Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.11.2017.
20:11
Đ. Barović - Vesti A

Pod oblake i sa Monikom

Ima samo 25 godina, ali je jedina žena u Srbiji koja može da se pohvali da ima dozvole da leti kako avionom, tako i helikopterom. Ona je Sara Krneta, i prvi put je "pilotirala" u borbenom helikopteru Mi-8 sa samo osam meseci.

V. Sekulić/lična arhiva
Sara Krneta od pelena u helikopteru i avionu

Danas, 24 godine kasnije, najmlađi je i ujedno i jedini civilni pilot helikoptera u Srbiji. Zvuči neverovatno, ali jedina žena - vojni pilot je njena prezimenjakinja Anja Krneta.

- Mada je prezime retko, nismo u rodu, ali se znamo, jer su nam očevi iz tog sveta - vojnog vazduhoplovstva. Anja je zapravo prva generacija žena na Vojnoj akademiji. Te godine sam i ja htela da konkurišem, ali otac me je ubedio da se ipak posvetim civilnom pilotiranju i nisam se pokajala. Za razliku od mojih vojnih kolega, za nedelju dana dostignem broj sati u vazduhu koliko oni za godinu dana, a plata vojnog pilota je niža od one vozača GSP-a - priča ova devojka, inače direktorka u firmi Balkan helikopters, jedinoj na Balkanu koja se bavi turističkim - panoramskim letenjem.

- Kompaniju je zapravo osnovao Živorad Tomić, naš čovek iz Hartforda, Konektikat. Kako je uglavnom u Americi, posao je poverio mom ocu i meni.

Sarin otac Goran Krneta je i dalje aktivno vojno lice sa prestižnom titulom test pilota.

Taj posao je kruna karijere za svakog iskusnog vojnog pilota, a Goran suvereno vlada sa čak pet tipova vojnih i civilnih helikoptera.

- Osećaj dok ste u vazduhu je neopisiv i moguće ga je razumeti jedino kad ga doživite. Očigledno sam rođena pod srećnom zvezdom, jer imam prilike da se bavim poslom kojim ne može svako - veli naša sagovornica.

Sarin otac je 2009. godine otvorio prvu školu za obuku pilota civilnih helikoptera u Srbiji, Helimaster.

- Tako sam imala sreće da već sa 17 godina počnem da letim avionom. Ubrzo sam počela da se obučavam i za helikoptere. Jedan od instruktora bio je i moj otac i to je zaista bilo neizdrživo. On ima taj vojnički, strog pristup prema svakom budućem pilotu, pa tako i prema meni. Na zemlji smo otac i kćerka, a na nebu pilot i učenik - veli kroz smeh Sara.

Pritom, reč je i o veoma skupom hobiju.

Naime, u Srbiji je obuka za pilotiranje manjim civilnim avionom oko 10.000, a za helikoptere oko 25.000 evra.

Ta suma je desetostruko veća za dobijanje dozvole za prevoz putnika.

- Obuka za helikoptere je oko 200.000 evra. Ali, u odnosu na Evropu, kod nas su te cene niže za 30 do 40 odsto. Zato i ne treba da vas čudi da u našoj letačkoj školi imamo i dosta stranaca - veli Sara Krneta, dok nas vodi kroz niz pilotskih i drugih soba firme koja se nalazi na bivšoj farmi krava u Dobanovcima.

Jedna hala je pretvorena u aviohangar.

Tu je i heliodrom, jedini civilni na teritoriji cele Srbije. Ako nije tu, Sara je uglavnom posvećena učenju.

Instruktor je teorijske obuke pilotiranja, a istovremeno i sama studira.

Nedavno je završila vazduhoplovni smer Saobraćajnog fakulteta i odmah upisala master studije sa temom "Projektovanje helidroma".

- Svakom letu prethode ozbiljna priprema i provera, jer bezbednost je uvek na prvom mestu. Takođe, za bezbednost su važni i helidromi, na koji način su i gde sagrađeni, da li su opremljeni za noćna sletanja i još hiljade drugih sitnica koje su zapravo ključne za bezbednost i pilota i putnika - veli ova devojka koja ima sjajnu ideju da Srbija dobije svoju helikoptersku službu spasavanja.

- U tim vanrednim situacijama koriste se vojne ili policijske letelice, ali u većini država je to posao civilnih službi. Međutim, daleko je još Srbija od realizacije ove ideje, jer prethodno moraju da se promene neki zakoni, a zatim i da se izgradi odgovarajuća infrastruktura za takve letove i nabave odgovarajuće letelice.

Sara Krneta će uskoro, veruje već do kraja ove godine, dobiti dozvolu da pilotira helikopterima sa putnicima, pa će se uključiti u tim koji za svega nekoliko desetina evra omogućava turističke letove nad Srbijom.

- Trideset minuta leta helikopterom za tri osobe košta 420 evra, a pet minuta - 30. Verujte, toliko je interesenata da ne možemo da postignemo: do toga da sve više mladih obavlja čin veridbe u helikopteru ili avionu ili želi baš na nebu da obeleži godišnjicu braka ili proslavi rođendan. Lebdenje u oblacima ipak nije više zadovoljstvo koje samo bogati mogu sebi da priušte - kaže ova gospodarica visina.

Rizik posla

Helikopterske i avionesreće su nešto što uvek zaokupi pažnju javnosti. Međutim, Sara o njima ne razmišlja.
- Moj otac je pre nekoliko godina jedva uspeo da prizemlji letelicu. Jednostavno, nesreće se događaju, ali na nama i tehničkom osoblju je da sve učinimo da ih svedemo na minimum. Ne razmišljam o takvim stvarima. U krajnjem slučaju mnogo veća šansa je da doživim nesreću u automobilu - veli naša sagovornica.

Inače, većina viđenijih gostiju Emira Kusturice na Mokroj Gori tamo dođu upravo helikopterom.

Let traje oko 45 minuta, a pilotira uglavnom Sarin otac Goran.

Ona je imala prilike da se vozi sa brojnim poznatim ličnostima, a među poslednjima je bila slavna glumica Monika Beluči.

- Kusturica nam dolazi bukvalno na tri-četiri dana. Toliko se odomaćio na našem helidromu da neki put i ne primetimo da je tu. Šalim se. Naravno, svi smo odlično svesni da je reč o jednom od najvećih svetskih režisera - priča Sara.

Medicinski prevoz

Nedavno je na helidromu u Dobanovcima održan i svetski Dan helikoptera s ciljem da okupi sve zaljubljenike u ovu vrstu letenja.
- Istovremeno, ideja je da se podigne svest o važnosti helikopterskog saobraćaja, prvenstveno iz medicinskih razloga. Ove godine je zaista bilo lepog druženja, ali i dosta toga smo naučili. Glavna tema je bio upravo heli-medicinski prevoz - kaže Sara Krneta.









 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online