Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.07.2017.
09:49
Blic A

Opozicija bez dogovora: Neće biti zajedničkog kandidata?

Poverenik Rodoljub Šabić i general Sreto Malinović glavni su kandidati za gradonačelnika opozicionog bloka koji čine Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana, saznaje nezvanično “Blic”.

A. Čukić
Ko će dobiti podršku lidera PSG: Rodoljub Šabić i Saša Janković

Kako piše list, upravo oko ove dvojice lome se koplja. Janković smatra da poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti treba da bude kandidat, dok bi demokrate poverenje poklonile generalu Malinoviću.

Da li ovo znači da je priča o zajedničkom nastupu opozicije, u jednoj ili dve kolone, na izborima za Skupštinu Beograda realna ili će se, kao i pred predsedničke izbore, završiti samo na ideji? Hoće li DS dozvoliti sebi da opet nema svog kandidata na važnim izborima? Da li će Saša Janković podržati Šabića, a reći "ne" predlogu da Malinović, koji je njega svesrdno podržao u kampanji za predsednika, bude kandidat?

Naime, kako saznaje ovaj list, Jankovićeva ideja teško će proći među demokratama.

- DS mora ovog puta da ima svog kandidata. Podržali smo Jankovića 2008. godine, kada je bio kandidat za ombudsmana, to smo ponovo uradili 2012. godine, a pre nekoliko meseci smo stali iza njega kao kandidata za predsednika Srbije. Red je da on sada uzvrati podršku - navodi izvor lista.

Sagovornik kaže da je u tom smislu, kao kandidat za prvog čoveka prestonice, idealan general Sreto Malinović.

- Reč je o čoveku koji iza sebe ima izvanrednu vojničku karijeru, veliku prepoznatljivost i što je veliki plus podržao je Jankovića tokom predsedničke kampanje. Putovao je s njim, držao govore, toliko da su ga identifikovali kao Jankovićevog čoveka iako je Malinović član DS-a. Ipak, problem je u tome što Janković želi Šabića za kandidata - kaže isti izvor.

On kaže da je osim toga ko će biti nosilac liste važno i kakav će raspored odbornika na njoj biti.

- SDS Borisa Tadića nema posebnih želja. Oni će svakako podržati zajedničkog kandidata, ukoliko se dogovorimo - navodi izvor "Blica".

General Malinović kaže da ni sa kim, pa ni sa Jankovićem, nije govorio na temu beogradskih izbora.

- Ako se stranka i pokret dogovore, prirodno je da očekujem podršku Jankovića. To, međutim, najmanje zavisi od mene. Ako odluče i ako budu imali ozbiljnu nameru da nešto naprave, tu sam. Sigurno neću biti ničija figura - ističe Malinović i naglašava da sa liderom PSG ima korektan odnos.

Janković naglašava da "neće licitirati i spekulisati sa imenima i karijerama ozbiljnih ljudi".

- Kandidatura za gradonačelnika ne dogovara se na stranicama novina - izričit je lider Pokreta slobodnih građana.

Ko su kandidati za gradonačelnika?

Izbori za Skupštinu grada biće održani najkasnije na proleće sledeće godine. Svoju kandidaturu zasad je najavio samo predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić. Kako kandidat DS-a, osim Malinovića pominjala se i potpredsednica te stranke Tamara Tripić. Ljubiša Beli Preletačević nedavno je izjavio da još ne zna hoće li biti kandidat. Vladajuća većina još nije odlučila o nosiocu liste, a ne zna se ni hoće li SNS i SPS na izborima nastupiti zajedno. Evidentno je da je gradski menadžer Goran Vesić intenzivirao aktivnosti na terenu, što možda nešto znači. U javnosti se pominjalo i da bi bivši gradonačelnik Dragan Đilas mogao da uđe u trku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online