Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 10.09.2017.
10:59
Vestionline, Tanjug A

Vojnici Srbije i SAD u zajedničkoj vežbi "Sajber Tesla"

Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja, istovremeno u Srbiji i SAD, izvode zajedničku vežbu "Sajber Tesla", piše današnja "Politika" pozivajući se na dopis Ministarstva odbrane Srbije.

M. Karović
Vojska Srbije vežba zajedno sa Amerikancima 

Navodi se da će srpski vojnici u Gornjem Milanovcu i američki u Kolumbusu delovati kao jedan tim i da će svako od njih za svojim kompjuterom biti akter vojne vežbe "Sajber Tesla".

Ova vežba se odvoja u okviru programa partnerstva Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, a težišne aktivnosti se tradicionalno izvode svake godine u septembru.

Kako piše "Politika" na ovoj vežbi će biti angažovano oko 70 pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i drugih državnih organa Srbije koji imaju nadležnost u oblasti informacione bezbednosti, kao i osam pripadnika Nacionalne garde Ohaja.

"Vežba 'Sajber Tesla' je multinacionalna komandno-štabna vežba koja se realizuje sa aspekta saradnje u oblasti zaštite sajber prostora. Ciljevi vežbe su podizanje sposobnosti Vojske Srbije za reagovanje na sajber pretnje i saradnju sa ostalim državnim organima u tim aktivnostima", navodi se u odgovorima Ministarstva odbrane na pitanja "Politike".

Učesnici vežbe nalaziće se na dve geografske lokacije koje su međusobno povezane internetom, a svoje zadatke izvršvaće na namenski uspostavljenoj zatvorenoj računarskoj infrastrukturi.

"Ovim konceptom omogućeno je da vežbajuća jedinica (Tim za odgovor na bezbednosne incidente) bude multinacionalnog sastava i sinhronizovano deluje u sajber prostoru nezavisno od geografske lokacije. Scenario je baziran na karakterističnim napadima u sajber prostoru i uključuje napade na poverljivost, integritet i raspoloživost servisa u sistemima informaciono-komunikacione tehnologije (IKT)", ističe se u dopisu Ministarstva odbrane.

Ova vežba, u skladu sa iskustvima Nacionalne garde Ohaja u izvođenju vežbi odbrane IKT sistema u sajber prostoru, traje četiri dana sa neposrednom pripremom koja traje nedelju dana uoči vežbe. Reč je o optimalnom periodu za realizaciju planiranih sadržaja.

"Vežba će se izvoditi u Gornjem Milanovcu i Kolumbusu (Ohajo, SAD) od 11 do 19 časova po lokalnom vremenu u Srbiji, odnosno od pet do 13 časova po lokalnom vremenu u Ohaju. Učesnici vežbe su većim delom informatičke specijalnosti, a osim njih, tu su i specijalisti iz oblasti telekomunikacija i pravne službe", navode u Ministarstvu odbrane.

Navodi se da osim vežbe "Sajber Tesla", kada je reč o saradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja, delegacija njihove verske službe, koju predvodi brigadni general Džozef Čizm, boravi u Srbiji zbog razmene iskustava u toj oblasti. Takođe, ekspertska grupa Nacionalne garde Ohaja boravi u bazi "Jug" gde je upoznata sa razvojem ovog objekta Vojske Srbije.

"Politika" piše i da istovremeno, zbog nastavka saradnje u sferi podoficirskog kora, u Centru za obuku podoficira u Pančevu boravi delegacija Podoficirske akademije Sedne armije Evropske komande Oružanih snaga (EK OC) SAD, koju predvodi Šeril Lajon, glavni podoficir Kopnene vojske EK OC SAD.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.09.2017. 13:09
Vojnoci Srbije i SAD u zajedni čkoj vežbi.Znači naši vojnici pucaju u mete na kojima su Rusi.I bugari si ovo odbili samo tzv.vojska Srbije dali je uopšte to naša vojska ne odbija ovu monstruoznu vežbu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online