Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.07.2017.
00:08
Vestionline, Blic.rs A

Ana Brnabić objasnila šta je radila kod Čepurina

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je ruskom ambasadoru u Srbiji, Aleksandru Čepurinu dala stenogram intervjua za američku agenciju Blumberg.

Tanjug
Tvrdi da se stenogramom nije pravdala: Ana Brnabić

- Dala sam stenogram razgovora zato što je važno zadržati koninuitet da predsednik Vlade bude otvoren i iskren prema svakom partneru. Nisam se pravdala - rekla je Brnabić u intervujuu dnevnom listu "Blic".

Premijerka je precizirala da je bila otvorena i u intervjuima Blumbergu, Sputnjiku i BBC-u. 

- Želela sam da pokažem da stojim iza svake svoje reči, iako su neke moje izjave potpuno izvučene iz konterksa - dodala je ona. 


Premijerka Srbije je naglasila i to da je kao novi predsednik vlade, sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom, imala ranije dogovoren sastanak. 

Očekujem pun mandat vlade,nema vremena za gubljenje 

Premijerka je u intervjuu rekla njen najveći izazov biti da održi kontinuitet sa prethodnom vladom kao i da očekuje da će ta vlada trajati pun mandat, tri godine, do narednih izbora.

- Ukoliko ona ne radi kako treba i ispostavi se da ja nisam predsednica vlade koja moze da pokaže rezultate koji su važni za ovu zemlju, onda je važno da se ide na novu, jer nemamo kao zemlja vremena za gubljenje -  rekla je ona.

Navodi i da će da će ići na pregovore sa Prištinom u Brisel, ako se ukaže potreba za tim, ali da smatra da je u ovom trenutku bolje rešenje da se pregovori podignu na predsednički nivo.

- To je deo mog posla. EU dosta ide ka tome da se pregovori podignu na predsdednički nivo, jer su Vučić i Tači i do sada učestvovali u dijalogu. Mislim da je to u ovom trenutku bolje rešenje - rekla je ona.

Upitana ko je bolji za Srbiju, Ramuš Haradinaj ili Aljbin Kurti, ona kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije, a da ćemo "kao odgovorni partneri, razgovarati sa svakim ko bude predstavljao drugu stranu".

Ističe i da je važno da vlada koju vodi održi kontinuitet s prethodnom vladom koja je napravila ambijent, fiskalnu konsolidaciju, makroekonmskuu i ekonomsku stabilnost, smanjenje deficita...

- Godina 2016. je bila prva godina posle mnogo vremena sa primarnim suficitom. Prethodna vlada je krpila rupe, spasavala zemlju od bankrota, našla način za održivi rast... Najteže je bilo napraviti dobru osnovu, pa je utoliko na meni i mom timu veća odgovornost da to nastavimo -kaže Brnabić.

Upitana da li njena najava povećanja plata i penzija znači da je novi ugovor sa MMF ugrožen, Brnabić kaže da je pitanje rasta plata i penzija još nije zatvoreno, da će se razgovarati i na jesen kada se MMF vrati u Srbiju.

Podsetivši da se naš aranžman sa MMF završava u decembru, ona objašnjava da dalji aranžman ima dobre i loše strane.

"Dobre su te da je dobro imati nekoga ko sa distance i objektivno posmatra stabilnost i finansijsku disciplinu i sa kim možete da razgovarate o daljim pravcima rasta bez ugrožavanja stabilnosti.

Loša stvar aranžmana je to što MMF zbog fokusa na stabilnost nekada može da bude previše konzervativan u kontrolisanju potrošnje i investicija, što usporava rast. Mi ćemo kao odgovorna valda izvagati obe strane i razgovarati otvoreno. Moguće je, na primer, da dođemo do aranžmana koji se neće fokusirati na štednju nego na rast", ističe premijerka.

O povećanju plata i penzija, digitalizaciji

Na pitanje kada zaposleni i penzioneri da očekuju povećanje, ona kaže da bi bilo neozbiljno da to kaže sada te da bi najavljivanje datuma ugrozilo ozbiljnost naše strane.

Govoreći o digitalizaciji Brnabić kaže da je ona više od toga, da je reč o primeni informacijonih tehnologija i modernizaciji u svim granama privrede - poljoprivredi, zdravstvu, energetici...

- Mislim da ide dobro, ali moze bolje. To je jedini mogući put za Srbiju, da utvatimo korak s četvrtom industrijskom revolucijom -  istakla je ona.

Brnabić je najavila da će u prvih 100 dana rada vlade biti završeno da privrednici više ne moraju da overavaju knjižice zaposlenih.

Ona je dodala da bi na kraju mandata volela da je zovu uspešna i efikasna predsednica Vlade Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online