Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.08.2017.
00:22
J. L. Petković - Vesti A

Reporter "Vesti" sa Srbima na Kosovu: Bez Unmika nam nema opstanka

Unmik bi trebalo da ostane na Kosovu. Deo Srba smatra da ta misija ipak garantuje neku bezbednost, neki ističu da od osnivanja Euleksa UN nema neku važnu funkciju. Zapadne sile su na ponovo na sednici Saveta bezbednosti UN pokrenule pitanje ukidanja Unmika u južnoj srpskoj pokrajini.

A. Čukić
Kosovska Mitrovica

Sagovornici "Vesti" složni su, na kraju, u tome da Unmik "niti se vidi, niti se čuje", i da efekte njegovog rada obični građani ne vide. Ali, toj misiji sa sedištem u Kosovu Polju daleko se više veruje nego uspostavljenoj vladavini prava EU u Prištini.

- Unmik ni do sada nije radio svoj posao da bi Srbi na Kosovu osetili slobodnije i zaštićenije. Jedino ko je stvarno radio na tome je Kfor. Uloga Unmika izgubila je svaki smisao u trenutku kada poslove UN preuzela misija Euleksa na Kosovu koja je najkorumpiranija i najgora stvar koja se dogodila Srbima. Imamo Briselski sporazum koji je garant dve zemlje Srbije i Kosova, kojim se garantuju naša prava i slobode (koji se ne primenjuje osim kada su interesi Albanaca u pitanju), ali svakako postoji i Srbija nam garantuje opstanak - kaže Dejan Nedeljković, građanin severnog dela KiM.

- Ukidanje Unmika bi bilo još jedan žestok udarac srpskoj populaciji i smanjilo šanse za njen opstanak - dodaje za "Vesti" Branislav Marković, predsednik građanske inicijative Centralno Kosovo.

Priština insistira zbog Interpola

Dr Duško Čelić, profesor prava, za "Vesti" podseća da je prisustvo Unmika "čak i uslovima kada je predao Prištini gotovo sva izvršna ovlašćenja, ima neprocenjivi pravni značaj u daljoj borbi Srbije za povratak suvereniteta na ovoj teritoriji".
- Unmik je i danas zadržao neka izvršna ovlašćenja, koja Priština ne može samostalno da obavlja, jer nije država. Na primer, poslovi međunarodne policijske saradnje sa Interpolom obavljaju se preko Unmika. A i mandat Euleksa, sastavni je deo mandata Unmika, jer je misija EU uspostavljena pod "autoritetom Ujedinjenih nacija, u okviru Rezolucije 1244" - podseća Čelić.

Iako je Unmik sveden na nešto što se ne vidi i ne čuje, još Srbima u Kosovu daje neke garancije i sigurnost da međunarodna zajednica brine za njihovu bezbednost i da će svaki neželjeni bezbednosni incident na Kosovu imati odjeka i rešenje u Savetu bezbednosti. Srbi sa Kosova ne veruju EU ni u šta što se odnosi na Brisel, jer je Brisel, sa druge strane, asocira na kraj Kosova u Srbiji i kraj Srba u Kosovu.

Anđelka Ćup, glavna i odgovorna urednica portala Gračanica onlajn, ističe da prava misija Unmika nikada nije ni sprovedena, te da je ta misija prva započela izgradnju kosovskih institucija.

Gubitak suvereniteta

- Za Srbiju bi ukidanje Unmika znači definitivno ukidanje suvereniteta koji je svojevremeno prenela na UN u pitanju Kosova. To je korak ka daljoj eroziji suvereniteta Srbije na Kosovu. Dakle, umesto organizacije čiji je član (UN), Srbija pitanje Kosova predaje u ruke organizacije čiji nije član (EU) dok se ne odrekne Kosova (EU). To je ozbiljan poraz Srbije, a samim tim ima i teške posledice po preostale, a tragične po raseljene Srbe - kaže Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice.

- Ali, sama činjenica da je to telo UN, nama Srbima daje nadu da je Kosovo još deo Srbije, samo pod nadzorom UN-a. Dakle, nama Unmik de fakto znači puno, ali u stvari, odavno nije aktivan kako bi trebalo da bude. Srbi sa Kosova su već, čini mi se, i izgubili nadu u svoju državu i sve ostale, pa i u UN. Rezolucija 1244, po kojoj je Unmik došao na ove prostore, nikada nije do kraja sprovedena, pa nas i ukidanje Unmika ne bi mnogo iznenadilo - zaključuje naša sagovornica.
- Potpisivanjem "Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa", poznatijeg kao Briselski sporazum, Srbija se obavezala da Prištini prepusti svu preostalu vlast i institucije na KiM, a eventualni odlazak, odnosno ukidanje Unmika značilo bi ukidanje jedinog preostalog pravnog argumenta da je KiM, barem na papiru, i dalje sastavni deo Republike Srbije - ističe za "Vesti" dr Duško Čelić, profesor prava:

- Na kraju, ne postoji nijedna država na svetu, bilo ona članica OUN-a ili ne, o kojoj se kvartalno razmatraju izveštaji na osnovu pravno obavezujuće rezolucije, kakva je R SB OUN 1244. To je dodatan argument zbog čega Kosovo nije država, koji smeta SAD i ostalim sponzorima "nezavisnosti Kosova" i koji stoga žele da ga uklone.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online