Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.11.2017.
18:25
Vestionline A

"Ako SNS izgubi Beograd"...

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da ministar unutrašnjih poslova Srbije nije nadležan za birački spisak, i pozvao državne organe koji to jesu, da prestanu da daju kontradiktorne podatke i da obezbede tačnost podataka u biračkom spisku jer "od toga zavisi ostvarivanje prava na glas građana Srbije".

A. Čukić
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"Stefanović zbunjuje javnost"

PSG podatke o broju upisanih birača u beogradskim opštinama traži od nadležnih organa, a ne od Srpske napredne stranke čiji se funkcioner i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji za te podatke nije nadležan, "bavi brojanjem" upisanih birača "da bi zbunio javnost i prikrio izborne manipulacije (svoje) stranke".

Kao primer kontradiktornih podataka, PSG je naveo podatke o biračima koji je dobio od Opštine Mladenovac. Pokret je naveo da je ta opština, kao nadležni organ, dostavila podatke prema kojima je 31. marta 2017. ukupan broj birača upisanih u birački spisak te opštine bio 50.541, a 9. oktobra bio je 50.879.

U saopštenju se dalje navodi da kada se uporede podaci koje je dostavila ta opština i podaci Republičke izborne komisije, prema kojima je na dan predsedničkih izbora u toj opštini bilo 47.954 birača, vidi da je za samo nekoliko dana "nastala neobjašnjiva razlika od 2.587 birača".

Po podacima koje je opština dala 25. oktobra, u birački spisak bila su upisana 47.752 građanina.

"Neobjašnjivo je kako se broj birača za 16 dana smanjio za 3.127", navodi PSG.

"Veliki je strah u SNS-u"

Stefanović je kazao da je Opština Mladenovac dala dokument u kojem se jasno navodi broj birača sa "aktivnim" i "pasivnim" biračkim pravom i da je PSG namerno sabrao broj tih birača.

PSG međutim objašnjava da "Zakon o jedinstvenom biračkom spisku ne poznaje termine 'aktivnih' i 'pasivnih' birača koje stalno pominje ministar Stefanović".

"Pokret ne traži od nadležnih organa podatke o broju osoba koje su prijavile ili odjavile prebivalište, već broj upisanih birača jer se prilikom glasanja proverava da li je osoba upisana u birački spisak, a ne da li je prijavila boravište", naveo je PSG.

Taj pokret je ukazao da, ako su tačni podaci koje je Stefanović izneo o promeni prebivališta u određenim opštinama, "razlike u brojevima koje saopštava ministar, i koje PSG dobija od opština, govore o mogućnosti da veliki broj osoba biva upisan u biračke spiskove, a da nisu prijavili prebivalište".

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković je tim povodom istakao da strah SNS-a od gubitka Beograda veliki, ali da im ništa neće pomoći, jer je pokrenut nezaustavljiv proces - osvešćivanje ljudi i otpor diktaturi. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online