Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.08.2017.
17:48
Vestionline A

Evo oko čega se nisu složili Vučić i Mekalister

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije se danas složio u razgovoru s predsedavajućim spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestiocem za Srbiju, Dejvidom Mekalistereom šta je prioritet Srbije na putu u EU.

Tanjug
Mekalister i Vučić

Vučić je izjavio da ne deli stav predsedavajućeg Mekalistera da je vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Bolji smo nego što su bili Bugari i Rumuni, ali...

Podsetio je da neke zemlje članice EU , naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija."Ali, to je stvar EU", rekao je i istakao:"Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju", zaključio je Vučić.

- Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek 'izvuku' - rekao je Vučić novinarima u zajedničkom obraćanju posle razgovora sa Mekalisterom i ukazao da, recimo, niko iz EU ne pita ko će, na primer, biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, rekao da su ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

- Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU - rekao je Vučić.

- Niko nas ne pita ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije - primetio je predsednik, nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU.

"Mnoge zapadne zemlje žele slabu Srbiju"

S druge strane, Mekalister kaže da os Srbije sve zavisi, koliko će brzo ići ka EU.

- Ne mogu da vam dam datum kada bi Srbija mogla da pristupi Evropskoj uniji - izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, dodajući da brzina pristupanja EU zavisi od napretka koji Srbija postiže.

- Preostaje još dosta posla, naročito u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije - rekao je on posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić: Ne idemo u Guču, Mekalisteru žao

Tanjug
Evo ruka: Idemo u Guču drugi put

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ipak neće otići danas u Guču sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, što se moglo pročitati u medijima poslednjih dana, dok je Mekalister izrazio žaljenje što ne može da poseti Sabor trubača.

- Razmišljao sam, ali verovatno nećemo ići u Guču. Imaćemo radnu večeru, neki drugi put naći ćemo više vremena za zabavu. Oni koji su planirali da od toga prave lep događaj, neka ostave za sledeći put - rekao je Vučić nakon sastanka sa Mekalisterom. 

Nadovezujući se na Mekalisterove reči da je prethodnih dana pročitao nekoliko knjiga o istoriji Srbije, predsednik Vučić je rekao da je i sam iskoristio dane kada je bilo manje ljudi u gradu i manji pritisak na poslu za čitanje knjiga, te da je pročitao više knjiga u poslednjih osam dana nego u prethodnih šest meseci.

Pročitao je, kaže, dve knjige u vezi sa britanskim uticajem na "kosovski vilajet" od 1878. do 1912. godine, kao i knjigu o spoljnoj politici Jugoslavije 1934-1939, o dinastiji Obrenovića...

- Izgleda da smo obojica spremni da radimo malo više, a ne samo da odmaramo. A,  kad bude bolje vreme, ići ćemo i u Guču - rekao je Vučić.

Mekalister je izrazio žaljenje što ne može danas da poseti festival trube u Guči.

On je kazao da je pre nedelju dana bio u Keniji, da posmatra predsedničke i parlamentarne izbore, i da je vreme bilo loše, te da se to vreme sada preselilo u Srbiju.

- Sećam se 2014, kada sam prvi put došao u Beograd i čuo za Guču... Šteta što ne mogu ovog puta da posetim festival, ali sledeće godine on će se ponovo održati i nadam se da će iduće godine vreme biti bolje - kazao je Mekalister.

Rekao je da se raduje nastavku razgovora sa predsednikom Srbije Vučićem, dodavši da je ovde da sluša i vidi šta se radi, kako bi znao kada se razgovara u Briselu o čemu se radi.

POVEZANE VESTI

Subota 12.08.2017. 20:51
Znaju dobro i Vučić i Mekalister kako bi ih narod dočekao u Guču pa bolje šatro da imaju toliko posla da nemogu da skoknu tamo ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online