Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.09.2017.
15:40
J. Arsenović - Vesti A

Svakodnevica u Srbiji sve tužnija: Ubijanje zdravog razuma!

Ko se u subotu zadesio u Srbiji i bio u prilici da prati njene medije i predstavnike vlasti i opozicije dugo bi ostao u košmaru ako dolazi iz iole pristojno uređene zemlje.

Tanjug
Rijaliti uživo: Protest opozicije ispred zgrade RTS-a

Pritom, ništa mu ne bi bilo jasno osim što bi imao utisak da se nalazi u jednom izistinskom rijalitiju u kojem su glavne uloge dodeljene vlasniku jedne TV s nacionalnom frekvencijom, predsedniku države, bivšem haškom optuženiku, ali i ubijenoj pevačici i njenom suprugu Zoranu Marjanoviću, učesniku rijalitija Zadruga, a potom i osumnjičenim za ubistvo.

Šešeljevo "ispovedanje" drvetu

Da i od dna ima dublje pokazao je i ulazak lidera radikala Vojislava Šešelja u Zadrugu, koji se uključio u trend potpune tabloidizacije zločina u Borči i to pošto se "ispovedio drvetu mudrosti"?!

Radikalski cirkus

M. Todorović

Nakon razgovora sa drvetom, Šešelj je ušao da pozdravi učesnike koji su ga dočekali aplauzom, a onda im je podelio po knjigu i vodio u kupovinu u koju su svi kao bez glave pojurili.
Šef nekada najmoćnije opozicione stranke, čovek koji je pobedio Haški sud i pobedonosno se vratio u Beograd, potom se bacio na "specijalni zadatak": da bude sudija u Zadruzi?!
- To je stari cirkuzant - konstatovao je Jovo Bakić.

- Uhapsili su Marjanovića, izgleda da je policija našla tragove njegovog DNK na donjem vešu njegove supruge. Sumnjam da je on ubica, pre mislim da je pomagač nekome u krugu svoje porodice. Danas je njegov otac prvi put progovorio o motivu ubistva, a to je navodni ljubavnik nastradale žene - rekao je Šešelj.

- To je potpuna katastrofa. To su odvratne stvari sa ivice društvenog života - rekao je sociolog Jovo Bakić kad smo mu opisali ko je sve gostovao, a ko je sada glavna zvezda pomenutog rijalitija.

Ali hapšenje Zorana Marjanovića, koji je samo nekoliko sati nakon što je privremeno napustio Zadrugu priveden u policiju zbog sumnje da je ubica, komentarisao je i predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić se založio za najstrožu kaznu, a onda ničim izazvan opisivao stravičan izgled pre godinu i po dana ubijene pevačice.

- Da vi vidite samo slike glave te nesrećne žene, dakle to je lobanja probijena ko zna koliko puta, to je nešto zastrašujuće. Takvi monstrumi zaslužuju najstrožu i najstrašniju kaznu. I za mene je zastrašujuće kad neko pokušava da pravi i da pruža simpatije onima koji su bukvalno majci svog deteta probili lobanju na ne znam koliko mesta - rekao je Vučić.

Na opasku da se opskurnim stvarima, gde se zloupotrebljava i medijski razvlači smrt jedne nesrećne žene, bavi čak i predsednik države, Jovo Bakić nije iznenađen.

- U jednom svom tekstu sam Aleksandra Vučića nazvao tabloidnim predsednikom. I to je naš problem, imamo šefa države koji promoviše tablodine vrednosti i to je problem naših građana koji su ga izabrali, uz svu tu promociju primitivizma - odgovara Bakić.

youtube.com
Napadnuta novinarka Pinka

Skandal ispred Pinka

Rijaliti se preselio i ispred zgrade TV Pink gde su u subotu protestovale pristalice Dveri, Zdrave Srbije i Sindikat Sloga, zahtevajući ukidanje rijalitija i oduzimanje nacionalne frekvencije ovoj televiziji.

Jedan od učesnika protesta je napao novinarku Pinka, što je iskorišćeno za vanredni program ove televizije, gde su se smenjivali ministri policije i odbrane, urednici provladinih medija i analitičari već dokazani u odbrani vladajućeg režima, ocenjujući incident, kako reče ministar Stefanović, "školskim primerom fašizma".

Oglasio se i predsednik Srbije koji je obišao povređene novinarke.

On je precizirao da je napadač, koji je u međuvremenu priveden, "pesnicom između brade i uha" udario novinarku Gordanu Uzelac i da ona ima potres mozga zbog čega je ostala u bolnici. U bolnici je, prema njegovim rečima, zadržana i druga novinarka Mara Dragović.

- Još strašnije od napada je to što neki sada traže opravdanje. Video sam i porodice novinarki, izvinjavamo se. Kao država smo liberalizovali sve i pustili ih da organizuju šta žele, računajući na njihovu savest... Uteha je što oni koji su tukli biće kažnjeni, a mi ćemo tražiti i ono što je važno - pooštravanje kazni za siledžije i monstrume koji tuku žene - naveo je Vučić.

Dveri su saopštile da osuđuju svako nasilje, a posebno prebijanje novinara koje je, kako su podsetili, "započeto još od trenutka polaganja zakletve aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića". Na svom portalu su i okačili zajedničku fotografiju nasmejanih dverjana i novinarke Uzelac.

- Problem je što vlast generište nenormalnu atmosferu već pet godina. To je afera za aferom, nasilje koje u verbalnom obliku Aleksandar Vučić lično promoviše iz dana u dan. Nema dana da on nekog ne opauči za nešto, nakon čega režimski tabloidi uzmu i razvlače tu osobu mesecima.

To traje već pet godina i u takvoj nenormalnoj atmosferi, gde su "navijači" oni koji daju ritam, nasilje je postalo uobičajeno i sveprisutno - komentariše sociolog Jovo Bakić.

Otkud lisice kad fale dokazi?

Ubistvo pevačice Jelene Marjanović duže od godinu dana bilo je zvanično nerešeno, a činilo se da istraga tapka u mestu. Iako je od starta glavni osumnjičeni za ubistvo bio njen suprug Zoran Marjanović, kako "Vesti" nezvanično saznaju od izvora iz istrage, konkretnih dokaza protiv njega nije bilo i iako je više puta zvan na saslušanje i stavljan na detektor laži, istražiteljima je uvek nedostajao deo kockice da bi uklopili ceo slučaj.

- Ne znam koji su novi dokaz sada našli, mi smo mesecima temeljno radili na svakom tragu i nove dokaze nismo našli. Zašto je sada uhapšen, i to usred gostovanja u jednom rijaliti programu, i koji su to novi dokazi znaćemo valjda ovih dana - kaže izvor "Vesti" iz vrha MUP-a Srbije.

Zbog mnogo "slučajnosti" već se mogu čuti nagađanja da je ceo ovaj bizarni galimatijas izrežiran kako bi se digla gledanost rijalitija, te da će vrhunac biti kad se Marjanović bude vratio u njega.

Dveri: Nemamo veze sa batinama

Dveri i njihovi partneri u organizovanju protesta oglasili su se nekoliko sati nakon incidenta, tek kada su završili protestnu šetnju koja je posle zgrade TV Pink obuhvatala i demonstracije ispred Vlade Srbije i RTS-a, zahtevajući ukidanje rijalitija, nacionalne frekvencije TV Pink i gostovanje predstavnicima opozicije na Javnom servisu.

Oni decidirano odbijaju da se za vreme njihovog protesta desio napad na novinarke.

- Kada smo mi otišli ispred zgrade Pinka neko je očito izazvao ili odglumio incident kako bi Dveri bile optužene za nasilje. Ako je došlo do bilo kakvog incidenta po završetku našeg protesta, odgovornost za to ne mogu snositi Dveri, već obezbeđenje Željka Mitrovića koje je ostalo na tom mestu po našem odlasku - izjavio je lider Dveri Boško Obradović.

Oni tvrde da je "pozadina ove medijske histerije protiv Dveri i Zdrave Srbije zahtev za hapšenje Milana Stamatovića i Boška Obradovića koje je tražio Goran Vesić, gostujući na Pinku. Oni ponavljaju da ne odstupaju od zahteva da se ovoj televiziji oduzme nacionalna frekvencija.

Kako je saopštio MUP Srbije, novinarku je napao D. V. (1972) iz Lučana, koji je ubrzo uhapšen, a ustanovljeno je i da je bio u alkoholisanom stanju.

Reagovanja

Novinarska udruženja su osudila napad na novinarke TV Pinka, zahtevajući od ministra policije da policija ubuduće brzo reaguje u sličnim situacijama, podsećajući da do sada nisu uhapšeni iako su identifikovani napadači na novinarku "Danasa" prilikom inauguracije predsednika Vučića.
Reagovala je i opozicija osudama napada. Dok lider Slobodnih građana Srbije Saša Janković nasilje ispred Pinka objašnjava kao znak društvenog konflikta kojeg "režim stvara/koristi da ljudi ne počnu da se pitaju kako žive".

Na protest bananama i "operom"

Željko Mitrović je dočekao protestante okružen nabildovanim telohrantieljima ispred zgrade svoje televizije i uz zaglušujući razglas sa kojeg se čulo cičanje ženskog glasa.

Sve vreme je Mitrović kao u nekom transu dirigovao uz pomenuto nazovi opersko pevanje. Mahao je i bananama, što je, valjda, bila aluzija na to kako je čelnika Dveri izmajmunisao, jer je poverovao Mitrovićevoj najavi da će u rijaliti Zadruga dovesti bebu, dok je vlasnik Pinka među zadrugarima trijumfalno uveo bebu-majmuna.

Cela slika po svojoj opskurnosti i vulgarnosti zamajavala je po ko zna koji put srpsku javnost od realnosti, dok su Dveri iskoristile da zatraže da se vlasnik Pinka
"podvrgne testu na narkotike u referentnoj labaratoriji i da rezultate objavi javnosti".

RTS odbio gostovanje

Dverima i njihovim partnerima nije išao naruku incident koji se desio ispred RTS-a. Do incidenta je, kako kažu u RTS-u, došlo kad je jajetom gađana njihova kamera, a tom prilikom pogođeni su novinar i snimatelj Javnog servisa.

Ova televizija inače nije dopustila Bošku Obradoviću i Milanu Stamatoviću da gostuju u Drugom dnevniku. Uspeli su samo da dođu do portirnice, nakon čega se Obradović obratio okupljenima. Rekao je kako ni glavni odgovorni urednik, kao ni dežurni urednik Dnevnika 2, nisu hteli da siđu i razgovaraju sa njima već su, "po kuriru poslali poruku da ne mogu da gostuju, jer je večerašnji gost uživo član organizacionog odbora Beograd Prajda Goran Miletić".

Obradović je to ocenio kao "skandalozno", optužujući RTS za "promociju homoseksualizma umesto tradicionalnih vrednosti". Obradović je rekao da je zahtev RTS-u za gostovanje upućen još pre 15 dana, te da je odbijanje znak "da je RTS spao na nivo Pinka i postao javno glasilo SNS-a koje brani interese kriminalca Željka Mitrovića".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online