Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.08.2017.
08:04
Vestionline A

Šta piše u novom američkom izveštaju o Srbiji?

Vlada Srbije nastavila je restituciju imovine verskih zajednica oduzete posle 1945, stoji u izveštaju američkog Stejt departmenta o verskim slobodama u Srbiji.

commons.wikimedia.org/AgnosticPreachersKid
Stejt department

U februaru je u parlamentu usvojen zakon o restituciji imovine bez naslednika oduzete Jevrejima tokom Holokausta, navodi se u izveštaju.

Taj zakon definiše imovinu bez naslednika kao bilo koju imovinu koja nije bila predmet zakonitog zahteva za restituciju po opštem zakonu o restituciji, navode autori izveštaja, napominjući i da je nastavljen proces posthumne rehabilitacije Milana Nedića, predsednika vlade u vreme nacističke okupacije Srbije, tokom koje je ubijeno 90 odsto jevrejske populacije u Srbiji. 

Do kraja prošle godine, vlada je izvršila povraćaj poljoprivrednog i građevinskog zemljišta i šuma Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Rimokatoličkoj crkvi, Rumunskoj pravoslavnoj crkvi, Evangelističkoj hrišćanskoj crkvi, Grkokatoličkoj, Reformatsko hrišćanskoj i Slovačkoj evangelističkoj crkvi, kao i Jevrejskoj zajednici, stoji u izveštaju. 

Prema izveštaju, nekretnine su restituisane Rimokatoličkoj crkvi, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Evangelističkoj hrišćanskoj crkvi i Jevrejskoj zajednici. 

Neke manjinske verske grupe nastavile su da prijavljuju poteškoće sa zakonskim postupkom registracije, dok su verske grupe koje zakon definiše kao tradicionalne, kao i one smatrane netradicionalnim, nastavile da kritikuju vladu, tvrdeći da se, u pogledu registracije verskih grupa, primena zakona odvija na pristrasan način, navodi se u izveštaju. 

Ustav Srbije garantuje slobodu veroispovesti, kao i pravo pojedinca na promenu veroispovesti, podseća se u izveštaju. Pravo na izražavanje verskih uverenja može biti zakonom ograničeno jedino u meri u kojoj je to potrebno radi zaštite života i zdravlja ljudi, očuvanja javnog reda i bezbednosti i demokratije u zemlji, navodi Stejt dipartment. 

Ustav Srbije zabranjuje ustanovljenje državne religije i garantuje jednakost svih verskih grupa, zabranjujući podsticanje verske mržnje, konstatuje se u izveštaju. 

Izveštaj podseća da zakon obezbeđuje poseban tretman za sedam verskih grupa koje su definisane kao tradicionalne - za Srpsku pravoslavnu crkvu, Rimokatoličku crkvu, Slovačku evangelističku crkvu, Reformatsko hrišćansku crkvu, Islamsku zajednicu i Jevrejsku zajednicu, dok netradicionalnih verskih grupa ima 17. 

Po zakonu, verske grupe nisu obavezne da se registruju, ali su u tom slučaju tretirane kao neformalne i ne uživaju nijednu od zakonskih povlastica koje pripadaju registrovanim verskim grupama, podseća se takođe u izveštaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online