Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.11.2017.
10:37
Vestionline, rts.rs A

Euleks uzvraća udarac, sudija Simons pod istragom

Misija Evropske unije na Kosovu navela je da je protiv bivšeg sudije Malkoma Simonsa, koji je optužio Euleks za korupciju, u toku istraga "zbog ozbiljnih optužbi". Reakcija misije EU usledila je pošto je Simons francuskom Mondu rekao da je ta misija "politička" i da je zbog korupcije podneo ostavku.

EPA//Valdrin Xhemaj
Sudija Simons optužio Euleks za korupciju

- Malkom Simons je, već godinu dana, predmet serije nezavisnih istraga zbog ozbiljnih optužbi - navodi se u odgovoru Euleksa.

Misija EU navela je i da, radi istrage, u Briselu formiran poseban tim, na čijem se čelu nalazi bivši sudija Evropskog suda pravde.

- EU i Euleks nemaju toleranciju prema neodgovarajućem i neprikladnom ponašanju svih službenika misije, koji su odgovorni za svoje postupke. U tom smislu, sve navode gospodina Simonsa tretiramo sa jednakom ozbiljnošću - navodi se u saopštenju Euleksa.

Euleks, takođe, tvrdi da je od Malkoma Simonsa zatražio da dostavi dokaze koji bi potkrepili njegove tvrdnje, ali i da bivši sudija to još nije učinio.

U saopštenju se ističe i da EU i Euleks sprovode politiku nulte tolerancije prema "neprimerenom ponašanju i pogrešnim postupanjima", i svi članovi Misije su shodno tome odgovorni za svoje postupke. 

Kako se ističe, Euleks ne prejudicira ishod tekućih istraga i pozdravlja njihove zaključke koji će na odgovarajući način biti objavljeni javnosti. 

Predsedavajući sudija Euleksa Malkom Simons podneo je ostavku zbog "slučajeva korupcije u okviru misije", navodi francuski list Mond.

- Poslednjih nedelja, prijavio sam neke slučajeve korupcije u okviru misije. Konkretno, postavio sam pitanje povodom toga što je drugi sudija Euleksa hakovao moj mejl. Zamolio sam britansku Službu za spoljne odnose i EU da proslede slučaj policiji. Odbili su da me podrže - rekao je Simons. 

U međuvremenu, aktuelni potpredsednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj je Simonsa predložio za svedoka na sudskom procesu, koji se vodi protiv njega, dok je bio ministar za infrastrukturu.

Ljimaj je optužen za proneveru i zloupotrebu položaja. Sudsko veće Euleksa odbilo je Ljimajev predlog, javlja dopisnik RTS-a.

Ma kako da se slučaj Simonsa okonča, to je drugi po redu slučaj da se službenici ove misije žale na korupciju unutar Euleksa. To je prethodno učinila i tužilac Euleksa Marija Bami, koja je zbog navoda o korpuciji, suspendovana sa posla.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online