Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.08.2017.
03:11
D. N. Petrović - Vesti A

Čuveni junak opet u zavičaju: Proizvodnja piva pomaže obnovu manastira

Od polovine jula ove godine bratstvo manastira Banjska kod Zvečana, zadužbine kralja Milutina Nemanjića iz 14. veka, u svojoj "fabrici piva", kapaciteta oko 30 tona mesečno, proizvodi i puni pivo "banović strahinja" koje ovih vrelih letnjih dana uveliko krepi i rashlađuje žitelje severnog Kosova, ali i kupce iz drugih delova Srbije...

D. N. Petrović
Nazdravljaju: Marko Đurić i vladika Teodosije

Savremeno opremljenu manastirsku pivaru, u koju je Vlada Srbije, preko Kakcelarije za KiM, uložila oko 130.000 evra, a deo novca obezbedila je i Eparhija raško-prizrenska, svečano su, na Petrovdan, otvorili vladika raško-prizrenski Teodosije i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić...

Obnova lečilišta

Oko manastira Banjska, simbola vekovnog postojanja Srba na Kosovu i Metohiji, na istoimenom delu severnog pokrajine, ostalo je još puno Srba koji, kako ističu, za sada ne razmišljaju o seobi. Manastir je poslednjih godina (nedavno obeležio 700-godišnjicu) znatno obnovljen, obnavlja se i nekada čuveni banjski kompleks sa lečilištem, izgrađeni su otvoreni i zatvoreni bazen, grade se ili su već izgrađeni značajni privredni objekti....

Čekaju ktitorove mošti

Kralj Milutin bio je poznati graditelj crkava, po svojoj želji sahranjen je u Banjskoj. Posle kosovske bitke njegove mošti prenete su najpre u Stari trg, a potom 1460. godine u okolinu Sofije, danas se nalaze u crkvi Svete nedelje u glavnom gradu Bugarske. Bratstvo Banjske se nada da će mošti kralja Milutina biti vraćene na Kosovo i Metohiju.

- Obnova manastira i naša stalna pomoć ovoj svetinji, ali i svim Srbima koji žive na ovom delu "severa" i na celom Kosovu i Metohiji, poruka je svima onima koji su rušili svetinje u prošlosti i proterivali da ćemo ih uvek obnoviti, da ćemo se vratiti i da nikada nećemo odustati. Pozivam sve koji vole i poštuju Banjsku i naše svetinje na Kosovu i Metohiji da dođu i probaju ovo fantastično pivo, novo banjsko pivo koje na etiketi ima srednjovekovnog junaka "Banović Strahinju iz malene Banjske kraj Kosova". I banjsko pivo daće svoj doprinos osnaživanju i opstanku Srba na Kosovu i Metohiji - kaže Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.
Meću prvima, pivo je probao i svima nazdravio i vladika raško-prizrenski Teodosije koji je osveštao manastirsku pivaru...

D. N. Petrović

Iznećemo krst našeg vremena

Potrebno je da ostanemo radi budućih generacija koje će živeti na ovim prostorima, da iznesemo krst našeg vremena, da se suočuimo i pobedimo sva iskušenja u našem vremenu. To jedino možemo ako se uzdamo u Božju pomoć - Božjom silom (ne toliko zemaljskim sredstvima - novcem i oružjem) da pobedimo sva iskušenja i neprijatelje - kaže vladika Teodosije i dodaje:

Ova pivara treba da bude ekonomska podrška manastiru, što manastir bude stabilniji i što se tiče bratije i ekonomski, više će značiti ovom kraju - naglašava vladika Teodosije.
Otac Danilo, iguman manastira Banjska, kaže da se posle šest vekova pivarstvo vraća u dolinu Ibra...
Samo smo obnovili dugu tradiciju banjskog i manastirskog pivarstva. U starim spisima pominje se da je Banjska jedan od srpskih manastira u kojima se pivo pravilo od davnina. Treba imati u vidu i da su na planini Rogozni, nedaleko od svetinje, postojali rudnici u kojima su obojene metale kopali i Sasi koji su iz svoje postojbine pivarstvo doneli i u Srbiju.

Svetinja prošla golgotu

- Pivo je čisto prirodno, pravimo ga od ječmenog slada, hmelja, vode i kvasca, bez ikakvih primesa, trenutno proizvodimo dve vrste "svetlo" i "crno", dalje ćemo videti - ističe tehnolog Aleksandar Petrović.

Zbog raskoši kojom se u prošlosti manastir ponosio, Banjsku mnogi nazivaju "drugom Studenicom", na žalost, ova srpska svetinja je, kao i srpski narod na Kosovu i Metohiji, prošla kroz mnoge golgote i stradanja, rušena i obnavljana, samo delimično je obnovljena, trebaće još puno novca i vremena da povrati svoj nekadašnji sjaj.

D. N. Petrović

Poklon od Simpa

Osim pivare u Banjskoj, Eparhija raško-prizrenska poseduje još nekoliko "radionica" i mini-pogona. Vlasnik je i Fabrike lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku koji je dobila na poklon od kompanije Simpo. Fabrika je upošljavala 130 radnika i 80 odsto svojih proizvoda je izvozila u Skandinaviju... Trenutno, zbog smetnji kosovskih vlasti, ne radi, u Eparhiji se nadaju da će je uskoro pokrenuti.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online