Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.07.2017.
15:28
Vestionline, Tanjug A

Vučić dobio odgovor: Srbija u EU kada...

Predsednik Saveta EU Donald Tusk istakao je danas da EU računa na Srbiju, i da Srbija može da računa na punopravno članstvo u EU po završetku dijaloga sa Prištinom.

Tanjug
Prvo Srbija da ispuni svoje, pa će EU svoje: Aleksandar Vučić i Donald Tusk

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da EU računa na Srbiju, kao što Srbija može da računa na EU. 

- Na kraju dijaloga stoji punopravno članstvo Srbije u EU. To je ono što smo obećali u Solunu i što smo spremni da ispunimo - naglasio je predsednik Evropskog saveta.  

- Srbija je napravila svoj geostrateški izbor odlučujući se za evropski put i tu nema povratka. Nadam se da će tom izboru slediti i akcije - rekao je Tusk. 

On je čestitao Srbiji na ulozi u očuvanju regionalne stabilnosti. 

- U svojih prvih 50 dana na funkciji predsednika Srbije Vučić se sreo sa svim partnerima u regionu i zalagao se za regionalnu stabilnost i mir - kazao je Tusk. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je dobio čvrstu reč predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da će Srbija postati članica EU kada ispuni obaveze.

Vučić je, na zajedničkoj pres konferenciji sa Tuskom, rekao da je zadovoljan razgovorima, ali da danas nije bilo moguće čuti konkretan datum.

- Postoji perspektiva, i to je dobro, ali Srbija želi da dobije značajniju motivaciju - rekao je Vučić.

Preneo je da se od Srbije očekuje završetak dijaloga s Prištinom, kao i reformi u oblasti spoljne politike i vladavine prava, i istakao da Srbija može da završi reforme, ali da završetak dijaloga zavisi od druge strane.

- Sada je vreme da se razgovara sa kancelarkom Merkel i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom - primetio je predsednik Srbije.

EU razume poziciju Srbije, kaže, ali je potreban dodatni stimulans da bi naša zemlja završila posao. Ovo je, kaže, jedan dobar sastanak, "u moru sastanaka" na putu ka konačnom cilju - članstvu Srbije u EU, naglasio je.

Vučić je dodao da je zadovoljan današnjim razgovorima sa Tuskom, da su razgovarali o reformama, uključujući i one u oblasti valdavine zakona, a regionalna pitanja su zauzela najevći deo njihovog razgovora, što je, kako kaže, prirodno i normalno.

- Razgovarali smo o procesu dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU i perpsektivama i našim predviđanjima u vezi sa tim. Šta mi vidimo kao mogućnost da završimo taj proces, kako to da uradimo i kao da budemo pođednako zadovoljni ili nezadovoljni u Beogradu i Prištini. Kako da uradimo nešto za trajni mir u regionu - dodao je Vučić.
Jedna od tema  bila je i srpska spoljna politika.

- Dobili smo neke sugestije. Učinio sam sve da objasnim naše stavove. Donald Tusk je prijatelj Srbije, ume da se stavi na naše mesto i razume naše stavove - rekao je Vučić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online