Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.07.2017.
20:23
www.slobodnaevropa.org A

S kim će Vučić u dijalog o Kosovu?

Opozicioni stranački lideri i analitičari ocenjuju da će poziv predsednika Srbije na unutrašnji politički dijalog o Kosovu biti teško ostvariv, s obzirom na to da ni sam Aleksandar Vučić ne otkriva šta je njegova strategija za Kosovo, kao i zbog toga što je doprineo da se uspostavi orkestrirana medijska haranga na sve koji su njegovi neistomišljenici, čime je u Srbiji ukinuta atmosfera društvenog dijaloga, piše Radio Slobodna Evropa.

Reuters
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Menja stav na 15 dana...

Povodom autorskog teksta Aleksandra Vučića u dnevniku "Blic", u kojem poziva na vađenje glave iz peska i otvaranje racionalnog unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, čelnik opozicione Nove stranke Zoran Živković kaže da bi najpre Vučić sam trebalo da zauzme stav o Kosovu, koji je menjao i u poslednjih petnaest godina i u poslednjih petnaest dana.

Upitan da li će Vučić biti spreman da pred ulazak Srbije u Evropsku uniju potpiše sa Kosovom pravno obavezujući sporazum da neće blokirati Prištinu, Živković kaže:

- Ne mogu da procenim šta će učiniti Vučić, ali da je spreman da proda veru za večeru, i kuma i prijatelja, i Srbiju, naravno, pa i Kosovo, za račun svoje koristi i svoje lične vlasti i moći - to je više nego sigurno.

- Vučić očigledno sada mora da ide na ispunjavanje svega onoga što je potpisano i što spada u Okvirni sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom iz 2013. godine, što je i razlog njegovog poziva na unutrašnji dijalog o Kosovu - ocenjuje Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. 

Imaćemo ruke uprljane kompromisima...

Janjić u Vučićevom tekstu vidi važne nedostatke.

- Tu još uvek nedostaju dve važne stvari: da se vidi šta je njegova platforma za Kosovo i, drugo, da se stvori atmosfera dijaloga. Mi trenutno imamo, zahvaljujući i Vučiću - jednu medijsku harangu protiv svakoga ko kaže išta što nije u skladu sa izjavama Vučića. 

Aleksandar Vučić u autorskom tekstu u "Blicu" piše da je građane Srbije pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu kako ne bi taj teret ostavili potomcima i zato što je potrebno da svi zajedno pronađu odgovor koji će biti trajan i isključiti sukob kao opciju:

"Vreme je da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak i da pokušamo da budemo realni, da ne dopustimo sebi da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo, ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći ono što smo davno izgubili. Pronalaženje rešenja zahteva glavu vruću od stalnog razmišljanja, srce koje je hladno na preterane emocije i ruke uprljane kompromisima. I naše i albanske", napisao je Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online