Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.10.2017.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Roditelji ubijenih gardista za "Vesti": Sinovi nam trunu, a ubice na slobodi

Roditelji tragično nastradalih gardista, Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, prisustvovali su 8. decembra prošle godine sastanku na kome su osim tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, bili prisutni i čelnici Vojno-bezbednosne agencije, kao i BIA. Prema tvrdnji njihovog advokata Predraga Savića, Aleksandar Vučić je tada rekao da postoje nove informacije, te da je neko namerno zamenio parafinske rukavice čime je istraga, svesno, skrenuta u pogrešnom smeru.

youtube.com/Al Jazeera Balkans
Lagali su nas: Janko Jakovljević i Petar Milovanović

U razgovoru za "Vesti" povodom 13-godišnjice od ovog događaja, Janko Jakovljević i Petar Milovanović priznaju da se ne sećaju da li je Vučić to zaista i rekao, ali su jednoglasni da im je tadašnji premijer poručio da veruje da su njihova deca ubijena.

- Na tom sastanku je bilo veoma puno ljudi iz raznih ministarstava, vojnih i civilnih službi i, iskreno, zaista se ne sećam da li je to rekao ili ne jer su se tim detaljima bavili naši advokati. Aleksandar Vučić je bio potresen ovim slučajem i tada nam je saopštio čitav niz detalja do kojih su došle vojne službe, kao i da je uveren da su naša deca ubijena. Međutim, i sam sam zbunjen zbog čega se ova informacija držala u tajnosti skoro godinu dana, od decembra do sada. Očekivao sam da je možda predmet istrage Komisije koja je ubrzo formirana, ali pitanje je da li je ona uopšte i radila - kaže Janko Jakovljević.

On veruje da Aleksandar Vučić ima dovoljan autoritet da bi slučaj koji je već 13 godina u rangu misterije, ipak mogao biti rešen.

- Svaka kuća mora da ima domaćina, čoveka koji se za sve pita. Verujem da Vučić može da naredi da se istraga ubrza i da napokon saznamo ono što nas sve ove godine tišti i zbog čega ne spavamo - ističe Jakovljević.

On nema dileme da neko sve ove godine namerno koči istragu.

- Kao da se namerno sve odlaže, da godine prolaze da bi na kraju i mi roditelji umrli, da l' od starosti, da l' od tuge. Onda više ne bi bilo nikoga ko se interesuje za ovaj slučaj. Uostalom, i mediji pišu isključivo samo 5. oktobra. Onda cele godine grozna tišina... - veli Jakovljević.
Petar Milovanović je manji optimista kada govori o tome da li bi pravosuđe Srbije moglo uspešno da reši ovaj slučaj.

"Koga briga za seljačku decu"

Slučaj pogibije dvojice gardista dosad je više puta politizovan. Milovanović kaže da porodice u tome ne žele da učestvuju.
- Molimo sve da nas ne uvlače u politizaciju, jer ovo je muka koju ni crnom đavolu ne bih poželeo. Tadiću sam otvoreno rekao: "Šta bi se dogodilo da ste u moj koži? Pa ceo Beograd bi bio prekopan da se nađe ubica." Ovako, videla država da su to obične, seljačke porodica, pa ih pustili - ističe Petar Milovanović.

- Dosad su svi bog zna koliko obećavali i svi su nas na kraju slagali. Zato sam i sada sumnjičav. Razgovarao sam sa svima, od Tadića pa nadalje, ali to su bila samo prazna obećanja. Da hoće, država ovaj slučaj može da reši u vrlo kratkom roku. Mnogo zamršenije slučajeve su rešavali, a ni Janko ni ja svoju decu nismo poslali na ulicu, već ih je država tražila i mi smo joj ih dali. Zato je za mene država najodgovornija. Kada neko ubije kuče, odgovara za to, a našu decu je država vratila u sanducima i ne može da bude da za to niko nije kriv - ogorčeno ističe Petar Milovanović.

Po pravdu i u Strazbur

I Janko Jakovljević i Petar Milovanović nemaju dileme da, ako do pravde ne dođu u Srbiji, potražiće je pred Sudom pravde u Strazburu.
- Mi smo običan, prost svet, seljaci. Nemamo puno iskustva sa pravom, ali i nama je jasno da ne može predistraga da traje 13 godina i da se ništa nije uradilo. Očigledno je da neko namerno zataškava ceo slučaj. Ako nam domaće pravosuđe ne pomogne, znamo šta nam je. U Strazburu ćemo naći pravdu - ističe Janko Jakovljević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online