Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.10.2017.
10:24
blic.rs A

Erdoganov portparol: Vučić se dobro pripremio

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin izjavio za današnji "Blic" da je poseta Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji protekla u izvanrednoj atmosferi.

Tanjug
Doček Vučića i Erdogana u Novom Pazaru

"Turska može da pomogne Beogradu i Prištini"

Kalin, za kojeg "Blic" navodi da je jedini političar ovlašćen da govori u ime turskog predsednika, ocenio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlično pripremio za posetu turske delegacije i pokazao toplinu i gostoprimstvo, a kao veoma važnu činjenicu istakao je što su dva predsednika posetila Novi Pazar i srela se sa muslimanskom zajednicom.

To, kako je naglasio, pokazuje da se muslimanskoj zajednici u Srbiji poklanja pažnja. "Srbija se otvara prema svojim građanima, ali i prema svetu i Evropi. U tom kontekstu srpsko-turski odnosi dobiće novi impuls", rekao je Kalin. 

On je dodao da se tokom posete turske delegacije razgovaralo i o pozivu na dijalog o Kosovu i poručio da Turska podržava i ohrabruje Vučića da nastavi razgovore Beograda i Prištine. "Takvi problemi iziskuju vreme, vođstvo, strpljenje, mudrost... i vidim to sa obe strane, srpske i kosovske", rekao je Kalin za "Blic" i napomenuo da je reč o regionalnom pitanju koje je važno i za Srbiju i za region. 

Prema njegovim rečima, to proces između Beograda i Prištine, ali ako Turska nešto može da uradi - rado će to učiniti. "Potpuno podržavamo proces i nadamo se da će on koristiti obema zajednicama i celom regionu. Ako mi nešto možemo da uradimo da olakšamo ili ubrzamo, rado ćemo to uraditi", rekao je Kalin. 

"Dobri odnosi i sa Evropom i sa Rusijom"

Na pitanje da li Srbija može da kombinuje vojnu neutralnost uz dobre odnose sa NATO i Rusima i na konstataciju da je Srbija kupila ruske "migove", a Turska S-400 iako je članica NATO, Kalin kaže da je u današnjem svetu potrebno proširiti spoljnu politiku, a ne fokusirati se samo na jednog partnera. 

"Samo zato što smo deo NATO ili želimo u EU, ne znači da treba da imamo loše odnose sa Rusima. To je hladnoratovski mentalitet", rekao je on i dodao da je kupovina sistema S-400 bila suverena odluka Turske. 

Što se Srbije tiče, smatra, ona se kreće pravim putem time što ima dobre odnose sa Evropom, zapadnim blokom s jedne strane, i s Rusima s druge. "Ako želite politiku balansa, dobre odnose sa što više aktera da biste zaštitili svoje nacionalne interese, to zahteva otvoreni um i horizonte u spoljnoj politici", poručio je Kalin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online