Utorak 21. 5. 2019.
Washington
110
 • Chicago
  90
 • New York
  210
 • Belmont
  220
 • Atlanta
  260
 • Boston
  280
 • Firt
  260
 • Denver
  270
 • Detroit
  120
 • Dover
  280
 • Hartford
  250
 • Orlean
  180
 • Helena
  250
 • Ren
  210
 • Honolulu
  230
 • Las Vegas
  140
 • Portland
  280
 • Salem
  170
 • Santa Fe
  140
 • Tampa
  300
 • Topeka
  130
3
Utorak 04.07.2017.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

"Vesti" u ruskom humanitarnom centru u Nišu: Dobro došli među špijune!

Samo od pomena njihovog imena Amerika zadrhti, a kako i ne bi kad ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot nema nikakve dileme da je reč o regionalnom špijunskom centru Ruske Federacije.

N. Rakić
Trn u oku Zapadu: Ova zgrada od 1. juna zvanično u sastavu Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije

Kada vas na sve to na kapiji zaustavi žandarm u kompletnoj borbenoj opremi, Skotove reči već imaju nekog dubljeg smisla, a onda, povrh svega, i Vjačeslav Vlasenko, jedan od direktora, na naivno pitanje: "Tražimo rusku špijunsku bazu", uz ozbiljan izraz lica odgovori na srpskom: "Da, da. Dobro došli", shvatite da vam više ništa nije jasno.

Reporteri "Vesti" prva su medijska ekipa iz Srbije koja je dobila dozvolu da poseti Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, instituciju koja postoji već pet godina, ali je poslednjih dana u apsolutnoj žiži javnosti i kost u grlu Vlade Srbije.

N. Rakić
Nezavršena zgrada se koristi kao poligon

Ulje na vatru dodao je i zahtev da zaposleni u ovom centru dobiju poseban, diplomatski status. Nije bilo teško sklopiti kockice i izvući zaključak da to neće biti samo prva ruska baza na Balkanu, kako su je ranije "krstili", već i regionalni špijunski centar iz koga se prisluškuju sve zemlje jugoistočne Evrope.

- Kako da ne, mi špijuniramo sve! Ali, ništa se brinite, sve možete da vidite i slikate - odgovara ljubazno Vlasenko dok obilazimo Centar.

Sertifikati Mađarima

Kroz Centar je do sada obučeno više od 300 vatrogasaca i spasilaca iz Srbije, Republike Srpske i Makedonije, a krajem prošle nedelje sertifikate su dobili, po prvi put, i spasioci iz Evropske unije.
Reč je o jednoj od najuticajnijih volonterskih spasilačkih organizacija u Mađarskoj "Central buda volunteer rescue - civil protect" iz Budimpešte.
- Sertifikate je dobilo osmoro naših članova, a naša organizacija do sada je učestvovala u više uspešnih operacija prilikom akcidentnih situacija kako u Mađarskoj, tako i u EU. Na području Balkana smo pomagali 2015. godine kada smo učestvovali u dezinfekciji naseljenih mesta u Bosni nakon katastrofalnih poplava - ističe Laslo Sadvari, potpredsednik ove organizacije.
Prema rečima jednog od koordinatora Denisa Levševa, ova ekipa broji oko 100 stalnih članova, a u Nišu je značajno podigla nivo svojih veština za potencijalne misije spasavanja u ruševinama i na visinama.
- Ruski spasioci su jedni od najboljih na svetu tako da nam je bilo zadovoljstvo da nas obučavaju. Saradnju smo uspostavili tako što smo se već viđali na više međunarodnih skupova. Svi spasioci se međusobno odlično znaju i uvažavaju - ističe Levšev.

N. Rakić
Ništa skriveno: Vjačeslav Vlasenko u magacinu pored opreme za spasavanje

Dve ogromne poslovne zgrade s jedne strane i odmah do njih građevina koja služi kao poligon. "Odlična maska", zaključujemo jer u upravnoj zgradi nema ni obezbeđenja ni sigurnosnih kamera, a ni vrata sa šifrovanim bravama. Ni osoblje ne deluje nimalo sumnjičavo prema neznancima. Iskusno.

Nadamo se da ćemo imati više sreće u magacinu. Sigurno je između brda raznoraznih šatora uparkiran automobil kakav stalno vozi Džems Bond. Jasno, ruskog proizvođača vozilo.

- Evo, ovo su čamci koji su služili u spasavanju od poplava u Obrenovcu, a s ove druge strane su šatori i kreveti koji su korišćeni u prihvatu migranata u Preševu, Kanjiži i Šidu. Ovo su šatori koje smo koristili 2015. kada su Albaniju zadesile poplave. Tamo su agregati, pumpe za vodu...

- Dobro to, a gde su špijuni? - već smo blago nestrpljivi i razočarani.

- Eno, upoznajte Albu, ona je namenjena za specijalne obaveštajne operacije - i dalje je krajnje ozbiljan Vlasenko.

N. Rakić
Agent 007: Keruša Alba je "pravi Džems Bond"

Kosmički monitoring

Priče o špijunskom centru dodatno se podgrevaju zbog činjenice da Centar u Nišu ima pristup ruskim satelitima.
- To je apsolutno tačno. Imamo besplatan pristup ruskim satelitima i kosmičkom monitoringu. Bugarska je nedavno izbacila svoj satelit i taj projekat je koštao 320 miliona dolara. Zahvaljujući saradnji sa nacionalnim centrom za upravljanje vanrednim situacijama, mi ne samo što imamo pristup njihovim satelitima, već besplatno dobijamo posebne programe uz čiju pomoć možemo da predvidimo razvoj neke humanitarne katastrofe: od toga u kom pravcu će se neki požar ili poplava širiti, do toga gde prete obilne padavine. Pre samo nedelju dana baš takvu informaciju iz Rusije smo odmah prosledili Sektoru za vanredne situacije Srbije - ističe Glamočlija.

Pored centra je nezavršena zgrada, koja je zapravo veliki poligon, a Alba uredno kezi zube ukoliko joj se približite. To je delimično razumljivo pošto je reč o kučetu - čuvaru ovog dela imanja.

N. Rakić
Grupni portet: Zaposleni u Centru sa mađarskim spasiocima (Bojan Glamočlija je prvi sleva, a Vjačeslav Vlasenko prvi zdesna)

Sat kasnije, posle uzduž i popreko potrage za špijunima i špijunskom opremom, u sali za konferencije, Vjačeslav Vlasenko i Bojan Glamočlija, kodirektori Rusko-srpskog humanitarnog centra, uz zarazan smeh priznaju da su i sami bili u šoku kad su pročitali vest da vode špijunski, a ne humanitarni centar. Onda su shvatili da se ne treba nervirati već šaliti s takvim optužbama.

- U međuvremu smo zaradili i treći epitet: "da širimo rusku meku moć". Sve su to gluposti, ali od budalaština je neozbiljno braniti se, pa to i ne činimo. Neka svako priča ono što misli da treba jer to govori o njegovoj ozbiljnosti, a ne o našoj. Pa svako ko želi može da dođe i uveri se šta radimo. Nemate pojma koliko puta smo pozivali i američkog, ali i mnoge druge ambasadore akreditovane u Srbiji da nas posete, ali nijednom se nisu odazvali - ističe Glamočlija.

Vlasenko kaže da su napadi počeli pre oko godinu dana, a da nema dileme da stižu iz "američke kuhinje".

Mata Hari 21. veka

Priča o špijuniraju je bez sumnje i pravi hit među zaposlenima u Centru.
- Vi ste sigurno špijun? - pitali smo jednog od Rusa koji ne razume baš najbolje srpski.
- Špijun - potvrdio je bez pogovora.
- Znate, možda se na ruskom drugačije kaže za špijuna.
- Ne, ne, isto. Špijun, Bond - smeje se ovaj Rus.
Ništa bolje nismo prošlo ni među damama.
- Kako da ne, gledate Mata Hari današnjice - potvrdila nam je i jedna izazovna brineta.

- Da li iko normalan može da zamisli da bi neki špijunski centar radio u istoj zgradi u kojoj su do pre mesec dana poslovale i tri srpske firme? Ova zgrada je od 1. juna i zvanično u sastavu Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Jednostavno, neko na Zapadu je pomislio da bi ovaj Rusko-srpski humanitarni centar mogao da bude konkurencija sličnim ustanovama u Evropi, a Srbija je kandidat za članstvo u EU i tu je problem - ističe Vlasenko.

Obojica naših sagovornika kažu da neće pokušavati da demantuju ništa od onoga za šta je Centar optuživan. Umesto toga, ističu, potrudiće se da Rusko-srpski humanitarni centar postane regionalni lider u sve tri svoje misije.

- Bez obzira na to da li će Vlada Srbije regulisati naš status, bez obzira da li će zaposleni dobiti diplomatski imunitet, mi nastavljamo da radimo kao i do sada, koncentrisani na tri osnovna cilja: reagovanje u svim vanrednim situacijama, pružanju humanitarne pomoći i obuci spasilaca i vatrogasaca - zaključuju čelni ljudi Rusko-srpskog humanitarnog centra.

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

Utorak 04.07.2017. 00:34
Gospodo novinari " Vesti " niste prvi koji su obišli " skotov " špijunski centar. Prije godinu dana tu " špijunsku skotovu bazu " posetili su novinari hrvatskog tiska i utvrdili da tamo nema ni špijuna i špijunske tehnike, čak ih niko nije ni zaustavio, ni kontrolisao! Imali su apsolutni pristup, svakom deliću centra, imali su apsolutni uvid u svaki komadić opreme " skotovog špijunskog centra " i nedvosmisleno utvrdili, verujući svom zdravom razumu i očima da se radi o lažnoj propagandi. Zamislite, novinari hrvatskog tiska su čak imali hrabrosti da to javno objave čitateljstvu RH, pa zašto i vi ne smognete hrabrosti da " drsko " i iskreno objavite apsolutnu istinu čitaocima u Srbiji. Možda će gospodin skot konačno prestati lagat Srpsku i američku javnost, možda???
Utorak 04.07.2017. 10:12
Skot kako mu i samo ime kaže ima u svojim kaubojskim genima urodjenu mr,žnju prema Rusima.Gde su oni on se ne oseća sigurnim.A u straha su velike oči.Medjutim ovde nije reč o strahu već o bezoćnoj la,ži (što je svojstveno nazovi čoveku aMetikancu),i navici napasti Ruse i okriviti ih za sve ma gde to bilo.Jer sve što je rusko kaubojima je mrsko.Što se tiče centra(a čak šta više bilo bi mi drago da je špijunski)neka ostane,i još jednom neka ostane,a onaj ko treba da pakuje kofere to je Skot jer ga u ovoj zemlji 99% populacije prezire.
Utorak 04.07.2017. 12:17
Postalo je klise i svi znaju da se spijunski programi na smartfonima nalaze u aplikacijama za vreme, zipo upaljacu ili pivu, igricama. Paranoja je pocela da hvata zamah
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
prof. dr Saša Igić (49)
GUBITNIK
Čedomir Jovanović (48)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Dobijate ponudu za posao kakav ste oduvek čekali. Prihvatite bez ustručavanja, jer je dobar trenutak da unovčite svoj talenat za dobru organizaciju i preciznost.
SAVET: ne oklevajte.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Nemar bi mogao da vas košta posla i reputacije. Za one vrednije potrebno je da oprezno koriste svoje radne aparate i alate, da ne bi došlo do komplikacija.
SAVET: čuvajte se povreda.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Ne bi bilo loše da se malo uozbiljite i pronađete načina kako da unapredite raspored rada. Ne samo zbog slobodnog vremena već zbog zaostalih poslova koji čekaju na vas.
SAVET: ne odlažite obaveze.
 • 2019 © - vesti online