Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.10.2017.
20:24
Vestionline, Tanjug A

"Imamo pravo na istinu o posledicama NATO agresije"

Ministri u Vladi su sastali se sa Inicijativnim odborom za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja na zdravlje stanovnika Srbije i životnu sredinu.

printscreen youtube
Grdelička klisura: Putnički voz pogođen NATO projektilima 

Aleksandar Vulin, Goran Trivan i Zlatibor Lončar su razgovarali o formiranju koordinacionog tela i nacionalne laboratorije.

Ministar zaštite životne sredine Trivan potvrdio je za Tanjug da je održan prvi sastanak sa članovima Inicijative na kojem su predstavnici vlade podržali nastojanje grupe naučnika različitih profilada da građani Srbije, kako je rekao, saznaju pravu istinu o kvalitetu životne sredine i eventualnim posledicama NATO bombardovanja . 

- Uključićemo se i pomoći da se kroz egzaktna istraživanja utvrdi šta se zapravo događalo posle 1999. godine i da vidimo koje mere mogu da se preduzmu da se saniraju posledice, ako se utvrdi da ih je bilo - rekao je ministar. 

Trivan je dodao da je dogovoreno da se na sledećem sastanku, čiji datum nije preciziran, sa predstavnicima Inicijativnog odbora razmatraju dalji koraci, kao i da se predloži metodologija rada, rokovi istraživanja i odrede oni koji će ih sprovoditi. 

Ministar je naglasio da je "stvar" toliko ozbiljna da se ne može raditi na prečac, ali da su već 1999. i nešto kasnije preduzimane određene mere zaštite životne sredine i prikupljeni određeni podaci. 

 - Na sastanku smo podsetili jedni druge na to šta se sve događalo i razgovarali smo o tome koji bi put u istraživanju bio najbolji , kao i o primeni određenih svetskih metodologija kako bi rezultati do kojih dođemo bili priznati u svetu - naveo je Trivan. 

On je dodao da će ministarstvo zaštite životne sredine koordinisati u ovom projektu i uključivati pojedince i institucije koji imaju naučni i stručni kapacitet i mogu da doprinesu prikupljanju podataka. 

- Građani imaju pravo na tačnu informaciju o kvallitetu i uslovima životne sredine i snažno smo opredeljeni da se ova istina sazna. Osnovni cilj je da se zaštite građani i da ako ima posledica vidimo šta nam je činiti u narednim decenijama - poručio je Trivan. 

Sastanak Inicijativnog odbora sa ministrima usledio je nakon što je grupa stručnjaka iz raznih oblasti prošlog meseca uputila zvaničan dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je ukazala na neophodnost formiranja koordinacionog tela i nacionalne laboratorije kako bi se ispitao uticaj NATO agresije na zdravlje i životnu okolinu. 

Član Inicitivnog odbora i načelnica Klinike za neuroonkologiju KCS, prof.dr Danica Grujičić, izjavila je ranije za Tanjug da inicijativa najeminentnijih strucnjaka "nije politička stvar". 

- Cilj je da se formira koordinaciono telo koje će na jednom mestu prikupiti sve postojeće podatke, ali i organizovati analize koncentracije odredenih toksičnih materija danas u vazduhu, vodi, zemljištu, hrani - rekla je Grujiičić. 

Ona je naglasila da mladim naucnicima država treba da pomogne da analizom ranijih analiza i sadašnje situacije pripreme doktorate i naučne radove koji će biti matematički tačno procenjeni i koji će moći da dokažu šta nam se u stvari desilo. 

- Ne možete pričati o tužbi, ako nemate naučne podatke. Jedino tako možemo sa ozbiljnom studijom da izađemo pred svet, a u krajnjem slučaju dugujemo svima istinu o tome šta su nam uradili - rekla je Grujičić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online