Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.11.2017.
14:59
Vestionline, Tanjug A

"Rusija gubi bitku na Balkanu, Srbija mnogo važna da bi ostala neutralna"

Srbija je suviše bitan faktor na Balkanu da bi vodila neutralnu spoljnu politiku, uveren je predsednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera, a sličnog su mišljenja bili i ostali učesnici današnjeg panela "NATO i Zapadni Balkan" koji je održan u okviru Pete NATO nedelje u Beogradu.

Tanjug
Učesnici panela složni: Srbija ne može još dugo biti vojno neutralna

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić istakla je da je za razliku od vremena kada su zemlje Istočne Evrope postajale članice NATO, za zemlje Zapadnog Balkana ovo zanimljiv, dinamičan, ali i komplikovan period.

- Rusija nije bila revizionistička kada su se zemlje Istočne Evrope priključivale alijansi. Danas je teško vreme, još se ne mogu pretpostaviti posledice Bregzita na NATO, EU i proces evropskih integracija - rekla je Milić.

Pada podrška Uniji

Ona je ocenila da je u Srbiji trenutno apsurdno što je, prema istraživanjima, za vreme aktuelne vlasti podrška EU u Srbiji pala ispod 50 odsto.

- EU se ovde predstavlja kao jedno od dva zla. Zato je naš pokušaj da široj javnosti objasnimo da ne možemo razdvajati transatlantsku alijansu od Evropske unije - navela je Milić.

Prema njenim rečima osim neprijateljskog delovanja Rusije, postoje i dodatne bezbednosne pretnje u regionu.

- Zaustavljen je proces reformi bezbednosnog sistema u zemljama Zapadnog Balkana, drugi problem je što postoji potpuni zastoj u suđenjima za ratne zločine pred regionalnim sudovima, kao i potpuna  destrukcija dosadašnjih presuda u Hagu - rekla je direktorka CEAS-a.

Ona smatra da članice NATO treba da budu politički što prisutnije na Balkanu.

Članstvo Crne Gore je, kako je rekla, za nju najbolja vest koja je u poslednjih 10 godina stigla sa Balkana.

Razbijeni mitovi o odnosima CG i Rusije

Predsednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera rekao je da je prijem te zemlje u NATO pokazalo da Zapad i dalje gleda na Balkan kao na svoju interesnu sferu, a da je Rusija u tom slučaju izgubila bitku. On je dodao da nije bilo lako 11 godina objašnjavati narodu Crne Gore zašto ta država treba da postane članica NATO-a.

- Trebalo je razbiti mit o odnosima Crne Gore i Rusije i o tome kako ne možemo jedni bez drugih - rekao je Kentera.

On smatra da je sledeći kandidat za članstvo u NATO Makedonija u kojoj su se, kako kaže, stvorili uslovi za prijem, posebno otako je ta zemlja dobila novu vladu. I predsednik Atlantskog saveza Crne Gore smatra da politika neutralnosti Srbije nije održiva na duže vreme.

- Srbija je suviše bitan faktor na Balkanu da bi bila neutralna i ne može se sedeti na dve ili tri stolice. I Crna Gora je to pokušavala, ali smo se na kraju opredelili da gledamo u budućnost, a ne u prošlost. I Srbija treba da gleda šta je u interesu njenih građana, a ne Rusije, Amerike i EU - poručio je Kentera.

Da li je moguća neutralnost Srbije?

Nekadašnji direktor Generalnog direktorata za NATO i politiku bezbednosti Crne Gore Vesko Garčević uveren je da je na Balkanu potrebna ozbiljna rasprava o tome šta su spoljnopolitički priorieti drržava tog regiona. On smatra da je na Balkanu dominantna refleksija razmišljanja iz SFRJ koja je, kako je rekao, nastavak lažne politike nesvrstavanja.

Garčević je istakao da sva istraživanja javnog mnjenja u zemljama Zapadnog Balkana pokazuju zabrinutost građana za korupciju, vladavinu prava i civilnu kontrolu bezbednosnih službi.

- Zato treba da razmotrimo ko nam nudi mogućnosti da to unapredimo, u kom sistemu možemo da implementiramo te tekovine, a ko nam se nameće kao alternativa intergracijama - smatra Garčević.

On se zapitao kakvu neutralnost Srbija želi na Balkanu u 21.veku i da li je ona moguća.

- Da li je to stvar samo političkog trenutka ili stavljate u stranu ozbiljnu raspravu o tome šta donosi članstvo u NATO - rekao je Garčević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online