Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.08.2017.
09:42
Blic A

Ko je kriv za kilometarske kolone na granicama?

Ogromne gužve tokom nekoliko poslednjih vikenda na graničnim prelazima ka Hrvatskoj i Mađarskoj nastajale su zbog spore i detaljne kontrole na ulazima u Evropsku uniju i zbog prave najezde turista.

Tanjuf
Čekanje u kiklometraskoj koloni i po nekoliko sati nije dobro ni za živce, ni za zdravlje

Posle kilometarskih kolona tokom vikenda, na graničnim prelazima Batrovci i Horgoš juče nije bilo većih zastoja pošto se na ulazak u Hrvatsku i Mađarsku čekalo u proseku oko pola sata. Međutim, to ne znači da vozači već krajem nedelje neće ponovo čekati na granici po šest-sedam sati. Tako je, uostalom, svakog leta u jeku turističke sezone, a u MUP-u tvrde da problem nije do srpskih službenika, piše Blic.

Alternativni granični prelazi za Batrovce:

* Šid
* Bačka Palanka
* Bogojevo
* Bezdan
* Neštin
* Ljuba
* Sot

- Hrvatski i mađarski granični policajci sve rade polako i detaljno. Skeniraju svakom pasoše, pa čak i deci. S druge strane, mi smo zaposlili maksimalan broj službenika da bi sve mnogo brže išlo. Zato, recimo, na ulazu u Srbiju nije bilo zadržavanja dužih od 15 minuta - objašnjavaju u MUP-u.

U Auto-moto savezu Srbije kao jedino rešenje za gužve vozačima savetuju odlazak na druge granične prelaze.

- Primera radi, umesto Horgoša, najpogodniji je prelaz Đala. Taj prelaz je samo za putnička vozila i mogu ga koristiti, osim građana mađarske i srpske nacionalnosti, putnici sa pasošima EU, iz Švajcarske, Norveške i sa Islanda. Pored toga, neprestano rade još i prelazi Kelebija i Bački Breg, dok je alternativa sa Mađarskom i prelazak preko Bačkih Vinograda i Bajmoka, ali samo do 19 sati - naglašavaju u AMSS-u.

Druga rešenja, kako kažu, postoje i kada je reč o ulasku u Hrvatsku.

- Umesto Batrovaca, na raspolaganju su 24 sata prelazi: Šid, Bačka Palanka, Bogojevo, Bezdan, Neštin, Ljuba i Sot - ističu u AMSS.

S druge strane, profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić smatra da se problem gužvi na graničnim prelazima može prevazići samo na jedan način.

Alternativni granični prelazi za Horgoš:

* Đala
* Kelebija
* Bački Breg
* Bački Vinogradi
* Bajmok

- Ogromnih kolona će biti sve dok se ne poveća kapacitet na udarnim graničnim prelazima kao što su Batrovci i Horgoš. A to će biti moguće samo međudržavnim sporazumom. Dakle, problem se neće rešiti ako jedna strana otvori u potpunosti granicu, a druga nastavi po starom da kontroliše. Zato je potrebna volja obe strane, da usaglase potrebni kapacitet kako bi povećali broj rampi - kaže Vujanić i dodaje da je najbolji primer povećanja kapaciteta nova naplatna rampa Vrčin.

Kapacitet graničnih prelaza ka Hrvatskoj i Mađarskoj treba povećati i zbog bezbednosti saobraćaja.

- Zamislite kako će taj vozač da nastavi da vozi posle dva sata stajanja u mestu, a kamoli posle 10 sati! - pita se profesor Vujanić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online