Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.10.2017.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Američka "mina" za srpske deminere

Demineri Vojske Srbije neće sa ruskim kolegama čistiti teren u Siriji. To je, reklo bi se, epilog višemesečnih spekulacija o mogućem angažmanu srpske vojske i neblagonaklonom stavu SAD koje su ih usavršavale u tom poslu.

N. S. - Vesti
Tokom poslednjih 15 godina SAD donirale 20 miliona dolara za razminiranje Srbije

- Pa šta ako su pomogle u usavršavanju - počinje izjavu za "Vesti" penzionisani general Momir Stojanović, nekadašnji direktor Vojno-bezbednosne agencije, ističući da ukoliko prihvati bilo kakva uslovljavanja spolja, država gubi na samostalnosti. - To ukazuje na manjak suvereniteta države, odnosno da se pokazuje i brutalnost SAD kao velike sile i naša nemoć - pojašnjava on.

Vlada SAD je Vojsci Srbije dala novac, opremu i obučila ljude kako bi se oslobodila od mina zaostalih iz ratnih dešavanja. Tokom poslednjih 15 godina, kako je rekao Erik Hejden, ataše za štampu Ambasade SAD u Beogradu, za beogradske medije, donirano je 20 miliona dolara pomoći za razminiranje u Srbiji. On tvrdi da su iz Ministarstva odbrane stigla uveravanja kako srpski demineri neće ići u Siriju i kako će, kad bude završen posao u Srbiji, biti uključeni samo u operacije pod okriljem UN i EU.

Donacija od 450.000 dolara

- Prilikom naše poslednje velike zajedničke vežbe, u aprilu 2017. godine, vlada SAD donirala je oko 450.000 dolara u medicinskoj i opremi za deminiranje kako bi Vojska Srbije unapredila kapacitete - objasnio je Erik Hejden.

Međutim, Stojanović kaže da je jedino Srbija ta koja bez obzira na bilo čiju inostranu pomoć određuje gde će pripadnici njene vojske odlaziti.

- Deminer mora da ima dosta prakse, da je u stalnoj kondiciji i da ide na obuke i kurseve, jer se gotovo svake godine pojavljuju novi tipovi mina - objasnio je Stojanović za naš list.

SAD su, kako kaže politički analitičar Dragomir Anđelković, donirali za uklanjanje posledica nesreće koju su oni napravili u Srbiji, odnosno čišćenje od ostataka bombi. Tačno je, kaže on, i da su obučavali pripadnike srpske vojske, ali ekipa koja bi trebalo da putuje u Siriju "nije iz tog miljea".

Vučić: Pritisci sa tri strane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je saopštio da nije odlučivano o slanju srpskih deminera u Siriju.
- Preko novina se vrši pritisak na nas po tom pitanju, ali Srbija radi sve što može da sačuva nezavisnost i suverenitet. Nismo o tome donosili odluku, ali vidim da su i jedni i drugi i treći već krenuli preko novina da vrše pritisak na nas. Interesantno mi je kako će to da izgleda u realnim okvirima kad ta tema dođe na dnevni red - rekao je Vučić.

- Ako malo pogledamo detaljnije, videćemo da je Rusija dala više u tom smislu od Amerikanaca. Međutim, Srbija će se svakako ponašati u duhu džentlmenskog sporazuma i pošto su SAD obučavale određeni broj deminera, Srbija sigurno neće prekršiti neformalnu obavezu - zaključio je Anđelković u izjavi za "Vesti".

Iz nekih delova Sirije su potisnuti islamisti, ali je posao razminiravanja preobiman, jer se pominje i do 300.000 zaostalih mina! Rusija je predložila osnivanje koalicije za deminiranje na međunarodnom nivou i pozvala Tursku, Egipat, Iran, Jermeniju, Emirate i Srbiju da se uključe. Priču je potom pokrenulo pisanje nekih ruskih medija da su Jermenija i Srbija navodno prihvatile poziv.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online