Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.10.2017.
11:11
Vestionline A

"Srbija treba da se fokusira na Trampa, Kosovo više nije miljenik sveta"

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da su vlade u kontinuitetu, od 2012. godine, postigle značajne rezultate, pre svega u ekonomskim reformama i konsolidaciji finansijskog sistema, dok je poboljšana i spoljnopolitička pozicija Srbije. Dačić navodi da bi se propustila velika šansa, ako se ne ostvari direktan kontakt sa predsednikom SAD, Trampom.

Tanjug
Ivica Dačić

- Srbija može da vidi bolje odnose sa Amerikom samo ako se fokusira na Trampa i njegovi administraciju. Kad to kažem, mislim na Tilersona i Pensa, ne na Stejt department, zato što u Stejt departmentu i dalje rade ljudi koji su pisali sve što se dogodilo u proteklih 20 - 30 godina. Oni neće promeniti svoje mišljenje ni za jotu. Oni i dalje misle da su za sve u pravu i ako se sada ne uradi nešto direktno sa novim američkim predsednikom, mislim da ćemo izgubiti veliku, veliku šansu - rekao je Dačić.

Dačić je za TV Pink rekao da se napredak u ekonomskim reformama vidi i kroz predstojeće povećajne plata i penzija.

- Sigurno da će biti onih koji će reći da nije dovoljno. Naravno da ništa nije dovoljno. Gledao sam statistike iz ranijih perioda, mi se borimo da dostignemo nivo društvenog proizvoda iz 1989. godine. Mnogo nam je potrebno da bismo povratilli taj nivo, ali mogli smo u još goru situaciju - rekao je Dačić.

On je dodao da 2012. godine Srbija nije mogla da finansira budžetski deficit, dok je stepen zaduženosti zemlje bio daleko iznad predviđenog.

Dačić je rekao, da ideološki, iz levičarskog ugla, misli sve najgore o međunarodnim finansijskim institucijama, ali da je određen nivo saglasnosti sa MMF-om neophodan.

- Prisustvo MMF-a je korisno, jer daje potvrdu da je sistem koji se gradi u skladu sa međunarodnim standardima - podvukao je Dačić i dodao da su pored fiskalne konsolidacije veoma značajne i strane investicije u Srbiji.

Sa spoljnopolitičkog aspekta, u januaru 2014. godine su, podsetio je, otvoreni pregovori sa EU.

- Nismo zadovoljni dinamikom, jer je samo 10 poglavlja otvoreno, ali svi smo svesni da nije stvar u tehnikalijama. Nemamo problem u ispunjavanju krterijuma, ima dosta političkih stvari koje su tu kao Damoklov mač - rekao je Dačić.

Kako je dodao, za otvaranje poglavlja potrebna je saglasnost svih zemalja, koje, kaže, gledaju poglavlja 23, 24 i 35.

- Poglavlje 35 kod svih zemalja su bila neka tehnička pitanja, a kod nas dijalog sa Prištinom - podvukao je šef srpske diplomatije.

Srbija ojačala spoljno političke pozicije

Spoljnopolitička pozicija Srbije, ističe, jača je nego što je bila, ali i dodaje da naš evropski put ne znači da treba da zatvorimo dobre odnose sa drugim zemljama, Rusijom, Kinom...

To, dodaje, niko ne kaže otvoreno, ali se kroz poglavlje 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu politiku, traži da se spoljna politika Srbije usaglasi sa spoljnom politikom EU, koja ponekad nije u skladu sa našim interesima, poput uvođenja sankcija Rusiji...

Dačić je istakao da je naš politički i ekonomski interes da idemo u EU, ali to ne znači da treba da se svađamo sa drugim prijateljskim zemljama niti ćemo to uraditi.

Povodom 2025. godine, termina koji je pomenuo predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, Dačić kaže da je cilj Srbije ulazak u EU, ali ne po cenu zanemarivanja nacionalnih interesa.

On je napomenuo i da će Srbija kao članica morati da doprinosi budžetu EU, ali da će ipak više dobijati nego davati.

Dačić smatra da Prištini ne ide sve po planu i da je bitno da Srbija ostvari direktan kontakt sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

- Očigledno je da prištinskim liderima ne ide baš onako kako su planirali. Oni misle da su svoj posao završili, da nema više potrebe da prave bilo kakve kompromise. Dovoljno je da se pojave i - eto - svi će da glasaju za njih - rekao je Dačić.

On navodi da se slika promenila, da Kosovo više nije miljenik međunarodne zajednice, a da se na Srbiju više ne gleda kao na "loše momke".

Prema njegovim rečima, razlog zbog čega je Kosovo odustalo od članstva u Unesku i Interpolu nije ni zbog kakvog dogovora, već zato što nisu imali većinu.

- Turska neće prestati da podržava Kosovo, ali to neće biti jednostavno kao što je do sada bilo - navodi Dačić, dodajući da se na Kosovu, u Albaniji i u Bosni i Hercegovini nalaze "oni" protiv kojih se bori predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online