Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.07.2017.
21:52
Vestionline A

Zemlje Kvinte poručile Prištini: Ako nova vlada uradi svoj posao...

Zamenik pomoćnika američkog držvnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji izjavio je da će međunarodna zajednica podržati svaku legalno izabranu vladu na Kosovu, ali da ona treba ozbiljno da radi svoj posao.

EPA/Petrit Prenaj
SAD spremne da sarađuju sa svakom legalnom vladom proisteklom iz demokratskog procesa na Kosovu

- Mislim da je poruka Kvinte, uključujući SAD, bila da smo spremni i da se radujemo početku rada sa novom vladom na Kosovu, da postignemo ono što su građani Kosova pokušavali mnogo godina, a što nažalost prethodne vlade nisu uspele - rekao je on u intervjuu za Glas Amerike.

To je, kako je objasnio, opšti napredak, naročito u oblasti ekonomije, borbe protiv korupcije i stavaranje okruženja pogodnog za razvoj poslovanja, kao i napredak u evropski integracijama kao što su vizna liberalizacija.

- Sve to se moglo ostvariti tokom mandata poslednje vlade, ali nažalost nije - rekao je on.

Ji je dodao da SAD očekuju iskreno partnerstvo kosovske vlade i međunarodne zajednice.

Naša je dužnost da pomognemo kosovskoj vladi da izvede neophodne reforme dok je dužnost te vlade da bude ozbiljna, ponekad i odvažna, odgovorna vlada iskreno posvećena borbi protiv korupcije te da čini napredak.

- Da ne izaziva odlaganja, stagnaciju i ne igra političke igre već da ozbiljno preduzima kokretne korake u ostvarivanju ciljeva kosovskih građana - rekao je Ji.

Na pitanje da li bi američka vlada sarađivala sa vladom koju bi činili članovi pokreta Samoopredljenje, Ji je ponovio da su SAD spremne da sarađuju sa svakom legalnom vladom proisteklom iz demokratskog procesa na Kosovu.

- Mi ne biramo partije ili lidere. Na građanima je da izraze političku volju kroz izbore. Odgovornost Samoopredeljenja ili drugih partija je da pronađu konsenzus o neophodnoj većini u parlamentu koja bi mogla da funkcioniše kao vlada - naveo je Ji.

Kako je dodao, ono što "tražimo od nove vlade i stranaka koji čine tu vladu, kao i opozicionih lidera je da ispune svoje zadatke u tom partnerstvu".

Ako SAD pruže pomoć koju su stranke na Kosovu tražile one će svoj deo učiniti, ali, kako je dodao, očekuju da te stranke urade svoj deo posla - da održe obećanje da poštuju, kako je rekao, pravnu državu i da u parlamentu ne bude suzavca i nasilja - nešto što je neprihvatljivo u evropskim demokratijama.

- Ne želimo da nam kažu da će sprovesti reforme a da posle ne održe to obećanje. To znači i bezrezervnu borbu protiv korupcije, a ne da kažu da su protiv korupcije a onda drže u vladi korumpirane zvaničnike. Ako stranke nove koalicije urade svoj posao, ispune naša očekivanja koja već dugo izražavamo, i mi ćemo uraditi svoj deo posla i podržati vladu - rekao je Ji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online