Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.08.2017.
08:08
blic.rs A

Ljajić o Kosovu: Normalizacija, ali bez priznanja, nema povratka na staro

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić smatra da zamrznuti konflikt vezan za pitanje Kosova Srbiji ne odgovara i kao rešenje predlaže "normalizaciju bez priznanja" kojom bi se to pitanje rešavalo u tri faze pri čemu bismo od EU tražili konkretne ustupke za saglasnost o prijemu Kosova u međunarodne organizacije.

A. Čukić
Rasim Ljajić

On, u autorskom tekstu za "Blic", ističe da se retko gde istorijski i etnički principi tako direktno i izoštreno sudaraju kao na Kosovu.

Albanci su uvek znali šta hoće na Kosovu, Srbi su uglavnom znali šta neće, ukazuje Ljajić, dodajući da su Albanci za ostvarenje svog cilja uvek tražili jaku međunarodnu podršku, pre svega EU i SAD, dok su Srbi prkosili i jednima i drugima, i vrlo često se inatili na vlastitu štetu.
On smatra, međutim, i da je "povratak na staro nerealan".

"Ni Albanci to ne žele, a ni Srbiji nije potrebna jedna nefunkcionalna država s dva miliona ljudi koji tu državu mrze. S druge strane, Kosovo bez dogovora sa Srbijom i saglasnosti Rusije i Kine teško da može ostati država sa punim međunarodnim subjektivitetom", ukazuje Ljajić.

"Zato mi predlažemo jedno srednje rešenje, 'normalizaciju bez priznanja', kojim bi se pitanje Kosova otvorilo odmah i rešavalo u tri faze", navodi potpredsednik Vlade Srbije.

Prva faza bi, objašnjava, podrazumevala otklanjanje svih barijera za punu ekonomsku i trgovinsku saradnku između Srbije i Kosova, kao i slobodno kretanje, bez postojećih administrativnih ograničenja ljudi, roba i kapitala.

"U tom cilju predlažemo da se na severu Kosova formira slobodna ekonomska zona koja bi bila otvorena za ulaganje i iz centralne Srbije i sa Kosova", kaže Ljajić.

Druga faza bi, prema njegovim rečima, uključila otvaranje pregovora o imovini Srbije na Kosovu, kulturnoj baštini i formiranju Zajednice srpskih opština.

"Treća faza bi otvorila pregovore oko članstva Kosova u svim međunarodnim organizacijama izuzev UN. Za svaku saglasnost Srbije za prijem Kosova u pojedinačnu organizaciju tražili bismo konkretne ustupke od EU u smislu realizacije velikih infrastrukturnih projekata, ali i ustupke koji podrazumevaju ubrzaniji put ka EU", navodi on. 

Nakon što bi bio postignut dogovor oko ova tri pitanja, navodi, potpisao bi se sporazum o normalizaciji, kada bi počeo takozvani prelazni period koji bi trajao pet godina, a u kojem bi se pratila realizacija postignutih dogovora.

"Po isteku tog perioda predlažemo održavanje međunarodne konferencije o Kosovu uz učešće EU, SAD i Rusije, s ciljem postizanja konačnog rešenja statusa Kosova", navodi Ljajić.

"Mi ne plediramo da je ovo najbolje rešenje, jer takvo ne postoji. Ne očekujemo da je ovo ni najpravednije rešenje, jer je i to iluzija. Mi tragamo za rešenjem koje je najmanje nepravedno", zaključuje on.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online