Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.10.2017.
20:49
Vestionline, Tanjug A

Dačić odbrusio Amerima: Mi da okrenemo leđa Rusiji, a vi i dalje podržavate Kosovo?!

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekao je večeras, komentarišući izjavu američkog zvaničnika Brajana Hojta Jia da se ne može sedeti na dve stolice, da Srbija treba vodi računa isključivo o sopstvenim interesima, kao što to rade i drugi.

Tanjug
Ni Rusija ni SAD, već Srbija: Ivica Dačić

- Sigurno da nisu SAD više zainteresovane za Kosovo nego Srbija. Kako da okrenemo leđa Rusiji? Ne traže od nas da okrenemo leđa Rusiji, nego da vodimo antirusku politiku. Mi treba da vodimo takvu politiku, a ko će onda da zastupa naše stavove vezano za Kosovo i Metohiju? Od nas se traži da izvršimo samoubistvo, da ne bi bilo političkog ubistva - kaže Dačić.

Smatra i da je Hojt Ji, što mu je i lično rekao, previše gledao naučno-fantastične filmove i "Rat svetova" Orsona Velsa.

Tako naučena

Osvrnuo se i na nemačku književnicu rumunskog porekla Hertu Miler i njene izjave u Beogradu, rekavši da ona to što je rekla nije sama spoznala, već je nešto što se tamo uči - da su Srbi sami krivi.

Danas se sve gleda kroz odnos Rusije i SAD, a ta konstatacija nije tačna i Srbija nema potrebe da se izjašnjava da li sedi na stolici na kojoj piše Rusija ilI EU, kaže Dačić.

- Mi treba da sedimo na stolici na kojoj piše Srbija i treba da vodimo računa samo o svom interesu, kao što svaka zemlja vodi - rekao je on.

- Nema nikakve dileme bar što se mene tiče, a ubeđen sam i da je to stav predsednika Vučića - da mi gledamo naša posla. Kada se slonovi tuku nastrada trava. Mi treba da vodimo računa o sebi - poručuje Dačić.

Izrazio je uverenje da će Amerika i Rusija ići u pravcu pomirenja, a da je naše da sačuvamo interese Srbije.

- Mi u ovom trenutku imamo jasnu poziciju da idemo u EU, ali štitimo naše interese. Nije u interesu Srbije da ide u EU ako time neće odbraniti državne i nacionalne interese - smatra Dačić.

Nije, međutim, naš interes ni da vodimo politiku protiv EU, već da tražimo da postupno usaglašavamo našu spoljnu politiku sa politikom Unije, dodao je šef diplomatije. SAD, kako je podvukao, nije članica EU, a i kada pitate u Briselu za Ameriku ne kažu dobre stvari, kao ni oni u Vašingtonu o Uniji.

Dačić je rekao da ga zaprepastila bahatost i smelost da neko usred Beograda dođe i kaže tako nešto.

- Mi se ne izjašnjavamo o tome kakvu će politiku voditi SAD. Najgore od svega toga je da to nije stav SAD, već jednog odeljenja u Stejt departmentu. Taj stav treba da imamo u vidu - rekao je Dačić, dodajući da Srbiji nije cilj da narušava odnose sa SAD.

- Hoćete da okrenemo leđa Rusiji, a vi da dalje podržavate nezavisnost KiM. Na koga da se oslanjamo? Dođite onda i recite: "Vi Srbi morate da vodite antisrspku politiku i priznate Kosovo, ne antirusku". Ne znam ko će to u Srbiji da prihvati. Možda ima i takvih, ali sam siguran da ne mogu da prođu na izborima - uveren je Dačić.

Smatra i da zapadne države neće promeniti mišljenje o Kosovu, niti pomeniti istoriju koju su krojili.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online