Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.10.2017.
10:12
Vestionline, rts.rs A

Dačić: Hajde neka probaju? Ja nikoga ne provociram!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Priština nije podnela zahtev za prijem Kosova u Unesko, jer nisu sigurni da imaju dovoljnu podršku.

Tanjug
Upozoravali smo da je Kosoovo Pandorina kutija: Ivica Dačić

- Oni to tumače da mogu da podneti zahtev na samoj generalnoj konferenciji, zato što je prošli put njihov zahtev prošao Izvršni savet. To je papazjanija. Hajde neka probaju? Ja nikoga ne provociram - rekao je Dačić za RTS.

Reakcije EU i zemalja članica na referendum u Kataloniji su jednoglasne – zalažu se za ustavno jedinstvo Španije, kako je rekao francuski predsednik Emanuel Makron. Portparol EK ističe da Kosovo i Katalonija ne mogu da se porede.

"Licemeri, podržavali su Kosovo jer su hteli slabu Srbiju - neće im poći za rukom"

- Sve što govorimo o dvostrukim aršinima nikako ne treba protumačiti kao neku našu primedbu na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Španije. Španija je naš veliki prijatelj i za razliku od nekih drugih članica EU nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta", rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da je to jednostrani akt Katalonije, kao što je bio i jednostrani akt Kosova.

- Mi smo upozoravali i danas upozoravamo da se ova Pandorina kutija neće zaustaviti na Srbiji, odnosno na slučaju Kosova, ima mnogo ovakvih slučajeva. Velika Britanija je raspustila parlament Irske jer je doneo oluku o nezavisnosti, mnoge druge zemlje imaju drugačije stavove kad je reč o njihovim problemima u odnosu na ono što je bilo na KiM - rekao je Dačić.

Komentarišući reči portparola Evropske komisije Margaritisa Shinasa koji je rekao da je Kosovo bilo specifičan slučaj i da je "to bila pozicija usvojena od strane različitih deklaracija UN i različitih rezolucija UN i međunarodne zajednice", Dačić je ukazao da to nije tačno.

- Kosovo ne može biti izdvojen i specifičan slučaj, nema nikakvih rezolucija Saveta bezbednosti UN. Mislim da predstavnik Evropske komisije pojma nema o čemu govori. Negde je to pročitao, sada ne može da objasni i zato priča gluposti. Ne postoje rezolucije UN osim Rezolucije 1244 koja govori o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. To što je učinjeno prema Srbiji je kršenje međunarodnog prava. Ono što smo upozoravali – desilo se i Katalonija neće biti jedini primer takvih separatističkih tendencija u Evropi - rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova ne očekuje da će neka od 22 države članice EU koje su priznale nezavisnost Kosova sada promeniti mišljenje.

Evropa nikada neće priznati grešku

- Taman posla, to je nerealno očekivanje. Grešiće do kraja. Kako da kažu "pogrešili smo" – morali bi da pljunu sami na sebe. To može Tramp da kaže za bivšu američku politiku, neko novo rukovodstvo, ali to je bila suština njihove politike. Bombardovali su nas zbog Kosova, neće sada reći da su pogrešili. Ali obiće se to njima u glavu. Žao nam je što je reč o Španiji, jer to je naša prijateljska zemlja, ali je Pandorina kutija otorena. Na primeru Kosova je rečeno "mogući su jednostrani potezi i onda ćete zavisiti od naklonosti velikih sila". Tu nema međunarodnog prava, to je politika sile - istakao je Dačić.

Na konstataciju da iz EU nije bilo reagovanja na postupanje španske policije, Dačić je rekao da će, kada su njihovi interesi u pitanju, naći načina da to opravdaju.

- Ne treba da se mešamo u unutrašnje stvari Španije. Zna se zašto smo protiv ovakvog postupka Katalonije, jer nije u skladu sa međunarodnim pravom i zato što su jednostrani postupci kao što je bilo i na Kosovu - rekao je Dačić.

Komentarišući grafite u Vojvodini i odlazak lidera LSV-a Nenada Čanka u Barselonu, Dačić je rekao da nije "nakaradna politika samo u Briselu", već i da ovde ima predstavnika.

- Kada RS u oblacima govori o referendumu, onda je to antievropski, anticivilizacijski i antisrpski. Neka idu u Banjaluku da podržavaju referendum Srba u BiH - kaže Dačić.

Zahtev da se Kosovo primi u Unesko još nije podnet jer, kako Dačić kaže, Priština tumači da može i na samoj Generalnoj konferenciji da podnese zahtev.

- Neka probaju, nikoga ne provociram ali siguran sam da i oni koji su ranije priznali Kosovo, a najgora je situacija u EU jer su oni licemeri, podržavali su stvaranje Kosova jer su hteli slabu Srbiju na Balkanu. To im neće poći za rukom - zaključio je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online