Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.08.2017.
16:12
Vestionline,Telegraf rs A

Made in China - najveća laž: Uopšte ne nosimo odeću napravljenu u Kini!

Kineske kompanije sve više zapošljavaju radnike van granica svoje zemlje, kako bi iskoristili jeftinu radnu snagu, na isti način kao što Zapad čini sa Kinom.

pixabay.com
Samo na papiru

Ali, pritom oni varaju tržište - tako što na odeću stavljaju prepoznatljivu oznaku "Made in China", a robu umesto njih ustvari proizvode izrabljeni radnici u Severnoj Koreji, piše Rojters.

Kinezi sve više robu nastalu u pograničnom gradu Dandongu, plasiraju kao svoju širom sveta. Korišćenje Severne Koreje za proizvodnju jeftinije odeće pokazuje da se uprkos UN sankcijama nametnutim toj zemlji, Kim Džong Un uspeva da  snađe uz pomoć "prijatelja". Naime, sankcije su uvedene zbog severnokorejskog nuklearnog programa i ne odnose se na zabranu izvoza tekstila.

- Primamo narudžbine iz celog sveta - otkrio je jedan korejsko-kineski biznismen iz Dandonga, grada na granici te dve zemlje kroz koji se odvija većina trgovina Severne Koreje - prenosi express.hr.

Poput većine ljudi koji su govorili o toj temi, tražio je da ostane anoniman zbog osetljivosti cele stvari. U Dandongu deluje dvadesetak agenata koji su posrednici između kineskih dobavljača i kupaca iz SAD-a, Evrope, Japana, Južne Koreje, Kanade i Rusije.

Često krajnji kupac nema pojma da se roba izrađuje u Severnoj Koreji - ističe izvor.

Tekstil je druga najveća stavka u izvozu Severne Koreje, nakon uglja i drugih ruda, a zarada od izvezenog tekstila iznosi 752 miliona dolara u 2016. Poslednje UN sankcije u potpunosti su zabranile izvoz uglja, pa se Severna Koreja  mora snaći, a očigledno je kako se oslanjaju na Kinu u svome ekonomskom opstanku.

Kineski je izvoz porastao za oko 30 posto, odnosno 1,67 milijardu dolara u prvoj polovini godine, a većinom se radi o tkaninama i ostalim sirovinama iz kojih se u Severnoj Koreji proizvodi gotov proizvod spreman za tržište.

Fabrike zviždači

Australijska sportska marka "Rip Curl" javno se izvinila prošle godine kad je otkriveno da je deo njihove skijaške opreme, označene kao "Made in China", napravljen u Severnoj Koreji u jednoj od njihovih fabrika.

"Rip Curl" je okrivio dobavljača svoje odeće za "outsourcing" preko neovlašćenog kooperanta. Ali,trgovci i agenti u Dandongu kažu da je to široko rasprostranjena praksa. Proizvođači mogu da uštede do 75 posto izradom svoje odeće u Severnoj Koreji, otkriva kineski trgovac. Neke od fabrika u Severnoj Koreji nalaze se u gradu Sinuiju, a druge su locirane u okolini Pjongjanga.

Završena odeća najčešće se direktno šalje u kineske luke, gde se samo prepakuje i šalje dalje u svetske luke koje su je naručile.

Izrabljivanje radnika do maksimuma

Proizvodnja tekstila u Severnoj Koreji bila je visoko razvijena sedamdesetih godina prošlog veka, kada su prve holandske kompanije počele da trguje sa Korejom. Iako je došlo do pada proizvodnje, poslednjih godina ponovno je počela da raste.

 Mesečna plata severnokorejskog radnika u tekstilnoj industriji je oko osamdeset dolara mesečno, što znači da je proizvodnja za čak trideset posto jeftinija nego u Kini. Osim toga, severnokorejski radnici mogu proizvesti 30 posto više odeće svaki dan nego kineski radnik, otkriva kineski trgovac.

Razlog za to, naravno, leži u izrabljivanju. U fabrikama Severne Koreje, radnici ne idu na WC kad moraju, jer će inače usporiti celu liniju montaže. Zbog toga doista postoje propisane pauze za WC, koje svi moraju poštovati.

Dodatan razlog zbog kojeg su severnokorejski radnici tako produktivni je njihovo uverenje da oni rade za boljitak svoje zemlje, a ne platu. Oni veruju kako to rade za svog vođu i bolje sutra, a njihove se plate razlikuju od onih u drugim azijskim zemljama. Na primer, dok je u Severnoj Koreji minimum 75 dolara za mesec, a prosek 160 dolara za mesec, u Kini su prosečne plate u fabrikama od 450 do 750 dolara za mesec.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online