Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.09.2017.
18:55
J. Arsenović - Vesti A

Miran Prajd jer su batinaši vlast

I ovogodišnja, septembarska Parada ponosa, održana u Beogradu, prošla je bez incidenata, a svetski mediji posebno ističu da je među šetačima prvi put bila predsednica Vlade Srbije, deklarisana lezbijka Ana Brnabić.

Tanjug
Daleko smo od tolerancije: Srećom, nasilja nije bilo

Slika koja je poslata u svet iz sunčanog Beograda, sve sa prepoznatljivim duginim zastavicama, kada se malo razgrne otkriva da među pripadnici LGBT postoje podele i da neki ne dozvoljavaju da im se "zapuše" usta samo zbog činjenice da je prvi put jedan balkanski predsednik vlade šetao na Prajdu. Gej aktivista Predrag Azdejković smatra da ovakav Prajd koristi samo Vladi Srbije, kako bi se svetu predstavila kao tolerantna, progresivna i proevropska.

- Imam osećaj da nas Prajdom ucenjuju. Ako hoćete Prajd onda ima da pričate kako je sve ružičasto, kako lepo sarađujemo, kako se međusobno podržavamo. Smatram da je zbog toga Prajd izgubio svoj politički smisao i postao šetkanje od tačke A do tačke B, okruženi policajcima u getu. I da se razumemo, policija je tu zbog političara i diplomata, ne zbog LGBT populacije! U čitavoj toj buci oko Ane Brnabić i kume Prajda izgubilo se da Srbija nema Zakon o registrovanim istopolnim partnerstvima i Zakon o rodnom identitetu, koji nam je Vlada Srbije obećala da ćemo imati do kraja ove godine, ali od tog obećanja izgleda nema ništa - napisao je Azdejković na portalu Noiz.

Azdejković: Fijasko

Azdejković ističe da fokus Prajda moraju biti LGBT osobe, a ne političari, diplomate i aktivisti iz inostranstva, a da je mali broj na ovogodišnjoj šetnji pravi fijasko.
- Još je veći fijasko kad se uzme u obzir budžet koji je potrošen na Nedelju ponosa, koju su ove godine podržali Evropska unija, ambasade Holandije, Nemačke, Švedske. Priče da se plaćao dolazak na Prajd ne bih da komentarišem, iako postoje indicije da su istinite - kaže ovaj gej aktivista i bloger.

Sama premijerka na pitanje novinara kada će se u Srbiji legalizovati istopolne zajednice nije ponudila konkretan odgovor, već je uzvratila da sve "ide korak po korak". Činjenica da je četvrta Parada ponosa zaredom protekla bez incidenata, neki dovode u vezu sa sadašnjom vlašću koja ima kontrolu nad huliganima koji su ranijih godina pravili haos i ostavljali razbijen grad u nameri da zaustave šetnju "duginih boja".

Reditelj Gorčin Stojanović smatra da je nasilje na ranijim paradama bilo organizovano od strane istih onih koji sada uspevaju da organizuju Prajd bez nasilja.

- Neki vole da kažu da je to Udba. Neki da su to podzemni tokovi srpske politike koja se koristi nasiljem, agresijom. Zovite to kako hoćete, ali niko me ne može ubediti, jer živim u ovoj zemlji toliko dugo i krećem se po ulicama toliko dugo - ocenio je Stojanović za N1.

Po starom srpskom običaju i LGBT su uspeli da se podele, pa su ove godine jedni organizovali u junu svoju šetnju. Iako je pristalica tog Prajda, Predrag Azdejković bio i na Paradi od pre dva dana, noseći zanimljiv kostim i još zanimljiviju parolu: "Ustav ne dozvoljava premijerki da se uda."

Nepristojno pitanje premijerki

Ruska novinarka Katarina Lane pitala je Anu Brnabić da li je na Paradu došla sama ili s devojkom, na šta joj je premijerka odgovorila da to nije korektno pitanje i da je u pitanju njen privatan život. Goran Miletić, jedan od organizatora Parade, rekao je da veruje da je u prethodnim vladama bilo pripadnika LGBT populacije i da Ana Brnabić nije prvi gej premijer.
"Prema istoričarima, jedan od ranijih premijera Petar Živković bio je gej. Verujem da je gej članova vlade bilo i kasnije", kazao je Miletić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online