Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.08.2017.
21:57
sputniknews.com, Vestionline A

Tajni recept za Vojsku Kosova: Izmišljaju manjinu da dobiju većinu

Milo Đukanović i Hašim Tači još uoči izbora u Crnoj Gori postigli su dogovor: Albanci iz Crne Gore će da glasaju za Milove, a zauzvrat se Crnogorcima sa Kosova priznaje crnogorska zajednica i dobijaju jedno poslaničko mesto, što otvara vrata za formiranje kosovske vojske.

EPA//Valdrin Xhemaj
Hašim Tači se nada uskorom formiranju "Vojske Kosova"

Činjenica da politički haos u Prištini može i te kako da naškodi i Beogradu nije ništa ako se u obzir uzme ono što bi nova vlada Kosova mogla da priredi Srbiji.

Kako nezvanično kolaju priče u medijima, uporedo sa pregovorima oko buduće parlamentarne većine u prištinskom parlamentu, teku i pripreme za transformaciju Kosovskog bezbednosnog korpusa u Vojsku Kosova, čije formiranje će biti prva stavka nove vlade i parlamenta u Prištini.

Naime, kako prenose dobro obavešteni izvori Sputnjika, albanske stranke, pre svih, partija Hašima Tačija, kojom rukovodi Kadri Veselji (DPK), obezbedila je tri od četiri manjinska glasa za izglasavanje Zakona o formiranju vojske Kosova.

Zasad su dva sigurna, jedan iz Bošnjačke zajednice, a drugi iz srpske (nije sa liste Srpska).

Za oba ova poslanika već su predviđene funkcije u parlamentu Kosova čim ovaj bude oformljen.

Treći glas Tači očekuje od Crnogoraca sa Kosova, koji je još u februaru najavio da će odmah po formiranju skupštine doneti Ukaz priznanju o crnogorske zajednice na Kosovu, čime će oni steći pravo na jedno poslaničko mesto u Skupštini Kosova.

Vojska Kosova

Iako sada ne izgleda tako, može se očekivati da će politički dogovor u Prištini "pasti" u prvoj nedelji septembra, ako ne i ranije.

Kako se saznaje, Zakon o vojsci Kosova mogao bi da se nađe na stolu pre lokalnih izbora na Kosovu, koji su zakazani za 22. oktobar ove godine.

S obzirom na to da su neki politički predstavnici Crnogoraca sa Kosova već preko albanskih lista, odnosno koalicije PAN, učestvovali na izborima, očekuje se da, odmah po formiranju parlamenta i vlade, Tačijev ukaz bude usvojen, čime bi automatski i crnogorska manjina sa Kosova dobila zvanično mesto u parlamentu (stolicu bi im ustupila stranka DPK).

Predstavnici Crnogoraca sa Kosova nisu želeli da razgovaraju na ovu temu , uz napomenu da treba sačekati, i videti prvo da li će "Albanci održati riječ".

No, da je ona stara poslovica "gde ima dima, ima i vatre" tačna, moglo se zaključiti posle nedavne sednice Sveta bezbednosti UN, gde je posle verbalnog okršaja ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i predstavnice Kosova u Americi Vljore Čitaku, Udruženje Crnogoraca sa Kosova stalo na stranu kosovske predstavnice.

Oni su saglasni sa rečima ambasadorke Vljore Čitaku, koje je izgovorila na sednici Ujedinjenih nacija "da je Kosovo nezavisna država koja pripada Albancima, Srbima, Crnogorcima, Romima, Turcima i svim ostalim građanima".

- Udruženje je ocenilo da je to potvrda institucija Kosova da će crnogorska zajednica u najkraćem mogućem roku postati ustavna kategorija - navodi se, između ostalog, u saopštenju koje je izdalo ovo Udruženje za Sputnjik.

Šta kaže NATO

Podsećanja radi, NATO, ali i međunarodna zajednica, jasno su stavili Prištini do znanja da nije moguće da dobije vojsku ako u parlamentu za to ne dobije i podršku manjinskih zajednice, kako Ustav Kosova i nalaže. Inače, na Kosovu deluje nekoliko stranaka i udruženja sa prefiksom "crnogorski", a to su Udruženje Crnogoraca Kosova, Nove Snage, Narodna crnogorska partija Kosova, Udruženje Crnogoraca Kosova "Lovćen", Crnogorska liberalna stranke i Udruženje Crnogoraca Kosova "Matica".

U martu ove godine usvojena je i Strategija o integraciji i afirmaciji Crnogoraca u kosovsko društvo.

Najneverovatnije je to da je na Kosovu registrovano samo 19 Crnogoraca koji su ostali tamo da žive, od 30.000, koliko ih je tamo živelo pre 1999.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online