Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.09.2017.
12:50
www.dw.com A

Dojče vele: Ističe vreme ležernog pozivanja Vučića na odnose sa Merkelovom

Nemačka kancelarka Angela Merkel ostaje režiser odnosa sa Beogradom, ali polako ističe vreme ležernog pozivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na prijateljstvo sa Berlinom i njegova vlast moraće da pređe sa reči na dela, ocenjuje se u tekstu o nemačkim izborima koji je danas objavio Dojče vele.

EPA/Clemens Bilan
Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Ako se ponovi Savamala...

Berlin nerado menja svoju spoljnu politiku, naročito pod Merkelovom, pa to neće promeniti ni rekonfiguracija njenog kabineta, ali se na unutrašnjem planu očekuje skretanje udesno. Jačanje desnih elemenata doneće najverovatnije nešto tvrđe stavove i u Briselu kada je reč o pregovorima Srbije sa EU, sitničavije pretresanje poglavlja, ali i rezolutniji stav o Kosovu koje je za Berlin nedvosmisleno samostalna država, a za Beograd nije, piše Dragoslav Dedović u autorskom tekstu.

Tako će se iza iste retorike o pravnoj državi, slobodnim medijima i reformama, kao i normalizaciji odnosa sa Kosovom kriti više zahtevnosti. Teško da će iko u Beogradu sebi i dalje moći da priušti savamalske gafove, a da to ovaj put ne naiđe na otvorenu kritiku, koja se do sada čula iza diplomatski pritvorenih vrata, navodi se.

Ali,, pre toga, dodaje se, Angelu Merkel čeka komplikovan zadatak. Pre nego što Beograd dođe na red, ona do božićnih praznika mora da formira vladu u kojoj će zajedno biti levo-liberalni Zeleni, desničarski nastrojeni i gubicima isfrustrirani bavarski konzervativci i ambiciozni Liberali.

Merkelova ne voli drame...

Kako god, vreme Vučićevog pozivanja na prijateljstvo sa Berlinom može se kraće vreme neobavezno nastaviti. Potom će vlast morati da pređe sa reči na dela, ocenjuje se u tekstu pod naslovom "Šta Beogradu sprema novi Berlin".

Autor navodi i da je "sa dosadašnjeg stanovišta beogradska postčetničko-postsocijalistička elita veoma korisna" Berlinu jer "Vučić garantuje tri stvari".

Prvo, "Srbija kao hodnik prema bliskoistočnom paklu neće propuštati izbeglice", drugo "Vučić će uključivati tvrdonacionalni migavac, ali će voziti pravo prema Uniji bez kalašnjikova na kolenima" i treće "garantovaće nisku cenu rada za nemački i svaki drugi kapital u skladu sa svojom neoliberalnom idejom priključivanja malog, uništenog sistema na veliki nadmoćni ekonomski prostor", navodi autor i dodaje da "dokle god Beograd bude na takvom kursu neće biti konflikta sa Berlinom jer Merkel ostaje režiser odnosa a ona ne voli drame".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online