Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.11.2017.
07:50
J. L. Petković - Vesti A

Razvoj po receptu Evrope

Kako u Švajcarskoj, tako i u Šapcu. U 24 od 50 šabačkih sela, 3. decembra će biti održan neobičan referendum. Meštani će odlučivati kako da se potroši milion evra koji je sakupljen od poreza. Moći će direktno da kažu šta je za njih najvažnije i na šta novac sakupljen tokom godine žele da se potroši. Šabac je dao jedinstven primer u celoj Srbiji.

N. Đurović
Slobodna odluka: Nebojša Zelenović

- Nije to ništa neobično u uređenim državama. Smatrali smo da pošto želimo da pripadamo EU, da bi trebalo i tako da se ponašamo, a prva stvar u tom procesu jeste da omogućimo našim građanima veliku promenu koja će se desiti ako se veliki broj njih uključi u neposredno odlučivanje. Takav mehanizam treba da garantuje slobodu, a sloboda znači odgovornost i odlučivanje. Cilj nam je da probudimo energiju kod građana da se povežu sa zajednicom u kojoj žive, da shvate da od svih nas zavisi kako ćemo živeti i da se to može desiti ako vrlo konkretno, svakog dana donosimo dobre odluke. Mi u Šapcu istinski verujemo da kada građani odlučuju slobodno, uvek donose dobre odluke, kaže za "Vesti" Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

Najbrže do dozvola

- Najbrže izdajemo građevinske i lokacijske dozvole, imamo najefikasniju administraciju, sve obaveze završavamo na vreme. Svet razume šta pravna efikasnost i sigurnost, pa zato dolaze kod nas. To je naravno svima smeta jer su videli tu investiciju kao svoju u svom gradu. Na primer, Kruševac je čak doneo odluku da napravi njima fabriku samo da dođu, a oni su došli kod nas - ponosno ističe Zelenović.

Razni predlozi

Predlozi za glasanje su razni, od rekonstrukcije Doma kulture do kopanja bunara i novca za fudbalski klub. A zašto to opština do sada nije uradila?

- Opština je mnogo uradila. Sva naša mesta su povezana dobrom putnom mrežom, u svim prigradskim naseljima imamo vodu i kanalizaciju, rekonstrukciju škola smo završili, tako da nemamo tu vrstu intervencija, ali imamo stvarne potrebe ljudi. A stvarne potrebe ljudi su različite u svakoj mesnoj zajednici. Pošto takvih potreba ima uvek više nego novca, pošteno je da građani kažu šta je za njih najvažnije - ističe gradonačelnik, dodajući da jedva čeka dan izjašnjavanja.

Zelenović ističe da nije sreo građana koji se ne razume šta se može kupiti za odrđeni novac, te veruje da će u mesnim zajednicama tačno znati šta mogu dobiti sa parama koje su im na raspolaganju.

- Prvi put na listiću neće biti nijedno ime stranke, već samo predlozi građana i to onih koji su platili porez, što je pošteno, a odlučuju svi. I svaka mesna zajednica tako.
Grad Šabac jedan je od retkih gradova u kojima vlasti nije Srpska napredna stranka, koja na republičkom nivou vlada od 2012. Gradonačelnik Nebojša Zelenović predvodio je listu Šabac je naš u kojoj su Zajedno za Srbiju, Demokratska stranka, Srpski pokret obnove i grupa građana Inicijativa selo grad. Na pitanje kakva je saradnja sa centralnim vlastima, odgovara: "Užasna."

Država nam duguje

- Saradnja je takva da smo došli do toga da ćemo tužiti državu pošto nam duguju puno para. Imamo ugovor s državom da nam izgradi bazen i treba da nam daju pet miliona dinara i evo već pet godina to ne rade. Sada samo odlučili da presavijemo tabak i da ih tužimo. Imamo imovinu grada u kojoj stoji oko tri miliona evra, a Agencija za privatizaciju nam ne da uđemo u posed. Takođe nam nije jasno ni kako se deli novac iz budžeta. Nedavno je četiri milijarde dinara dodeljeno lokalnim samoupravama bez ikakvog kriterijuma, poziva i pravila. Mi nismo dobili ništa - zaključuje naš sagovornik.

Ipak, japanska kompanija Jazaki nedavno je otvorila fabriku u industrijskoj zoni u Šapcu gde će proizvoditi kablovske setove za kamione Dajmler. Kompanija Jazaki se obavezala da uloži oko 25 miliona evra i zaposli 1.700 radnika.

- To je najveća japanska grinfild investicija u Srbiji i desila se baš u Šapcu jer smo mi jedna od najboljih opština.

Protokol šokirao Japance

Otvaranju fabrike Jazaki je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić, ali se nigde u prvom redu nije mogao videti gradonačelnik Šapca.
- Nisam stajao uz državnike jer sam bio gost, kao što je bio i predsednik države. Protokol smo utvrdili dva meseca pre događaja, a onda je došao predsednikov protokol i sve izmenio, pa su me malo gurnuli sa strane, a to samo govori o drugoj strani, ne o meni. To je sve šokiralo Japance. Ali ja nisam hteo da pravim problem. Nama je važno da fabrika radi, da zaposlimo ljude i ostavimo dobar utisak. Ne moraju da znaju našu muku, to ćemo sami rešavati, važno je da imaju dobru sliku o nama - kaže prvi čovek Šapca.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online