Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.07.2017.
21:00
sputniknews.com A

"NATO razorio Ponikve, pa će sa njih da nadgleda Ruse"

Ako pravi simetriju, zašto Srbija nema isti broj vojnih vežbi sa Rusijom i sa ODKB-om, zašto onda nema i inicijativu za vojnu bazu razmera Bondstila, s obzirom na to da je Bondstil došao nepozvan na teritoriju Kosova i Metohije, pita "Sputnjik".

facebook.com/Aerodrom Ponikve
Aerodrom Ponikve

EU i SAD grade humanitarni centar u Srbiji, glasi vest dana. Kako saznaje dnevnik "Danas" - -Aerodrom Ponikve i MUP konkurisali su u EU za projekat izgradnje centra za vanredne situacije. U diplomatskim izvorima, takođe, saznaju da EU planira da uloži novac u izgradnju ovog humanitarnog centra.

Ako se sve ispostavi kao tačno, šta politikom "i Istok i Zapad" dobija Srbija? Znači li to da će je štititi i Istok i Zapad?

Prema mišljenju profesora bezbednosti Milana Mijalkovskog, ovakva najava formiranja centra na Ponikvama koji će, kako kaže, imati praktično istu namenu kao rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, pre svega ukazuje da anglosaksonska koalicija ne nastoji da bude pandan tom centru, nego da dokaže svoju superiornost u odnosu na Srbiju, da praktično vlada situacijom.

- Kad je reč o humanitarnim centrima, Srbiji ne bi smetalo i deset takvih, imajući u vidu njihovu namenu. Međutim, položaj tog centra bi trebalo da bude aerodrom Ponikve koji je NATO 1999. praktično onesposobio, i sad se oni tamo pojavljuju da se predstavljaju kao neki humanitarci. To je u psihološkom i etičkom smislu potpuno kontraproduktivno - kategoričan je Mijalkovski.

S druge strane, dodaje ovaj profesor bezbednosti, ovakva najava može se posmatrati i u kontekstu izjave premijerke Brnabić oko opredeljivanja između EU i Rusije, tačnije da neko vrši snažan pritisak na Srbiju.

- Čisto sumnjam da nam treba još jedan centar - kaže analitičar Aleksandar Pavić, s obzirom na to da ni ovaj u Nišu još nije postigao svoj puni potencijal.

- Da li je ovo pokušaj skidanja pritiska, pa da se kaže: evo, i vi možete da postavite centar za vanredne situacije, pa šta onda imate protiv ruskog. Takođe, to bi neko mogao da tumači i kao neku vrstu poruke Moskvi da nam nije dovoljno dobar centar u Nišu. Ne znam kako će to druga strana tumačiti, ali ovo ne deluje kao potez koji odslikava snagu - već slabost - rezonuje Pavić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.07.2017. 22:19
Jednostavno briga me što se nekom ne svodja priča o NATO zločincima.I da mi niste rastavljali reči one tu moraju ostati kako su napisane.Dosta više tog zarivanja glave u pesak.I tačka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online