Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.09.2017.
14:46
sputniknews.com, Vestionline A

Dačić o "redovnom" sa Rogozinom, a o "vrućim" temama sa Lavrovom

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastaće se sutra u Moskvi sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i potpredsednikom Vlade Rusije Dmitrijem Rogozinom.

Tanjug
Ivica Dačić se nada dobroj saradnji Srbije i Rusije

Dva ministra razgovaraće o bilateralnoj saradnji Srbije i Rusije, dok će se Dačić i Rogozin sastati u svojstvu kopredsedavajućih Međuvladinim komitetom za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, u cilju priprema za predstojeće zasedanje tog komiteta, koje će se održati u Srbiji, najverovatnije u novembru.

Zasedanje srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta održava se jedanput godišnje, naizmenično u Beogradu i Moskvi.

Poslednji put je sednica održana u novembru prošle godine u Rusiji, i to prvi put van Moskve.

Grad-domaćin bio je Suzdalj, jedan od najlepših i najstarijih ruskih gradova koji pripada tzv. Zlatnom prstenu. 

Ideja da se srpska delegacija ugosti u Suzdalju potekla je od potpredsednika ruske Vlade Dmitrija Rogozina, koji je ranije izrazio želju da sledeći sastanak "obuhvati Beograd, ali i neki drugi veći srpski grad".

Srpsko-ruski Međuvladin komitet je ključni mehanizam bilateralne saradnje koji pomaže usaglašavanju i realizaciji uzajamno korisnih projekata.

Ruski i srpski zvaničnici često ističu da se odnosi dveju zemalja dinamično razvijaju, pa se očekuje da će i ovogodišnji Mešoviti komitet dati dodatni impuls njihovom daljem unapređenju.

Za Moskvu i Beograd je od posebnog značaja unapređenje trgovinske i ekonomske saradnje. Ranije je objavljeno da je u prvih pet meseci 2017. godine Rusija zauzela treće mesto među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije sa udelom od 7,2 odsto.

Izvoz srpskih proizvoda u Rusiju je porastao za 19,2 odsto, a srpski uvoz iz Rusije za 14,4 odsto, pri čemu izvoz srpske poljoprivredne proizvodnje ostaje jedan od najvažnijih segmenata naše robne razmene.

Šta će biti glavna tema šefova diplomatije Srbije i Rusije zasad nije saopšteno, ali se spekulisalo da će Dačić sa Lavrovom u Moskvi, osim o ekonomskim, razgovarati i o političkim temama, kao što su pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, statusu Ruskog humanitarnog centra u Nišu, namerama Prištine da se učlani u međunarodne organizacije.

List je podsetio i da su u nekoliko navrata ruski zvaničnici potvrdili da će do kraja godine isporučiti Srbiji šest lovaca MiG-29, kao i da se razgovara o mogućoj prodaji Srbiji raketnog sistema S-300.

Mediji su pisali i da bi ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu mogao bi da poseti Beograd 20. oktobra, a da će se detalji i datum njegove posete utanačiti 29. septembra, tokom Dačićeve posete Moskvi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online