Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.10.2017.
10:23
rs.n1info.com A

Nacrt novog zakona: Policija će moći da nas snima, prati, slika...

Sprema li se Ministarstvo unutrašnjih poslova da proširi ovlašćenja svojim pripadnicima, na način koji dovodi pitanje Ustavom garantovana prava građana? Policijski sindikat Srbije (PSS) tvrdi da poseduje deo nacrta izmena i dopuna Zakona o policiji, za koje tvrde da policiji daju ovlašćenja do neopravdanog zadiranja u privatnost građana.

Tanjug/AP
Srpska policija

Moglo bi da se desi da bude dovoljno da živite, radite ili iz nekog razloga boravite u blizini predsednika države, premijerke, ministra odbrane i policije ili bilo koje druge štićene ličnosti pa da policija u skladu sa zakonom ima pravo da utvrdi sa kim živite, da li ste ikada kažnjavani, šta posedujete, ali i šta vam se nalazi u zdravstvenom kartonu.

To kažu u Policijskom sindikatu Srbije koji tvrdi da je došao u posed nacrta izmena i dopuna Zakona o policiji za koji navode da se piše u MUP-u. A takva provera do sada se radila samo kad neko želi da se zaposli u MUP-u ili da nosi oružje.

- Kada se vrše bezbednosne provere, neophodna je pisana saglasnost onoga ko daje, što je logično to ima veću zaštitu po zakonu o ličnosti... Međutim, ta saglasnost za ovaj vid provere nije neophodna, građani čak neće ni znati da li će se nad njima vršiti ovaj vid provere - navodi potpredsednik PSS Vladimir Pavićević.

Nacrt izmena, kažu u Sindikatu, daje policiji odrešene ruke i bez sudskog naloga - kada dobije čak i anonimnu prijavu protiv nekog građanina da je izvršio bilo koje krivično delo.

- Policija će u potpunosti moći da vas snima, prati, slika, naravno ne sva policija, već policija koju budu odredili oni. Naravno, to neće moći da se koristi kao dokaz u postupku, međutim, šta će nam dokaz u postupku ako slike budu izlazile po tabloidima - navodi Pavićević.

Predviđene izmene stvorile bi policijsku državu, ocenjuje profesor prava Bogoljub Milosavljević:

- On ne bi trebalo da u ovom obliku, kakav ga sad imamo, prosto ni da dođe na Vladu, a kamoli da se na Vladi usvoji i uputi Skupštini. Nemoguće je zadatke bezbednosti do te mere postavljati kao neki primarni cilj, a zapostaviti elementarne ljudske slobode i prava.

U sindikatu tvrde, Srbija je već policijska i jednopartijska država, a usvajanje i bi, kažu, samo formalizovalo ono što se njima već dešava.

- Kad je bio naš protest, 13 autobusa nam je vraćeno zato što su ujutru u 9 sati zvali naše kolege koje su uredno platile autobus, rezervisale autobuse, zvali su ih vlasnici firmi, rekli - molim te, prijatelju,  nemoj više da mi dolaziš. Oni idu po tim firmama, prete ljudima - tvrdi predsednik PSS Veljko Mijailović.

Da li je nacrt zakona, za koji Sindikat tvrdi da je dobio od izvora u ministarstvu policije, autentičan - u MUP-u ne odgovaraju.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online