Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.07.2017.
00:46
Lj. Ivanović - Vesti A

Sukob vođa sindikata Fijata: Na sud zbog potpisa

Predstavnici Samostalnog sindikata Fijata juče su u Beogradu sa Vladom Srbije potpisali dogovor o povećanju plata. Dok iz Vlade saopštavaju kako se radi o pobedi dijaloga, između dva najveća sindikata u Fijatu sukob ne prestaje. U sindikatu Nezavisnost nisu zadovoljni ponudom i najavljuju tužbu protiv lidera Samostalnog sindikata.

Tanjug
Potpis po ukusu Vlade: Fijatovi sindikalci završili pregovore

U predvečerje potpisivanja dogovora, stižu oprečni podaci. Naime, Samostalni sindikat je rešio da stavi potpis na dokument na kom piše da će radnici dobiti povećanje od 9,54 odsto, i to 3,15 odsto od prvog avgusta i 6,39 odsto u februaru.

Međutim, Vlada obećava povišice svakog februara u skladu sa inflacijom što znači 2,2 odsto ove i 4,5 naredne godine. Razliku u cifri koju ima sindikat objašnjavaju povišicom koju su radnici Fijata već dobili krajem prošle i početkom ove godine.

- Stav skupštine Samostalnog sindikata je da se prihvati ponuda, pošto alternativa u ovom trenutku ne postoji. Nastavićemo iznalaženje novih načina socijalnog dijaloga da se uslovi rada i zarade u narednom periodu izbore za pregovaračkim stolom sa rukovodstvom kompanije uz aktivno posredovanje Vlade i same premijerke Ane Brnabić - saopštila je Skupština Samostalnog sindikata.

I Vučić zaključio tajni ugovor

Jedno od pitanja koje je štrajk otvorio je da li će Fijat ostati u Srbiji kada mu krajem 2018. godine istekne ugovor. Ćulibrk napominje da ova kompanija ima nekoliko stotina miliona evra razloga da ostane jer je takav ugovor potpisan.

- Inicijalna greška je bila potpisivanje tajnog sporazuma, ali zaboravljamo da je vlada Ivice Dačića u kojoj je Aleksandar Vučić bio prvi potpredsednik, potpisala izmene i dopune sporazuma. Svaka vlada je u to involvirana, svaka vlada je dala još neke povlastice - napominje Ćulibrk.

U sindikatu Nezavisnost, koji je izbačen iz štrajkačkog odbora, ponudu nazivaju smešnom, kažu da je niža od one koja im je ponuđena pre početka štrajka, i da će zato tužiti lidera Samostalnog sindikata Zorana Markovića.

- Radnici su više nego nezadovoljni jer je gospodin Marković rekao uslove, povećanje plate i siguran bonus za 2017. i 2018. Sada se ispostavilo da će se samo pregovarati o bonusu. Niko nam ne garantuje da ćemo i dobiti. Mi razmatramo kolektivnu tužbu protiv Markovića jer je reč o klasičnoj prevari - izjavio je Zoran Stanić.

Da podsetimo, radnici su tražili da bruto osnovica zarade bude uvećana za 30 odsto, a prema podacima koje je dostavio Sindikat dobili su tri puta manje. Odnosno, tražili su 50.000 dinara, a dobili su ponudu od 41.500, i to ne sve odjednom, već deo 1. avgusta, a deo u februaru naredne godine. Tražili su isplatu bonusa efikasnosti , a dobili su odgovor da će se o tome pregovarati. Tražili su da se rad u fabrici bolje organizuje, a dobili ponudu da će se to analizirati. Ono što su dobili je da se naknada za noćni prevoz duplira. Osim toga, polovinu novogodišnjeg bonusa dobiće u avgustu, a drugu polovinu u decembru. Oni koji su bili u štrajku će od Samostalnog sindikata dobiti hiljadu dinara po svakom danu štrajka. Zanimljivo je da nije bilo izjašnjavanja radnika o ponudi, kao što je to bila praksa do sada, već su samo obavešteni da je sindikat prihvatio ponudu, a informaciju o tome mogli su da pročitaju na oglasnoj tabli.

Italijani ništa ne plaćaju

Svaka Vlada Srbije, od Mirka Cvetkovića pa na dalje, dala je Fijatu neke povlastice potpisujući izmene i dopune sporazuma sa tom kompanijom. Fijat državi ne plaća poreze i doprinose, porez na dobit, ni dividendu. Nikada nije napravljena analiza koliko je novca uloženo u Fijat, a koliko je država dobila od njega.

- U dve godine, 2010. i 2011, država je po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih dobila je manje nego što je isplaćeno članovima Upravnog i Nadzornog odbora Fijata. I to je samo jedan primer. Najmanji deo poslovnih prihoda koji odlaze u budžet ima Fijat - kaže Ćulibrk.

On otkriva da Fijat u Srbiji ne plaća ni porez na profit od 15 odsto i da 50 miliona evra na ime tog poreza nije plaćeno državi.

- U svakoj drugoj zemlji bi suvlasnik 33 odsto tražio da mu pripadne 33 odsto profita, samo država Srbija ne traži da joj to Fijat plati - dodaje Milan Ćulibrk.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online