Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.07.2017.
12:10
Vesti A

Penzije bliže sporazumu

Australija i Srbija nastavljaju pregovore o recipročnom sporazumu o penzijama između dve zemlje. Taj sporazum predstavlja deo unapređenja diplomatskih i trgovinskih odnosa. Ovo je rečeno tokom posete australijske ministarke spoljnih poslova Džuli Bišop Beogradu prošle nedelje, gde su ona i njen srpski kolega Ivica Dačić nastavili dogovore po kome bi svaka država recipročno plaćala penzijska i druga socijalna davanja, svaka za državljanina druge zemlje.

Tanjug
Džuli Bišop i Ivica Dačić

Australija već ima niz sličnih sporazuma o socijalnom osiguranju sa zemljama iz kojih je značajan broj doseljenika danas u Australiji, uključujući sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Grčkom, ali takođe sa Makedonijom, Hrvatskom i Slovenijom.

Srbija i Australija su takođe sklopile sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u Kanberi, Srbija radi na tome da postane član Evropske unije, da proširuje svoje međunarodne domete, a privukla je interese više australijskih rudarskih kompanija, uključujući Rio Tinto, koji tamo istražuje mogućnosti eksploatacije litijuma.

Univerzitet Sidnej je takođe u partnerskom odnosu sa srpskim Institutom za arheologiju na velikom projektu iskopavanja značajnih ostataka iz rimskog perioda.

Džuli Bišop bila je u Srbiji u okviru posete zemljama istočne Evrope, u koju su takođe uključene Hrvatska i Makedenija. Ona se, takođe, susrela sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, za koju australijski "Dejli telegraf" piše da je "novajlija koja je sa 41 godina postala prva žena srpska premijerka i prva otvoreno gej-premijerka".

U izveštaju objavljenom u Australiji takođe se navodi da je "gospođa Bišop rekla da u Australiji živi 20.000 Srba, kao i još 60.000 njih koji navode da su srpskog porekla".

Ona je kazala da želi dublju i bližu saradnju sa Srbijom.

- Australija se povezuje sa zemljama sa kojima ima zajedničke ciljeve i Srbija je demokratska zemlja, ima demokratske institucije i vrednosti i neguje slobodno tržište - rekla je ona. - Imamo zajedničke poglede na budućnost i veoma je značajno, u vremenima internacionalne nesigurnosti, da zemlje koje dele slične poglede treba da javno te poglede i zastupaju.

Snažna nacija

Bišopova je istakla i da je Australija "najuspešnija multikulturalna država na svetu".
- Mi smo tokom mnogih decenija dobrodošlicom dočekivali talase doseljenika i oni su se, u većini, veoma uspešno integrisali u naše društvo, a u isto vreme negujući svoju kulturu, nasleđe i često svoj jezik. Kao rezultat: to je od nas napravilo snažnu naciju.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online