Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.11.2017.
08:22
rs.n1info.com A

Hojt Ji je "protutnjao" Beogradom, da li će i Brisel biti tako oštar?

U iščekivanju konkretnog odgovora srpskih vlasti o tome kako su razumeli poruku američkog diplomate Hojta Brajana Jia da Srbija ne može sedi na dve stolice, stigla je izjava ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina. On je uveren da poruka koju je doneo Hojt Ji nema nikakvu težinu, jer stiže od čoveka koji u američkoj administraciji nema visok rang.

Tanjug
Aleksandar Vučić i Hojt Brajan Ji u Beogradu

"Nikad nije ni video Trampa"...

U kom god da je rangu Hojt Ji, poruka je, smatraju analitičari, bila kristalno jasna, ali se ne zna, kažu, šta planira Beograd.

Sedi li Srbija na jednoj ili dve stolice? Iz ugla Vašingtona stvar je jasna, ali nije baš najjasnije šta o odustajanju od sedenja na dve stolice misle srpske vlasti. Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin misli da je američkom zvaničniku Hojtu Brajanu Jiu data prevelika pažnja.

- On je 75. zamenik 24. pomoćnika zamenika ministra spoljnih poslova SAD. Hojt Brajan Ji nikada nije ni video američkog predsjednika Donalda Trampa, pa čak ni američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, jer su to različiti rangovi - naveo je Čepurin.

"Nije bitan glasnik nego glas"

Politički analitičar Boško Jakšić za N1 kaže da je izjava ruskog ambasadora u Beogradu sada već poznata teza Moskve, ali da u suštini nije tačna.

- Nije bitan glasnik nego je bitan glas i čini mi se da ono što je Hojt Brajan Ji ovde preneo, to je glas američke administracije, tako da je ta izjava Čepurina jedan, rekao bih, providan pokušaj omalovažavanja, s jedne strane, američke diplomatije i američke politike na zapadnom Balkanu ili prema Srbiji, a s druge strane je to jasan pokušaj unošenja igranja na neke podele koje čini mi se da ne postoje - navodi Jakšić.

Nakon američke poruke o sedenju na dve stolice, postavlja se pitanje da li će ista poruka stići i iz Brisela. Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike uveren je da takva poruka nije nužna, jer je Srbija, kaže, već integrisana u EU.

- Blizu 70% naših ukupnih globalnih trgovinskih odnosa odvijaju se sa EU, ni sa kim drugim, promeniti taj trend za to treba da prođu decenije koje mi nemamo i to je prosto nešto što je neupitno. Mi smo već deo energetske evropske zajednice i na taj način se integrišemo polako u energetske tokove i trendove EU - rekao je Majstorović.

"Srbija što pre treba da se opredeli"

I pored integrisanja, Brisel će, mišljenja je Boško Jakšić, poslati sličnu poruku:

- Mi smo te poruke i dobijali i nije prvi put, samo je Amerikanac to saopštio direktnije i glasnije nego što su to do sada saopštavali u Briselu i ovo može da bude nagoveštaj da će i Brisel postati i glasniji i jasniji i konkretniji kada se radi o našem ponašanju - ocenuje Jakšić.

- To će postajati jasnije sa svakim otvorenim poglavljem i odmicanjem u procesu priključivanja, pa bi Srbija što pre trebalo da se opredeli, jer se u protivnom mogu očekivati znatno oštrije poruke - zaključuje Jakšić

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online