Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.07.2017.
00:44
D. Dekić - Vesti A

Večiti student za ombudsmana

Naprednjački andidat za Zaštitnika građana Zoran Pašalić kome je skupštinski Odbor za ustavna pitanja već dao zeleno svetlo, podigao je temperarturu javnosti u sred letnje vreline, jer kako se tumači, toj funkciji po mnogo čemu, nije dorastao.

www.mc.rs
Vladajuća većina u Srbiji našla naslednika Saše Jankovića: Zoran Pašalić

Dok jedni tvrde da je nekompetentan, drugi kažu da je sramota što je za dlaku bio "večiti student", a treći su uvereni da će predsednik Apelacionog prekršajnog suda  koji je "iskočio niotkuda", obrisati neutralnost jedne od gotovo poslednjih nezavisnih institucija u državi.

Prekršajac brani slobode?!

- Zaštitnik građana treba da bude ličnost od dostignuća, da imponuje i vlastima i Srbiji, a ovakav čovek, ako ništa drugo, ne obećava ni na osnovu  dosadašnjeg rada. Kakve veze ima sudija za prekršaje sa zaštitom ljudskih prava i sloboda? Deluje kao da je namerno nametnut i postavljen da derogira instituciju ombudsmana - ocenio je Duško Radosavljević.

Vladajuća koalicija, predlog obrazlaže činjenicom da Pašalić "poseduje visoke moralne i stručne kvalitete i višegodišnje iskustvo u oblasti zaštite prava građana". Međutim poslanica radikala Vjerica Radeta, budućem ombudsmanu zamera ne samo što je pravo studirao 13 godina, već i na proseku od, kako kaže,  6,2.

- Mene to navodi na zaključak da je gospodin neodgovoran i lenj - kazala je Radeta dok mu ostala opozicija zamera što nema podršku nevladinog sektora i nije radio u kancelariji ombudsmana.

Na društvenim mrežama ga kritikuju što je pravosudni ispit polagao sa 37 godina i ne govori engleski jezik.

Ne optužuje ga, niti diskvalifikuje javnost, već njegova biografija - komentariše za "Vesti", univerzitetski profesor iz Novog Sada Duško Radosavljević. On ističe da zaštitnik treba da bude poslednja brana građanima od nerazumnih postupaka vlasti.
- Zato se za početak od njega očekuje besprekorna biografija i domaći i međunarodni kredibilitet u zaštiti ljudskih prava. Ne mora da bude vrhunski stručnjak, ali mora da je  viskomoralan. Zato se pitam da li je moguće da vlast nije imala nekog kredibilnijeg, a sa druge strane i kako taj čovek ovakve biografije ima hrabrosti i morala da se prihvati funkcije - ocenio je Radosavljević, uz bojazan da će zaštitnik, umesto "trn u oku" vlasti, biti puki aparačik.

Pašalić, kako kaže naš sagovornik, nije uopšte bio viđen u javnosti, ni na jednoj javnoj sesiji ili debati, nije davao ni stručne izjave za javnost, pa nije poznato ni kako obavlja svoj posao.

Ako nije davao stručne izjave, jeste kao član Skupštine FK Crvena zvezda, pa je 2009. osvanuo u medijima pod ironičnim naslovom, "gradski sudija za prekršaje ne poznaje huligane". Na pitanje Insajdera kako vidi to što pored njega, u Skupštini Zvezde sede i navijači sa podebljim policijskim dosijeima, rekao je da "ne može da gleda sa aspekta nekoga ko rukovodi klubom, jer je skupština  široko telo".

Pašaliću na crtu, Demokratska stranka i Socijaldemokratska stranka izvele su v.d. zaštitnika građana Miloša Jankovića. Potpredsednica DS Tamara Tripić tu kandidaturu obrazlaže činjenicom da su najeminentije organizacije civilnog društva iz oblasti ljudskih prava prepoznale kao nekog ko štiti građane, a DS je hteo da posluša one koji znaju.

- Bira se zaštitnik građana, uz zamenu teza, jer umesto nekog po volji većine, to treba da bude onaj ko će građane zaštititi od potencijalne samovolje institucija države - kaže ona za "Vesti".

Džabe međunarodni ugled

Sednica na kojoj poslanici biraju Zaštitnika građana zakazana je za danas, a nema sumnje  da će Zoran Pašalić kao kandidat vladajuće koalicije trijumfovati. Na  Odboru za ustavna pitanja nisu prošli Vojina Biljić koga je Dosta je bilo kandidovao kao međunarodnog stručnjaka, a između ostalog, Holandija ga je angažovala za zastupanje svojih državljana pred Evropskim sudom za ljudska prava. Radikali su kandidovali Ekatarninu Marinković.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online