Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.11.2017.
17:48
aljazeera.net A

"Vučić kupuje vreme naprednjacima na vlasti"

Vučić se tobož' nećka dok ga partijske kolege i podanici, kobajagi ubeđuju da "prelomi" i odluči se, opet, za vanredne izbore, piše Al Džazira Balkans.

N. Đurović
Aleksandar Vučić

"Vučić postavio Brnabićku, on će joj i izmaći stolicu"

Kad je, željom tadašnjeg kancelara Aleksandra Vučića da postane predsednik Srbije, ministarka Ana Brnabić krajem juna unapređena u prvu ministarku, nije ni slutila šta je sve čeka. A dogodiće se, po svemu sudeći, da će premijerki Ani Brnabić - i to ni godinu dana od ustoličenja na čelo izvršne vlasti - premijersku stolicu izmaći upravo onaj koji ju je u nju i postavio.

In medias res - u Srbiji će u proleće 2018. ponovo biti održani vanredni parlamentarni izbori, drugi u poslednje dve godine, a treći od 2012. kad su Vučić i SNS preuzeli vlast. Otkud ovako eksplicitne tvrdnje i na čemu se temelje, imajući u vidu da o tim vanrednim izborima zasad postoje samo nagađanja i, nesumnjivo osmišljen, politički spin, a ne i konačna odluka?

Srbija je na korak do vanrednih parlamentarnih izbora i to, najverovatnije, u paketu sa izborima za Skupštinu Grada Beograda. No, cilj tog spajanja neće biti da se uštedi koji milion poreskim obveznicima, ne. Cilj je da vladajuća SNS i njeni koalicioni partneri produže sebi politički život i mandat u prestonici i ostatku Srbije, utrčavajući u zavetrinu trenutnog Vučićevog rejtinga.

A šta je sa ljudskim pravima, slobodom medija, borbom protiv korupcije...

Ta njegova dominacija među tezgama na srpskoj političkoj pijaci obilato je potpomognuta agresivnim tabloidnim monolozima sa podaničkih dvorskih televizija, uz sasluženje štampanih i ostalih medija. Nedavni intervju Brankici Stanković i Insajderu beše, nažalost, samo izuzetak koji potvrđuje prethodnu činjenicu.

A da li su, sad ili za koji mesec, Srbiji zaista neophodni vanredni parlamentarni izbori? Ne! Ima li u Srbiji pametnijih poslova od vanrednih izbora? Da, itekako.

Treba, recimo, ostati na nogama u procesu pomirenja i uspostave krhkog poverenja među zemljama raskomadane Jugoslavije. Istovremeno, valjalo bi ispuniti preuzete obaveze u procesu evrointegracija. Prihvatajući ih, rekli su kako "to ne rade zbog EU, već zbog nas samih i sveobuhvatne reforme društva".

Dačićeva opomena

No, dok se aktuelni politički prvaci u Srbiji kunu u te reforme, iz Brisela i dalje stižu primedbe da kasne u primeni i poštovanju ljudskih prava, slobode medija, uspostavi vladavine prava i nezavisnog sudstva, borbi protiv korupcije...

Ipak, jedna konstatacija iz tabora vladajućih objašnjava suštinu unutrašnjeg nemira koji naprednjaci, logično, ne priznaju, ali ih čini sve nervoznijim u iščekivanju izbora u prestonici.

Njihov vodeći koalicioni partner Ivica Dačić sažeo je to u samo par reči: "Beogradske izbore treba ozbiljno shvatiti, ne u smislu ko će biti gradonačelnik, nego će se time meriti da li Vučić opstaje dalje na vlasti ili ne".

A koliko će to da nas košta?

Vučićev kišobran je neophodan beogradskoj kamarili naprednjaka, poljuljanoj nizom protivzakonitih poteza gradskih vlasti - od "slučaja Savamala" i osionog izvrgavanja uloge institucija do urbicida kojim se sakate arhitektura i urbanizam grada. Vučić vanrednim izborima, nesporno - novcem poreskih obveznika, kupuje i dodatno vreme vlasti naprednjacima.

A koliko će to "vanredno glasanje" da košta? Ako su i približno tačni podaci Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Srbija je od 2012. na parlamentarne izbore (tri puta), i predsedničke (dva puta), potrošila bezmalo devet milijardi dinara, odnosno oko 85 miliona evra.

Zanemarimo li razvodnjavanje reformi i gubljenje koraka u ekonomskom i svakom drugom napretku, za novac utrošen na prethodne vanredne izbore (oko šest milijardi dinara), mogao je da bude izgrađen još jedan Žeželjev most u Novom Sadu, 12 škola ili 18 vrtića. Pretvoreno u plate - to je oko 120.000 prosečnih zarada u Srbiji. Malo li je?, zaključuje se u tekstu Al Džazire.

Celokupan tekst možete da pročitate ovde.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online