Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.08.2017.
13:05
N. Popović - Vesti A

Prevoznici iz dijaspore za "Vesti": Zaustavite mučenje putnika na granici s Mađarskom

Zdravko Mitrović, autobuski prevoznik iz Frankfurta koji održava nekoliko redovnih linija prema Srbiji, Hrvatskoj i Bosni apeluje da što pre prestane maltretiranje putnika na granici s Mađarskom.

EPA/Gyorgy Varga
Tortura: Mađarski carinici satima kontrolišu isprave

- Posebno je u poslednjih mesec dana stanje na Horgošu postalo neizdrživo - jada nam se Mitrović, koji je tim povodom posetio Redakciju "Vesti" u Bad Vilbelu kod Frankfurta.

N. Popović
Na Horgošu neizdrživo: Zdravko Mitrović

Bahati carinici

On kaže da niko od prevoznika, ni putnika nema ništa protiv kontrola i da se one podrazumevaju.

- Međutim, ne sme se dešavati da autobus parkiramo na granici i da onda više od dva sata čekamo da se pojavi neko od mađarskih pograničnih policajaca i carinika. Često se dešava da na granici zbog toga i mi i putnici bez razloga provedemo čak po pet-šest sati, što je zaista za svaku osudu - ogorčen je Mitrović, vlasnik firme Mitrović rajzen.

"Vesti" saznaju iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora da bi razlog za dugo čekanje na Horgošu mogla biti i racija koju su mađarski organi sproveli protiv svojih carinika pre oko dva meseca.

Tada su suspendovana čak 44 carinika i pogranična policajca jer se ispostavilo da su do grla bili umešani u nelegalne radnje i korupciju, a sa tim su povezani i mnogi građani Srbije.

Naime, neki od suspendovanih, u međuvremenu i uhapšenih Mađara, terete se da su s nekoliko državljana Srbije bili umešani u nelegalno pečaćenje pasoša. Reč je o građanima Srbije koji s turističkim boravkom žive i rade u zemljama Zapadne Evrope, najviše u Nemačkoj. Nakon tri meseca, oni bi po pravilu morali da napuste šengenski prostor. Da bi to izbegli, obraćali su se posrednicima.

Apel srpskim vlastima

Mitrović kaže da velika većina poštenih građana ne sme da ispašta zato što među nama ima crnih ovaca. Zato on namerava da pokrene širu akciju i da za protesta Mađarima animira i nemačke i turske prevoznike za koje kaže da prolaze sličan tretman na graničnom prelazu Horgoš.
- Smatram da bi i nadležna ministarstva Srbije, saobraćaja i inostranih poslova trebalo službeno se obrate mađarskim vlastima kako bi se sa trenutnom praksom što pre prekinulo - apeluje Zdravko Mitrović.

Uhapšeni i Negotinci

Nekolicina Srba iz negotinskog kraja, kako saznajemo, nalaze se zbog toga u pritvoru u Nemačkoj pod sumnjom da su ostvarivali šestocifren profit na tom nelegalnom poslu.

Uhapšeni posrednici su odnosili na mađarsku granicu u jednoj turi po 40 do 50 pasoša naših zemljaka, a korumpirani mađarski pogranični policajci su im udarali pečate da bi se stekao utisak da su napustili zemlju boravišta.

Lasta bez problema

Miroslav Andrić, šef međunarodnog saobraćaja Laste, za "Vesti" kaže da vozači i putnici ovog prevoznika nisu imali probleme poput onih koje trpe prevoznici iz dijaspore.
- Naravno, sada je sezona godišnjih odmora, pa se duže čeka jer je mnogo autobusa - kaže Andrić.

Nakon izvesnog vremena u pasoše bi se udarali i ulazni pečat čime se vlasniku omogućavalo još tri meseca turističkog boravka, mada EU nisu ni napuštali. Vlasnici pasoša za tu uslugu plaćali su najmanje po 500 evra.

V. Sekulić
Dugo putovanje u otadžbinu

Pola dana na prelazu

I Goran Nikolić, vlasnik Nikolić prevoza iz Beča, žali se da autobusi koji prevoze putnike iz Austrije ka Srbiji čekaju više od 10 sati na mađarskoj granici da bi prešli u Srbiju.

- Autobus koji je prošle subotu uveče krenuo na put proveo je više od 12 sati na prelazu - kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, autoprevoznici su već više od mesec dana suočeni s dugim čekanjem na mađarskim prelazima. On kaže da se mađarski carinici tako svete zbog nedavnih hapšenja na granici. Nikolić kritikuje srpske vlasti da ne čine ništa kako bi taj problem rešili. Takođe, upozorava i da bi u narednom periodu, kad uslede novi talasi turista ka jugu i onih koji se vraćaju, moglo doći do dužih čekanja.

A. Čukić

Stari i deca na plus 40

I vlasnik autobuske firme Resava Rajzen Novak Jovanović, iz Nejenhofa kod Ciriha, potvrđuje reči Mitrovića.
- Ogromne su gužve na Horgošu, to je velika katastrofa. Čekali smo i po 10 sati na vrućini. Ima mnogo starijih ljudi, a i dece, i možete zamisliti kako je čekati toliko dugo na plus 40 stepeni. To je strašno, a sve se dešava samo zato što se Mađarima ne radi ili nema ko da radi - ogorčen je Jovanović.

A. Čukić

Opterećeni granični prelazi:

1. Batrovci (Hrvatska)
Očekivano čekanje: četiri sata
Alternativni prelazi: Šid, Sot, Tovarnik

2. Horgoš (Mađarska)
Očekivano čekanje: četiri sata
Alternativni prelazi: Kelebija, Bački Breg, Bački Vinogradi

3. Preševo (Makedonija)
Očekivano čekanje: pet sati
Alternativni prelaz: Prohor Pčinjski

4. Gradina (Bugarska)
Očekivano čekanje: tri sata
Alternativni prelaz: Vrška čuka (dva sata)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online