Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.07.2017.
08:55
blic.rs, Vestionline A

Ima li Srbija šanse da "lobističkom ofanzivom" saseče ulazak Kosova u Interpol i Unesko?

Nakon niza neuspešnih pokušaja, Kosovo je ponovo podnelo zahtev za članstvo u Interpol, a prijem južne pokrajine mogao bi da bude na dnevnom redu u septembru na sednici Generalne skupštine te organizacije, koja će biti održana u Pekingu.

EPA/Armando Babani
Da li će Kosovo uspeti da se izbori?

Ipak, prihvatanje zahteva ne znači i automatsko učlanjenje, a Srbija već uveliko lobira među državama članicama da do toga ne dođe.

Interpol je jedna od četiri organizacije u koje Kosovo još nije uspelo da se učlani. Zahvaljujući diplomatskim aktivnostima Srbije i pomoći pojedinih zemalja, a pre svega Rusije, Kosovo nije uspelo da postane članica ni UN, Saveta Evrope i Uneska.

Kosovski ministar policije Skedner Hiseni zvanično je objavio da je Interpol prihvatio zahtev zvanične Prištine, ali put do članstva može da bude veoma dug, u šta su se naročito uverile kosovske vlasti. Još od 2010. godine Kosovo pokušava da postane deo Interpola, a poslednji put njihov zahtev skinut je sa dnevnog reda krajem maja u Lionu.

Da li će tako biti i sada?

Prema saznanjima "Blica", Srbija uveliko lobira među državama članicama da se spreči članstvo Kosova u Interpol, a formirala je i radnu grupu koju čine predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, MUP-a i Kancelarije za KiM.

Izvor "Blica" iz MUP-a navodi da je pod velikim znakom pitanja, ne da li će se učlaniti Kosovo u Interpol, već da li će se o tome uopšte raspravljati u septembru.

- Odluka o dnevnom redu donosi se neposredno pred Generalnu skupštinu - navodi naš sagovornik.

O tome šta će biti tema Generalne skupštine odlučuje izvršni organ Interpola, koji čine značajno manji broj članica. U tu organizaciju inače je učlanjeno 186 država.

Izvor "Blica" blizak radnoj grupi navodi da čak i da ta tema bude na dnevnom redu u Pekingu, to ne znači da će Kosovo postati deo Interpola.

- Veliku nadu nam daje glasanje na Cvetskoj carinskoj uniji na kojoj se raspravljalo da o pravu glasa Kosova u toj organizaciji - 70 zemalja je bilo "za", a 70 "protiv". Bila je potrebna dvotrećinska većina - navodi naš sagovornik.

Dvotrećinska većina biće potrebna vlastima na Kosovu i prilikom glasanja za članstvo u Interpolu. Veliku podršku Srbija ima u Rusiji, koja među drugim državama lobira za srpske interese, ali i u Kini, koja se, prema nekim informacijama, na prošlom zasedanju u Lionu protivila članstvu Kosova uz obrazloženje da su "kasno dobili studiju o tome zašto Kosovo treba primiti u Interpol".

Podrška od Rusije, Kine, Brazila, Indije, afirčkih zemalja...

- Rekli su da su imali malo vremena da isčitaju, izanaliziraju i pripreme se za zasedanje u Lionu, tako da su praktično stavili veto na odlučivanje o ovom pitanju i izdejstvovali da se rasprava prebaci za kraj septembra - navodi naš dobro obavešteni sagovornik.

Osim Rusije i Kine uz Srbiju je veliki broj zemalja, među kojima su i one koje su priznale nezavisnost Kosova. Kako saznajemo, uz Beograd je kompletan region južne Afrike, koji čine 24 države, a od njih je čak šest priznalo KiM.

Na strani Prištine nije ni region severne Afrike i Bliskog istoka, koji čini 20 država. Članstvo Kosova u Interpol ne podržavaju ni Indija, Brazil, kao i niz evropskih zemalja, kao što su Španija, Kipar, Grčka, Slovačka, BiH...

- Mada za učlanjenje u tu organizaciju nije neophodna stolica u UN, i na to se gleda prilikom glasanja. Naš argument je i da Prištinu u Interpolu zastupa UNMIK. U svakom slučaju, pozicija Kosova nije ni idealna ni povoljna - kaže sagovornik "Blica".

Prema našim saznanjima, u decembru razmatraće se članstvo Kosova u Svetskoj carinskoj organizaciji, a nije isključeno da se na jesen ponovo raspravlja o njihovom učlanjenju u UNESKO.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online