Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.08.2017.
14:17
N. S. Preradović - Vesti A

Srbima serviraju mućak

Skandal sa jajima zaraženim insekticidom, koji danima trese pre svega Nemačku, Francusku, Holandiju, Veliku Britaniju i Belgiju, proširio se i na istok EU, čime je stigao do granica Srbije!

pixabay.com
Kome verovati: Nadležni poručuju građanima da ne brinu

Prva se oglasila Rumunija, pa je tamošnja javnost saznala da je kod njih otkrivena tona jaja čija su žumanca zagađena insekticidom fipronil. To je prvi slučaj u Istočnoj Evropi od izbijanja skandala. Baš kao u slučaju Danske, jaja su u Rumuniju uvezena preko Nemačke.

Hrvati u panici

Nažalost, tu nije kraj. Slovački veterinarski inspektori pronašli su 21 pakovanje jaja zagađenih fipronilom u skladištu u mestu Vrbove. I Hrvati su u panici, pa se sa tamošnjeg tržišta iz predostrožnosti povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza. To je učinjeno posle obaveštenja distributera iz Holandije o sumnji u moguće prisustvo fipronila u jajima.

Svašta prođe

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, za "Vesti" kaže da bi hitno trebalo da reaguje Savet za procenu rizika, koji deluje pri Ministarstvu poljoprivrede.
- Evo čitamo da naše komšije Hrvati sklanjaju jaja s polica supermarketa. Mi smo otvoreno tržište, svašta se provuče kroz uvoz, stoga bi trebalo biti u pripravnosti - upozorava Papović.
Na dilemu koliko smo sigurni u slučaju jaja s fipronilom, Papović kaže da i on sebi svakodnevno postavlja to pitanje.

Kao što smo pisali, fipronil je insekticid i nije dozvoljena njegova upotreba na životinjama koje se koriste za ishranu ljudi. Holandska policija uhapsila je dvojicu direktora kompanije Čikenfrend u istrazi o korišćenju insekticida u živinarskoj industriji. Milioni kokošjih jaja su ovih dana povučeni sa polica evropskih supermarketa zbog straha da sadrže fipronil, a u Holandiji će zbog toga možda biti uništeno na stotine hiljada kokošaka.

Nauk zozovače

Niko u Srbiji nije zaboravio trovanje smrtonosnom rakijom zozovačom, od koje je pre 19 godina umrlo 43 ljudi.
Otrovno piće je krajem devedesetih godina proizvodilo preduzeće Živadinović, iz Niša. Zatvorsku kaznu, koja je sa prvobitnih 15 preinačena na 12 godina, vlasnik tog preduzeća je odslužio.
- To trovanje bi trebalo da bude opomena za sve - kaže Bogosavljević.

Sada kada su se zatrovana jaja pojavila na istoku EU, postavlja se pitanje da li su u Srbiji sprovedene detaljne provere i da li su ta jaja dospela na police prodavnica ili ne znamo šta jedemo.

M. Karović
Procena riika: Petar Bogosavljević

Pojačati oprez

Nadležni tvrde da se hrana iz uvoza redovno kontroliše na graničnim prelazima, a da Srbija ne uvozi meso iz Brazila. Nažalost, svi se sećaju zaplene 2,5 tona goveđeg mesa iz Brazila, koje je bilo namenjeno tržištu Zlatiborskog okruga, a došlo je sa Kosova.
Meso iz Južne Amerike do Srbije stiže ilegalno preko Albanije, pa Kosova i Metohije ili Crne Gore, ali nažalost potrošači su ti koji plaćaju ceh.
Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda, kaže da se olako shvataju problemi.
- Nadležni bi morali da ispitaju svaku, pa i najmanju mogućnost šta se i koliko uvozi u našu zemlju. Realna procena rizika je nužna. Naravno, ne treba širiti paniku, ali poznato je da se u našu zemlju uvozi i dosta robe nižeg kvaliteta, pa moramo biti dodatno oprezni - kaže Bogosavljević.

Glavna barijera na carini

M. Karović
Bajati podaci: Miladin Ševarlić

U Ministarstvu poljoprivrede u Beogradu tvrde da Srbija nije uvozila jaja iz Holandije, tako da građani ne moraju da brinu.

Navodi se da je Srbija prošle godine uvezla 1,5 miliona jaja, i to najviše iz zemalja članica CEFTA, ali da nijedno nije ušlo iz Holandije, gde su otkrivena jaja sa fipronilom.

Miladin Ševarlić, agroekonomista i poslanik u srpskom parlamentu, kaže za "Vesti" da treba hitno obavestiti javnost odakle se uvoze jaja.

- Šta i odakle smo uvozili prošle godine su bajati podaci. Građanima Srbije trebaju podaci na dnevnoj bazi kako bi znali odakle stižu jaja. Imamo brojne trgovinske lance koji potiču iz zemalja EU, tako da moramo biti obavešteni šta kupujemo i šta jedemo - upozorava Ševarlić.

Prema njegovim rečima Ministarstvo trgovine, Ministarstvo poljoprivrede i inspekcija na carini moraju svakodnevno da proveravaju odakle stižu jaja i da li se uvozi isključivo iz zemalja CEFTA.

Umereno opasno

Ono što zabrinjava javnost jesu optužbe iz Belgije da su holandske vlasti još u novembru znale da su jaja zaražena. O tome je sačinjen interni izveštaj, ali Holanđani saznanja nisu podelili sa evropskim kolegama.
- Kada zemlja poput Holandije, a ona je najveći izvoznik jaja na svetu, ne prosledi takvu informaciju, onda je to zaista problem - optužuje belgijski ministar poljoprivrede Denis Dukarme.
Jaja koja su dospela u Dansku uglavnom su prodata kafeterijama, kafićima i firmama za ketering. Vlasti te zemlje su pozvale građane na smirenost. Svetska zdravstvena organizacija je ocenila da je fipronil u većoj količini "umereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online