Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
15:22
Vestionline, KoSSev A

Srpske sudije pozvane da polože zakletvu pred Tačijem

Četrdeset i dvoje sudija srpskog pravosudnog sistema na Kosovu pozvano je da sutra polože zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

EPA//Valdrin Xhemaj
Polažu zakletvu pred Tačijem

Oni bi trebalo da počnu sa radom u okviru kosovskog pravosudnog sistema 23. oktobra, kada se očekuje i početak rada, po prvi put od 1999. sudova "Republike Kosovo" na Severu, potvrđeno je za KoSSev u sudskom savetu Kosova. Sutra bi, prema ranijem dogovoru kosovskog i srpskog predsednika - Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, sporazum o pravosuđuizmeđu Beograda i Prištine trebalo da bude "u potpunosti sproveden". 

Da li će se srpske sudije sutra i pojaviti na polaganju zakletve pred Hašimom Tačijem za sada nije poznato. Iz Sudskog saveta, međutim, navode da su "veoma optimistični".

"Poziv je poslat za 42 sudije i ne znamo da li će otići sutra, ili ne. Do sutra zaista ne mogu da kažem ništa, ali smo veoma optimistični da će to da se dogodi sutra," kazao je generalni direktor sekretarijata Sudskog saveta Kosova, Škeljzen Maljići, objašnjavajući da bi polaganje zakletve trebalo da se održi, prema dosadašnjoj praksi, pred kosovskim predsednikom, u Prištini.

Na pitanje kada bi srpske sudije, ukoliko sutra polože zakletvu, trebalo da počnu da rade, Maljići kaže:

"Prema sporazumu između dva predsednika u Briselu - 23. oktobra bi trebalo da se pojave. Tada bi trebalo da počne sa radom i zgrada suda na Severu, u Južnoj Mitrovici - tužilaštvo, Zubin Potok, Leposavić - svi. Ovo je u skladu sa sporazumom između dva predsednika."

Da li će sutra zakletvu položiti i srpski tužioci do objavljivanja ove vesti KoSSev nije uspeo da dobije potvrdu.

Sporazum o pravosuđu postignut je početkom februara 2015. godine. Nakon tada postignutog sporazuma, iz beogradskog pregovaračkog tima istakli su da uz ovaj sporazum postoji i "prateći sporazum koji razrađuje sve detalje", te da "ni na jednom mestu, nema ni grba, ni naziva 'Republika Kosovo'":

"Na sudskoj dokumentaciji neće pisati 'AP KiM', ali ni 'Republika Kosovo'."

Naveli su i da će srpske sudije polagati "statusno neutralnu zakletvu", odnosno "posebnu vrstu zakletve koja neće biti ista kao zakletva koju polažu sudije kosovski Albanci".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online