Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.10.2017.
18:55
Đ. Barović - Vesti A

Misterija borskog zlata

RTB Bor i direktor Blagoje Spaskovski poslednjih dana su ponovo na udaru medija u Srbiji. Ali, ne zbog nagomilanih dugova ili potrage za strateškim partnerom ovog giganta. U javnost je isplivala bezmalo godinu dana stara priča "Vesti" o tome gde je nestalo više stotina kilograma zlata vrednog nekoliko desetina miliona dolara!

printscreen
Dobro organizovana krađa: Topionica u RTB Bor

Srpski mediji su, konačno, iščeprkali podatak da svake godine iz Topionice nestane više stotina kilograma plemenitog metala. Izgleda da to, međutim, nije sve, jer je pre nekoliko meseci u jednom selu kod Bora otkrivena i improvizovana topionica u kojoj je prerađivan "zlatonosni mulj".

Prema saznanjima našeg lista, policija već nekoliko meseci ne izlazi iz RTB Bora uredno prelistavajući sve izveštaje iz proizvodnje kako bi ispitala prvi, ali i drugi slučaj nestanka zlata. Ulje na vatru dodao je i jedan od srpskih tabloida koji iznosi senzacionalne podatke o tome da je na ovaj način država oštećena za milijarde i milijarde dinara.

V. Sekulić

"VESTI" PRVE PISALE:

Serijal o nestanku borskog zlata objavljivan u novembru 2016.

Gde je nestalo borsko zlato:

(1): Tata, kad će ti izrasti ruka?

(2): Sanjam stenu kako mi lomi kičmu

(3): Uništavanje giganta u medijskom mraku

U samom Boru svi su upoznati da zlato nestaje i svi imaju svoju teoriju, ali svako iz svog razloga ne želi da o tome priča javno. Tako i neki od sagovornika "Vesti" tvrde da je poslednja u nizu afera oko RTB Bora, u stvari, maslo dve suprotstavljene struje unutar vladajuće Srpske napredne stranke u ovom gradu, jer je javna tajna da međusobno ne razgovaraju, iako su svi u istoj partiji.

"Drž'te lopova"

Jedan od sagovornika "Vesti", koji je odlično upućen u "borske prilike i neprilike", kaže da je čitava priča u kojoj se aktuelizovala krađa zlata zapravo bacanje "zlatne prašine" zbog drugih mahinacija koje se odvijaju u RTB Bor.
- Činjenica je da Milan Popović, "kralj bakra", i dalje prerađuje rudu po triput nižim cenama od tržišnih. Istovremeno, RTB Bor svake godine pravi gubitak od najmanje 100 miliona evra. Umesto da se država i javnost bave time, daj im senzaciju i eto ti prilike da nastaviš da nesmetano radiš kao i do sada - tvrdi ovaj izvor koji je iz straha po bezbednost porodice odbio da ovo kaže pod imenom i prezimenom.

Narodni poslanik Branislav Mihajlović, nekadašnji direktor Rudnika RTB Bor, jedan je od retkih koji nema dlake na jeziku. Na pitanje o krađi zlata on odgovara da je to "sasvim pogrešan termin za ono što se već decenijama događa u ovom gradu".

- Prema informacijama koje su mi dostupne, a imam izuzetno dobre "insajdere", priču vezanu za "anodni mulj" uveliko rade istražni organi. Pre nekoliko meseci je otkrivena ilegalna topionica i to je maltene javna tajna da se tako dobijeno zlato izvozi. Međutim, taj mulj nije kraden, već je iznošen na strahovito organizovan način. Ako je reč o tonama koje su iznete, tada se to ne može raditi bez direktnog učešća i organizacije vrha kompanije. Teško mi je da poverujem da generalni direktor Spaskovski zna šta se dešava u zadnjoj kancelariji, a da ne zna da se iznose ogromne količine toga - ističe Mihajlović.

On je potvrdio pisanje "Vesti" da je iz RTB Bora nestalo oko pola tone zlata, a da niko ne zna kako.

- Za 2015. i 2016. godinu "izlaz" iz tehnološkog procesa prerade i proizvodnje zlata je, što je veoma indikativno, bio mnogo manji nego što je bio "ulaz"! Počeli smo među sobom da se šalimo da je zlato u Topionici naglo počelo da isparava. Tu je nemoguće praviti neorganizovane mahinacije, jer je mnogo tehnoloških faza tokom tog procesa, a da bi zlato "isparilo", u tom lancu mora sve da se složi - ističe sagovornik "Vesti".

"Zlatonosni mulj"

Sagovornici "Vesti" na različit način tumače pisanje medija u Srbiji da je samo iz "zlatonosnog mulja" država oštećena za stotinak miliona evra.
Jedni tvrde da je reč o organizovanom biznisu koji je nemoguće sprovesti bez "amina" unutar RTB Bor, te da se to zlato kasnije prodavalo na Kosovu i u Albaniji, dok drugi tvrde da je ova priča prenapumpana.
- Priča o krađi "zlatonosnog mulja" i zatim preradi u privatnim topionicama je poprilično naduvana. U ratu sam sa Spaskovskim, tužim se s njim i RTB Borom, ali ovde je, realno, ipak nešto što su mediji drastično preuveličali. Prvo, vrlo teško je organizovati privatnu topionicu, a zatim i zarada nikako ne može biti onakva kakva se navodi. U zavisnosti od koncentracije zlata i bakra u mulju, od jedne tone se može dobiti maksimalno 200 grama. Zamislite kolika onda treba da bude proizvodnja - kaže Ljubiša Miljković, bivši predsednik Sindikata rudara Srbije.

Mihajlović ističe da je alarm uključen 2015. godine kada se videlo da postoji velika razlika između "ulaza" i "izlaza". Logično, stručni ljudi su postavili sasvim logično pitanje: "Gde je zlato nestalo?" Prema podacima koji su Mihajloviću dostupni, 2015. "isparilo" je oko 200, a 2016. čak oko 350 kilograma zlata!

- Mada je već trebalo da bude gotov polugodišnji izveštaj za 2017, on još nije gotov, pa ne znamo da li je i koliko zlata nestalo i ove godine - ironičan je bivši direktor Rudnika Bor, a letimičan pogled na svetske berze pokazuje da je iz RTB Bor "isparilo" zlato vredno više desetina miliona evra!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online