Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.09.2017.
14:08
Tanjug, Vestionline A

Pacolijev "prelet" potresao političku scenu na Kosovu

Odluka Bedžeta Pacolija, lidera Alijanse za novo Kosovo, da se prikloni velikoj, tzv. ratnoj PAN koaliciji zbog, kako pišu prištinski mediji, "ponude koja se ne odbija", izazvala je potres na kosovskoj političkoj tako što je još više zbližila DSK Ise Mustafe i Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i istovremeno pokolebala Srpsku listu u odluci da podrži veliku koaliciju zbog izneverenih obećanja.

EPA//Valdrin Xhemaj
Ponuda koja se ne odbija: Bedžet Pacoli

Prištinski dnevnik Ljajmi, naime, piše da je entuzijazam u velikoj koaliciji opao samo nekoliko sati nakon potpisivanja koalicionog sporazuma sa Paclijem u njegovoj kući u Ajvaliji. Pozivajući se na svoje izvore, list piše da Srpska lista odustaje od podrške vladi Ramuša Haradinaja jer su, kako se navodi, u preliminarnim pregovorima obećano da će dobiti Ministarstvo poljoprivrede, a taj resor je sada pripao Pecoliju.

Navodi se i da će Srpska lista, u kojoj prevladava stav da napuste koaliciju, konačnu odluku doneti nakon konsultacija sa Beogradom.

Aljbin Kurti  je tim povodom na svom Fejsbuk profilu napisao da sada formiranje kosovskih institucija "zavisi od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića".

Prema sporazumu velike, tzv. ratne koalicije i Alijanse za novo Kosovo, Pacoli će dobiti pet ministarstava u novoj vladi, a on lično je dobio uveravanja da će biti izbran za predsednika Kosova, nakon što Tači završi mandat  2021. godine, piše portal Koha.net.

List Zeri podseća na sve kritike koje je Pacoli izrekao u predizbornoj kampanji na račun lidera velike, tzv. ratne koalicij i konstatuje da je sve to lidera Alijanse za novo Kosovo juče zaboravio potpisivanjem sporazuma.

Prištinska Epoka e Re je pozdravila odluku Pacolija da napusti koaliciju sa kojom je nastupio na izborima, a koja je okupljenja oko Demokratskog saveza Kosova, odlazećeg premijera Ise Mustafe.

Prema kosovskim medijima, Pacoli, inače najbogatiji Albanac, će dobiti Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo ekonomskog razvoja. 

Pacoli je svoj "prelet" objasnio rekavši da je "taj napor" učinio kako bi se izbegla dalja politička kriza u koju je Priština došla nakon vanrednh parlamentarnih izbora održanih još 11. juna.

- Procesi kroz koje prolazi Kosovo zahtevaju odgovornost i ja sam odlučio da to prihvatim - rekao je lider Alijanse za novo Kosovo.

Mustafa je rekao da je ovaj sprazum posledica velikog svakodnevnog pritiska PAN koalicije.

"Ono što je jasno iz ove koalicije je da niko nije pobedio", napisao je Mustafa na Fejsbuku, dodajući da je Kosovo najviše izgubilo od ovog dogovora koji će se neizbežno srušiti, a za šest meseci će biti održani novi izbori.

Istovremeno, Koha smatra da odluka Pacolija da podrži vladu Ramuša Haradinaja neće sprečiti predstavnike DSK, Altiernative i Samoopredeljenja da nastave pregovore o koaliciji.

Avdulah Hoti, kandidat DSK za premijera, izjavio je da DSK planira da pojača napore i još češće se sastaje sa pripadnicima Samoopredeljenja u pokušaju da se dogovore o zajedničkoj platformi za formiranje novih prištinskih institucija.

Član Samoopredeljanja Dardan Sejdiu je pozdravio odluku DSK o intenziviranju pregovora o zajedničkoj platformi istakavši da Prištini "ne treba vlada zasnovana na brojevima, već ona koja će se fokusirati na programsku platformu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online