Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.11.2017.
19:11
S. Princip - Vesti A

Glas dijaspore u "Vestima" (10): Srbija nam ostaje dužna

Vaso Despotović poslovni čovek iz Liverpula (Sidnej), osnivač i vlasnik Beogrupe, kompanije koja našoj zajednici između ostalog nudi i radio program na srpskom jeziku.

S. Princip
Dijapora je najbolji promoter Srbije: Vaso Despotović

Na sajtu kompanije ističu da su ponosni zbog činjenice da su za 20 godina postojanja učestvovali u više od 500 humanitarnih akcija, a mnogo puta bili i njihovi pokretači.

Od Vlade Ane Brnabić Vaso Despotović očekuje da će dati sve od sebe da Srbija za vreme njenog mandata doživi pozitivne promene, postane uređenija, organizovanija i bolja za sve njene građane.

- Na njoj je da se dokaže i opravda poziciju i poverenje koje joj je ukazano. Pred njom je veoma težak zadatak, a koliko će biti uspešna, videćemo. Naš narod uglavnom s promenom vlade, preko noći, očekuje drastične promene nabolje, ali to ne ide baš tako lako. Njen posao je veoma kompleksan. Dosta toga treba reorganizovati, unaprediti, a za to su pored volje potrebni kadrovi, stručnost, sredstva. Iako dijaspora u njenom ekspozeu nije pomenuta nijednom rečju, mislim da će nova vlada dosta raditi i na tome da popravi svoj odnos s dijasporom, a samim tim popravi i naš ugled u svetu. Ipak, naša dijaspora je najbolji promoter Srbije u svetu.

Zbog toga mu smeta što država ne respektuje dijasporu u onoj meri koliko to ona zaslužuje.

- Svima nama je dobro poznato da je dijaspora svim srcem uz maticu, da je maksimalno pomaže na raznorazne načine, kroz slanje pomoći rodbini, odlaske na odmor, investicije, kupovinu nekretnina, devizne penzije, itd. S druge strane ne vidim da to država posebno ceni i da na adekvatan način uzvraća dijaspori.

Despotović smatra da je dijaspora dovoljno vezana za maticu, a matica treba da nađe načina da se te veze prodube i da se na neki način revanšira dijaspori.

- Bilo bi lepo kad bismo mogli jednostavno da glasamo, da imamo svog predstavnika, da budemo informisani o bitnim pitanjima, itd. Jače veze, kontakti i konkretni programi bi uticali da se dijaspora još više angažuje i da više ulaze u maticu. Država bi kroz svoje institucije i predstavnike trebalo da ponudi konkretne projekte i programe saradnje. Sigurno postoje uslovi da se ponude određene beneficije našim povratnicima i investitorima, a samim tim i da se da podstreka za povećanje ulaganja.

Država bi trebalo da ima kompletne podatke o dijaspori i uvid u njenu pomoć i investicije.

Bez konkretnih programa i jasnih pokazatelja teško je da ćemo puno otići napred.

Naš sagovornik navodi da ima neke odgovornosti i na dijaspori.

- I mi smo dosta neorganizovani, razjedinjeni. Ipak, što se tiče Skupštine dijaspore, mislim da sve zavisi od matice. Kad matica shvati i prizna da je dijaspora njena ogromna snaga, najveća podrška i najbolji promoter u svetu, veoma brzo će se naći i način da se dijaspora mobiliše, organizuje i aktivnije učestvuje.

Za boljitak ima još da čekamo

- Sve u svemu, na relaciji država - dijaspora, trebalo bi dosta toga poboljšati, unaprediti i reorganizovati. Voleo bih da nisam u pravu, ali mislim da će proši još dosta vremena i novih vlada, dok ne dobijemo državu kakvu priželjkujemo, kao i odnos matice prema dijaspori koji zaslužujemo.

Sutra: Da dobijemo iste uslove kao stranci

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online