Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 30.09.2017.
10:43
Blic A

Prljava igra: Kosovo sprema ofanzivu na Unesko - ova zemlja treba da odigra ključnu ulogu

Kosovske vlasti žele "ispod žita" da proguraju glasanje Kosova za prijem u UNESKO na predstojećoj Generalnoj konferenciji ove organizacije koja se održava krajem oktobra, saznaje "Blic", i to tako što će Albanija pokušati da ga "ubaci" na dnevni red.

A. Čukić
Da li će srpske svetinje pasti Albanicma u ruke?

Iako su čak i pojedini kosovski funkcioneri, doduše dok su još bili u toku pregovori oko nove kosovske vlade, isticali da kandidatura neće biti podneta, izvori "Blica" navode njihove drugačije namere.

Prema nezvaničnim informacijama, kosovske vlasti su se na ovaj korak odlučile posle niza neuspelih pokušaja za prijem u svetskim organizacijama od Svetske cariske unije, preko Interpola do međunarodne organizacije koja se bavi sprečavanjem pranja novca.

Podrška Albanije

- Izvršni savet (IS) UNESKA počinje 4. i završava se 18. oktobra, i tada se raspravlja o dnevnom redu Generalne konferencije koja će ove godine biti održana od 30. oktobra do 14. novembra. Po Poslovniku, najmanje mesec dana pre IS potrebno je podneti predlog za dnevni red, za šta je Kosovo već zakasnilo, jer je poslednji rok za to bio 4. septembar - priča izvor.

Međutim, kako navodi, drugi način da se dospe na dnevni red, a time i da se raspravlja o temi, jeste da neka zemlja direktno, na IS, predloži dopunu dnevnog reda. Da bi se taj predlog usvojio, potrebna je prosta većina.

- To bi trebalo da uradi Albanija na samoj sednici - priča naš izvor.

Problemi i sa rukovodstvom UNESKO

Kako navodi, na predstojećem zasedanju Generalne konferencije trebalo bi da se bira i novo rukovodstvo tog tela, a među favoritima za to mesto je kandidat iz Kine.

- I tu situaciju žele da izbegnu jer im Kina nije preveliki prijatelj, a i zbog toga što je to bila zemlja koja je poslednji put praktično blokirala glasanje o ulasku Kosova u Interpol. Ako to ne urade sada, dok je generalna direktorka UNESKA Irina Bokova iz Bugarske, čija je zemlja priznala nezavisno Kosovo, posao će im kasnije biti mnogo teži - objašnjava izvor ovog lista.

Neuspeh u najavi

Međutim, ambasador Srbije pri UNESKU Darko Tanasković kaže drugačije.

- S obzirom na to da je zahtev "Kosova" za prijem u UNESKO na zasedanju Generalne konferencije UNESKA 2015. odbijen, eventualni novi zahtev, kao potpuno novi predmet, morao bi proći kompletnu proceduru, od upućivanja pisma Generalnom direktoru UNESKA, preko njegove preporuke Izvršnom savetu, razmatranja na Izvršnom savetu, preporuke Izvršnog saveta Generalnoj konferenciji, do razmatranja i odlučivanja na zasedanju Generalne konferencije. Nema ni pravnih ni proceduralnih mogućnosti da se ovaj put skrati, čak i ako bi se za to zalagala i jedna Albanija - kaže Tanasković za "Blic".

Inače, kosovske vlasti i prethodne, ali i ove novoformirane vlade, imaju veoma živu diplomatsku aktivnost kada je u pitanju i članstvo Kosova u međunardonim organizacijama u koje pokušavaju da uđu, ali i kada je reč o nezavisnosti južne srpske pokrajine, Briselskom dijalogu i formiranju vojske Kosova.

Ilustracije radi, kosovski predsednik Hašim Tači je juče sa papom Franjom razgovarao o podršci Kosovu, a u narednom periodu putuje u SAD gde će, između ostalog, tražiti podršku za formiranje vojske Kosova. Kosovske vlasti, tako, stavljaju do znanja da od svojih ciljeva ne odustaju uprkos tome što im je sa zapada u više navrata jasno poručeno da bez promene Ustava, a za šta je potrebna i podrška srpskih poslanika, od vojske Kosova nema ništa.

Takođe, premijer Ramuš Haradinaj posećuje susede, pa je samo pre nekoliko dana bio u zvaničnoj poseti Albaniji.

POVEZANE VESTI

Subota 30.09.2017. 15:52
dali je to prljava ili čista igra manje je važno od onog što mi radimo:mi samo kukamo i pričamo:gde je akcija ili reakcija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online