Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
21:48
rs.n1info.com A

Kolika su zaista povećanja plata i šta ljuti Vučića?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nezadovoljan je kritikama posle odluke vlade o povećanju plata i penzija. Posle premijerkine najave, stižu kritike da nije reč o povećanju, već vraćanju zarada na nivo pre smanjenja. Dok Vučić tvrdi da se radi o lažima, oni koji rade u javnom sektoru računaju da će im posle povećanja, plate biti kao do 2014.

A. Čukić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"Država nam samo vraća ono što je oduzela"

Koliko su pre smanjenja plata u novembru 2014. godine zarađivali prosvetni i zdravstveni radnici, koliko sada zarađuju, a koliko će njihov rad vredeti za nekoliko meseci?

- Kada nominalno uporedimo visinu plate koju smo imali pre najavljenog smanjenja, pre 1. novembra 2014. godine i sada, mi smo negde nominalno tu - kaže Vesna Vojvodić, iz Sindikata prosvete "Nezavisnost".

- Povećanje stoji, ono će nešto popraviti situaciju, kada uračunamo inflaciju i sve ostalo bićemo malo bolji nego 2014. godine ili ćemo biti na istom. Na neki način smatramo da nam je država vratila ono što nam je uzela 2014. godine - rekao je Živorad Mrkić, Novi sindikat zdravstva.

Upravo je teza da nema povećanja, već vraćanja na staro najviše zabolela predsednika Vučića koji pita - a gde je to u svetu povećanje od deset odsto malo?

Kritičarima poručuje: "Prekinite da lažete, svim analitičarima, svim tim profesionalnim raznim lažovima koji iz dana u dan to ponavljaju. Nastavnik u srednjoj školi, učitelj, imaće za 11 odsto veću platu nego što je imao pre smanjenja".

"Ovakva praksa nas je i dovela do prosjačkog štapa"

Ali, nisu svi mišljenja da je potez Vlade dugoročno dobar. Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je reč o ugađanju trenutnim potrebama, praksi koja nas je takoreći dovela do "prosjačkog štapa".

- Ja ću tu ispasti možda bela vrana i izložiti se izvesnom linču. Ja mislim da to nije dobra ideja - rekao je Ljubomir Madžar.

Jer, kaže, nema garancija da će se dopadljiv fiskalni rezultat ponoviti i dogodine, pa je nerazumno ići na povećanje javnih rashoda. Uz to je, naglašava Madžar, javni dug Srbije i dalje visok i iznosi od 65 odsto BDP-a, a na to je uticalo i jačanje dinara.

- I to jačanje dinara ima za posledicu da se taj se odnos duga i BDP-a smanjuje. Kad ne bi bilo te aprecijacije, koja inače nije dobra, dug prema BDP-u bio bi za nekih 5,3 odsto veći nego ovakav kako je nominalno iskazan - kaže.

Madžar dodaje da je privredni razvoj jedina prava socijalna politika kojom se smanjuje broj siromašnih i poboljšava položaj socijalno ugroženih, dok je sve ostalo bacanje mrvica narodnim masama

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online