Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.06.2017.
15:26
Vestionline, Tanjug A

Stižu prve optužnice za zločine OVK

Ustavni sud Kosova potvrdio ustavnost Statuta Specijalnog suda za zločine bivše OVK. Prve optužnice za ratne zločine na Kosovu moguće sledeće sedmice.

youtube.com/ILLYRICUMSACRUM
Specijalni sud za ratne zločine OVK će za nedelju dana početi sa odlukama

Iz Haga, gde je sedište ovog suda je saopšteno da današnja odluka stupa na snagu za sedam dana.

Kad Statut stupi na snagu, Specijalni sud (Specijalizovana veća Kosova) moći će da počne sa radom, odnosno Specijalno tužilaštvo Dejvida Švendimana će moći da mu podnese prve optužnice protiv osumnjičenih za ratne zločine pripadnika OVK.

Krajem aprila Ustavni sud je vratio specijalizovanim većima Pravilnik na doradu pošto je utvrdio da devet odredbi nije bilo u skaldu sa Poglavljem 20 Ustava Kosova. 

Odredbe su prerađene, a odluku o ustavnosti i prihvatljivosti Statuta danas je saopštio predsedavajući Specijalizovanog veća Ustavnog suda sudija En Pauer-Ford. 

Sud jednoglasno smatra da su izmene i dopune u Pravilniku u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava Republike Kosovo, navodi se u saopštenju. 

Poseban pravilnik o radu ovih specijalizovanih veća suda kao i tužilaštva, potreban je, jer se na njihov rad ne primenjuje standardni Zakon o krivičnom postupku Kosova. 

Pravilnik inače, reguliše vođenje sudskog postupka pred Specijalizovanim većima na svim nivoima, od veća Osnovnog suda, preko veća Apelacionog suda do veća Vrhovnog suda i reguliše dužnosti sudije za prethodni postupak. 

Sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda usvojile su svoja pravila o postupku, koja su takođe uneta u Pravilnik. 

Taj Pravilnik, kako je ranije saopšteno, naglasak stavlja na zaštitu svedoka, žrtava i drugih osoba koje su izložene riziku zbog svedočenja ili saradnje sa Specijalizovanim većima. 

Misija Euleks je početkom februara imenovala 19 sudija na listu međunarodnih sudija Specijalnog suda za ratne zločine OVK, među kojima su sudije koje će obavljati funkciju potpredsednika, kao i četiri sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda. 

Specijalni sud koji će suditi po optužnicama za ratne zločine visokih oficira bivše OVK će funkcionisati na četiri nivoa - Osnovni specijalni sud, Apelacioni specijalni sud, Vrhovni specijalni sud i odeljenje Ustavnog suda za Specijalni sud. 

Glavni tužilac ovog ad hoc suda je američki pravnik Dejvid Švendimen, a tek nakon podizanja optužnica biće poznato ko će biti procesuiran pred sudom jer se istrage drže u najvećoj tajnosti. 

Sud će, kako je ranije zvanično saopšteno „voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima”. 

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano. 

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson. Vilijamsona je nasledio Švendiman, takođe Amerikanac. 

Pomenuti sud, čije će sedište biti u Hagu, ima nadležnost za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine. 

Inače, Ustavno veće Specijalnog suda čine sudije Roland Dekers iz Holandije, En Pauer Ford iz Irske, Vidar Stensland iz Norveške i kao rezervni sudija Antonio Belzamo iz Italije. 

Kao sudije Specijalnog suda su imenovani Kit Rejnor iz Velike Britanije, Kaj Ambos, Kristof Bart, Tomas Laker i Mihael Bolander iz Nemačke, Emilijo Gati iz Italije, Nikolas Giljo iz Francuske i Ginjal Metro iz Švajcarske. 

Za sudije su imenovani i Vladimir Mikula iz Češke, Andres Parmas iz Estonija, Mišel Pikar iz Francuske, Kenet Roberts iz Kanade, Čarls Smit iz Amerike, Mapi Velt iz Holandije i Kristina van dej Vajngart iz Belgije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online