Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.10.2017.
18:55
D. N. Petrović - Vesti A

Stefan Nemanja nije za Vučićev ukras

Poziv žirija u Beogradu vajarima iz Rusije, Kine, Italije, Slovenije i drugih zemlja da direktno učestvuju na konkursu za izradu idejnog rešenja spomenika utemeljivaču srpske državnosti Stefanu Nemanji izazvala je burno reagovanje Udruženja Srba Ras u Novom Pazaru.

wikipedia.org
Državnik: Stefan Nemanja

- Ako već hoćemo Stefana Nemanju u Beogradu, u koji za svog života nije kročio, nije mu mesto ni u Pionirskom parku, ni na Savskom trgu gde predsednik Aleksandar Vučić želi da ukrasi svoj Beograd na vodi, već jedino u najstrožem centru prestonice - naglašava predsednik Rasa dr Dobrosav Nikodinović.

On kaže da spomenik mora imati lik velikog župana Stefana Nemanje, a ne kaluđerski lik Simeona Mirotočivog kakav je Svetomir Arsić Basara uradio u Leposaviću, gde je Stefan Nemanja po njemu gotovo neprepoznatljiv.

Udruženje Ras podseća da je Stefan Nemanja duže od tri decenije bio državnik, veliki župan sa krunom, a samo četiri godine kaluđer.

- Treba videti fresku Stefana Nemanje u Studenici, na sarkofagu na zapadnom zidu. Njegov lik mora imati lik državnika i vladara države Raške, odnosno Srbije. Malo je stručnjaka u žiriju, skoro sve sami laici. Neophodno je da u žiriju bude i istoričar, specijalista srednjovekovne istorije Nemanjića - kaže Nikodinović.

Oni pita zašto se raspisuje međunarodni konkurs kad ni Srbi ne znaju istoriju srednjovekovne Srbije, pa ni Nemanjića.

- Tu istoriju pogotovo ne znaju neki članovi žirija, pa ni sam predsednik Aleksandar Vučić. Stranci ne znaju da je uopšte postojao Stefan Nemanja. Kako će formirati njegov lik onaj koji ne zna ništa o toj osobi? Verovatno će morati da pribegne simbolici i posegne za nekakvim modernim izrazom. Zašto pravnik (Nikola Selaković, funkconer SNS-a) presedava žirijem? Šta će tu Goran Vesić (gradski menadžer Beograda) i njemu slični? - pita se Nikodinović u saopštenju za javnost.

Prva nagrada 50.000 evra

Poziv za učešćem u konkursu upućeni su ruskom vajaru Aleksandru Rukavišnikovu, kineskom vajaru i direktoru Nacionalnog muzeja Kine Vu Veišanu, Italijanu Robertu Varniju i slovenačkom vajaru Mirsadu Begiću, a mogu se javiti i umetnici iz drugih zemalja. Prvoplasirani rad biće nagrađen sa šest miliona dinara (oko 50.000 evra), drugi sa tri, a treći sa milion dinara. Dakle, ukupan nagradni fond je oko 83.000 evra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online