Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.11.2017.
13:26
www.dw.com A

Dojče vele: Realna unija Srbije i Kosova - zamazivanje očiju?

Nekadašnji Miloševićev savetnik, prof. Vladan Kutlešić, predlaže stvaranje realne unije nezavisnih država Kosova i Srbije. Predsednik Vučić kaže da je predlog "veoma zanimljiv". Koliko je realna "realna unija!? piše Dojče vele.

pixabay.com
 

Miloševićev savetnik predlaže, Vučić odobrava?

Kutlešićev predlog podrazumeva da bi Srbija za početak priznala Kosovo, a sama realna unija je zamišljena kao carinska unija koja bi imala jedinstveno tržište i jedinstvenu monetarnu politiku.

Predviđala bi teritorijalnu i političku autonomiju za Srbe na severu Kosova, a Srbi južno od Ibra bi dobili personalnu autonomiju. Kosovo bi dobilo stolicu u UN, ali bi se napravio međusobni sporazum po kome jedni protiv drugih ne bi mogli glasati u međunarodnim organizacijama.

Imovina Srpske pravoslavne crkve i spomenici kulture dobili bi funkcionalnu autonomiju, odnosno njima bi upravljao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, ili neko drugo telo koje bi plaćala Srbija.

Taj predlog je javno pohvalio predsednik Srbije Vučić rekavši da je "veoma zanimljiv". Profesor Kutlešić se, naravno, nije slučajno pozabavio temom Kosova i srpski mediji su proteklih dana već ocenili da je reč o "pravniku za sve režime".

Kako je list "Naša Borba" pisao još u aprilu 1997. godine, "Vladan Kutlešić je već sedam godina praktično deo dvorske službe Slobodana Miloševića na mestu koje se zvanično zove pravni savetnik predsednika Srbije. U martu 1997. imenovan je za specijalnog izaslanika predsednika SRJ u razgovorima predstavnika Vlade Srbije i kosovskih Albanaca".

"Kako zajednička moneta, a Kosovo u sistemu evra"?

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić skreće pažnju na taj detalj Kutlešićeve biografije i za DW kaže:

- Kako ga je Kutlešić savetovao, tako je Slobodan Milošević i prošao. Ne znam zašto bi se Kosovo, koje ima priznanje većine članica UN, i koje ima neka obećanja, upuštalo u priču o nekakvoj realnoj uniji. Zato je za mene ta realna unija - zamazivanje očiju. Priča o zajedničkoj moneti je besmislena, jer je Kosovo odavno u sistemu evra - kao i neke druge mini-državice poput Crne Gore - i ono iz toga neće izaći. Koordinisanje spoljne politike bez zajedničke skupštine, takođe je besmisleno. Vidim sve to stoga kao model koji samo pruža mogućnost sadašnjim vlastima da o nečemu govore i ništa više od toga.

Da li će Vučić u martu priznati Kosovo?

Vladimir Trapara sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu ističe da je "prilično jasno da Kosovo, bar kako sada stvari stoje, jednostavno nije zainteresovano za bilo kakve ustupke i da ga zanima samo puni međunarodno-pravni subjektivitet.

- To dovodi i do izvesne dileme u srpskoj javnosti koliko je uopšte korisno voditi o tome nekakav unutrašnji dijalog i šta bi bila poenta tog dijaloga. Jer, to što ćemo mi završiti unutrašnji dijalog ništa ne znači ako se sa time ne slože Priština i oni koji je podržavaju - navodi Trapara.

- Mislim da je sve ovo oko unutrašnjeg dijaloga i Kosova jedno kuvanje žabe. Sada je samo pitanje da li će Vučić u martu priznati Kosovo i tamo poslati ambasadora, ili ćemo opet imati taj jedan carski striptiz, u kome ćemo svi govoriti da je car obučen, a on je go - zaključuje Antić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online